Leids Detail 243

Waar staat dit blauwe gebouw, wat is het verhaal achter de steen met de naam Wijtenburg en waar vind je die steen uit 1929?  Dat zijn dit keer de ingrediënten van Leids Detail. Onder de derde foto lees je er meer over.

Na de stadsuitbreiding van 1611 werd de  Leidse groentemarkt verplaatst naar het gebied aan de Oude Singel, oostelijk van de Mare. In 1734 werd bepaald dat hier uitsluitend de Leidse handelaars hun waren mochten aanbieden. De overige handelaars moesten verder in oostelijke richting, richting Koolgracht, opschuiven. Hieraan dankt zowel de gracht als de Koolstraat zijn naam. De Koolstraat heeft om die reden ook nog Warmoesstraat geheten.
Dan de tweede foto. Wijtenburg was ooit een bekende naam in het Leidse fabrieksleven. Het gaat hier om de Stoom Tabak en Sigarenfabriek van R.A. Wijtenburg. Het bedrijf was van 1845 tot 1951 gevestigd aan de Nieuwe Rijn 89 (foto hieronder) en aan de Oosterkerkstraat, waar het sigarenmerk Edelachtbaar werd gemaakt. In 1940 werd het bedrijf geteisterd door een zware brand aan de kant van de singel. Het was een van de 14 sigarenfabrieken in de stad.

We blijven nog even op de Nieuwe Rijn. Aan het eind vind je de toegang tot het Cathrijn Jacobsdochterhof. Cathrijn Jacobsdochter was de vermogende weduwe van de kleermaker Frans Janszn, wonende aan de Breestraat naast het St. Cathrijne Gasthuis (waar nu de Stadsgehoorzaal staat). Zij liet in 1598 voor ‘eerlijcke scamele weduwen’  of ‘geëchte luijden of maechden’  een rijtje van negen huisjes bouwen aan de Zegersteeg. Dit was niet zonder slag of stoot gegaan. Zij was namelijk ‘geteeld buiten huwelijk’, een onwettig kind van de Amsterdamse priester Jacob Franszn en haar moeder Fytgen. Na betaling van een flink bedrag, werd zij gewettigd en kreeg zij toestemming voor de bouw. Aanvankelijk ging het het hofje voor de wind, maar in 1736 werden uit armoe enkele huisjes te koop aangeboden. Het hofje verpauperde langzaam. In 1928 moest het hofje verhuizen, omdat de (inmiddels verdwenen) kussen- en matrassenfabriek van Beuth wilde uitbreiden. De bewoners vonden een nieuwe plek naast het Minnehuis aan de Kaarsenmakerstraat waar architect Van der Heyden binnen twee jaar veertien nieuwe huisjes bouwde. Het (Cathrijn) Jacobsdochtershof werd in 1994 grondig gerenoveerd.

Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail, Stad en land en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Leids Detail 243

 1. Jan Willem zegt:

  Leuk, eens een keer de Koolstraat. Jammer dat het huisje waar ik woon er niet op staat!

  Rare van dat blauw is dat het eerst best wel wennen is in je buurt, maar eenmaal gewend zou je het haast niet meer willen missen, vooral in de winter.

 2. platoonline zegt:

  Een mooie aflevering waarin we veel leren, o.a. dat als je fout teelt maar toch flink dokt, je alles gewettigd krijgt. In die zin is er weinig veranderd in de wereld.

 3. Dat blauwe gebouw zie ik als ode aan de Indo Rockers 😉 . Je kent ze Tagrijn?
  N.B. Wij Indo’s worden ook wel eens blauwen genoemd.
  Salu2 Albert

 4. rietepietz zegt:

  Niet erg geslaagd dat blauwe huis, maar smaken verschillen natuurlijk!
  De geestelijkheid was dus ook rond 1500 al niet zuiver op de graat, niets nieuws onder de zon dus!

 5. met geld valt heel wat op te lossen?
  ook toen al? 😉

  fijn weekend, tagrijn!

 6. Met die weduwen werd ook altijd maar wat afgeleurd, zeg. Bauw is mijn meest favoriete kleur, maar om er nou een hele muur mee te verven, gaat me een beetje te ver.
  De onderste foto met het romantische doorkijkje vind ik het mooist. Het gebouw op de foto er boven is trouwens prachtig gerestaureerd!
  Fijn weekend, Tagrijn!
  Liefs Kakel

 7. ollieherman zegt:

  Het blauwe gebouw is mij onbekend, Wijtenburg loop ik wel eens langs maar zit niet in mijn herinnering en het hofje ken ik wel, maar ik ben er nooit binnengelopen.
  Ach, over zo’n dikke negen maanden krijg ik alle tijd van de wereld om elke dag eens een stukje Leiden te gaan bekijken.

 8. Di Mario zegt:

  Wat een ellende eigenlijk in elk verhaal. Dat was toen dus ook al. Maar je hebt het weer mooi in beeld gebracht…….

  Love As Always
  Di Mario

 9. Moet er toch eens gaan kijken, kan dat blauwe gebouw echt niet voor de geest halen.

 10. RenéSmurf zegt:

  ja, dat heb je weer mooi bij elkaar gesmurfd, en blauw ook nog he!

 11. Caecil zegt:

  AAARRRRGGGGHHHH!!!!

 12. klaproos zegt:

  het is daar goed toeven denk ik tagrijn:-)

  zo’n mooi blauw gebouw….
  dan voel ik me niet zo blauw:-)

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s