Leids Detail 245


In de  245e aflevering van Leids Detail de twee gekruiste sleutels van de Sleutelstad in de gevel,  een aantal grote keien in het gras en een hekje met een poortje.  Verderop kun je weer lezen waar dit Leids allerleitje is te vinden.

De sleutels zijn te vinden aan de gevel van de voormalige vuilverbranding aan de Langegracht 70.  Hiervoor werden in 1912 een aantal straten tussen het Prinsensteegje, de Langegracht en het Vogelstraatje gesloopt. De verbrandingsoven deed dienst tot 1929; daarna werd het huisvuil tot 1960 gestort in de uitgeveende plassen in Nieuwkoop.
De stenen op de tweede foto zijn als decoratie neergelegd in het Huigpark bij de Houtmarkt. Op de achtergrond zie je de Maresingel.

Het poortje geeft toegang tot het Barend van Namenhofje aan de Hoefstraat. Het oorspronkelijke hofje dateert uit 1728 en werd in 1788 grondig verbouwd.  In 1915 was het hofje in zo’n slechte staat dat werd besloten een geheel nieuw hofje te bouwen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Leids Detail 245

 1. platoonline zegt:

  Mooie gevarieerde aflevering. Dat laatste poortje (met nr 9) deed me denken aan het poortje van de kleine ring te hasselt. Daar moest een pand gesloopt worden maar het poortje moest blijven staan vanwege de historische waarde. Helaas. De kraanmachinist wist van niets. Poortje stuk, gemeente woest, werkzaamheden liggen al een paar maanden stil. Eerst dat poortje gerestaureerd. Kijk, dat is de ware mentaliteit.
  (lees ik van de week dat er een auto onder een andere poort doorreed. De chauffeur wist niet dat de vrachtwagen niet paste. Poort stuk,chauffeur dood. Wat een tragiek is er toch op de wereld.

 2. Het eerste wat me opviel was de mooie blauwe lucht van de eerste foto. Die is duidelijk niet recent genomen 😉 Ik had verwacht dat de stenen wel erg oud of bijzonder zouden zijn, maar als ze slechts ter decoratie bedoeld zijn, zullen ze van weinig waarde zijn. Het lekkerst heb je voor het laatste bewaard: het poortje. Ziet er heel uitnodigend uit, maar dient ondertussen als fietsenstalling, zie ik. Leuke combinatie heb je er weer van gemaakt.
  Fijne zondag nog!
  Liefs Kakel

 3. RenéSmurf zegt:

  Mooi, die stenen! Die zijn vast al zeer oud. Hier hebben we ze ook. mooi hoor.

 4. dat poortje werkt heel uitnodigend, tagrijn!
  daarbij vergeleken, verdwijnen de stenen in het niet .. 😉

  fijn weekend,

 5. Annespike zegt:

  Grappig die stenen daar midden in het plantsoen. 🙂
  leiden is zo mooi!

 6. rietepietz zegt:

  Nee , niets herkent , ik was gisteren nog in jullie beeldschone Schouwburg maar was helaas niet vroeg genoeg om nog even wat verder in Leiden te wandelen. Moest wel héél erg aan je denken toen ik naar dat grote gebouw ongeveer tegenover de schouwburg keek. Ik moest wel goed opletten omdat een deel van de Oude Vest opengebroken was;-)

 7. Caecil zegt:

  Ai ai ai ai ai ai ai ai ai

 8. Heb ik verdorie zoveel hofjes gezien en op mijn site gezet afgelopen weekend, herken ik deze toegang niet meer. Zag uiteraard dat het een hofje was maar welke kwam ik even niet achter. 🙂

 9. Di Mario zegt:

  Die stenen zijn natuurlijk gewoon amersfoort. De keienstad van Nederland. Dan kun jij natuurlijk wel net doen alsof dat Leiden is…. 😉 Maar op weg naar de (dol)fijnste stad van Nederland ben je natuurlijk daar even van de a28 afgegaan. ;-0

  Love As Always
  Di Mario

 10. gewoonanneke zegt:

  Mooi zo”n hofje ziet er altijd zo gezellig uit in Gouda heb je er ook een paar die gerestaureerd zijn.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s