Leids Detail 246

Waar vind je dit fraaie getulbande hoofd? Waar is dit straatje? En van welk huis laten we hier een stukje zien? Je kunt er als Leidenaar weer een puzzeltje van maken, al zal de eerste een inkoppertje zijn, maar je kunt ook direct scrollen tot onder de derde foto voor het verhaaltje. Dit zijn de ingrediënten voor Leids Detail dit keer. Veel plezier!

Ook in oktober 2007 heeft dit hoofd al eens in Leids Detail gestaan. Sindsdien is het ‘lezersbestand’ danig gewijzigd en omdat er nu ook iets meer over te vertellen valt gaan we voor een keer op herhaling. De foto’s van het hoofd hierboven en het timpaan hieronder leende Tagrijn met toestemming van Tjan.
Na een opknapbeurt van drie maanden is de gevel van In den Vergulden Turk aan de bovenkant alvast in oude staat hersteld. Zowel de Turk als de goden Neptunus en Mercurius glanzen weer als vanouds in de voorjaarszon. Dit gebouw is sinds 1962 ingebed in het pand van V&D. Dit warenhuis is momenteel met een grote verbouwing bezig die past in het totale nieuwbouwplan van de omgeving tussen Breestraat en Boommarkt. De bedoeling is dat de Turk er straks weer uitziet als hieronder op een foto uit 1880, toen het een café-restaurant was waar ‘de hoge heren’ van de universiteit elkaar graag ontmoetten en zich achter de neppalmen konden verschuilen voor het gewone volk. Het gebouw maakte deel uit van een voor de gebroeders Le Pla in 1673 gebouwde renaissancegevel, die in 1981 moest wijken voor de uitbreiding van V & D. De broers waren lakenkooplieden die handel dreven met de Levant. De afbeelding verwijst hiernaar: een Turkse koopman, links Neptunus en rechts Mercurius. Dit vroeger zo statige huis heette tot 1779 ‘De Vergulde Druyff’. In het timpaan zijn de jaartallen 1673 en de naam van de maker XAVERII te lezen. Het oude trappenhuis is overigens nog steeds in het gebouw van V&D aanwezig en is soms op Monumentendag te bekijken.

Het pandje met de esculaap aan de gevel is te vinden op de Hooglandse Kerkgracht 11a. Het leunt tegen het oude weeshuis aan, maakt er min of meer deel van uit en werd in de vijftiger jaren gebruikt door de Broederschap van Oud-Padvinders.

Het smalle straatje dat de Pieterskerkgracht met de Langebrug verbindt is het Berkendaalstraatje. De vrouw en kinderen van de lakenkoper Jacob Cornelisz. van Berckel vroegen in 1608 aan de stad Leiden toestemming om over hun bezittingen die zich uitstrekten van de Pieterskerkgracht tot de Vollersgracht (nu Langebrug) een straat te mogen aanleggen. De stad legde de straat aan en werd eigenaar van de grond. De naam van de straat werd Berckelstraatje, later veranderd in Berkendaalstraatje. Omdat zich in de straat een aantal kuipers vestigde, was ook de naam Kuipersteeg in gebruik. Deze naam was ook al in gebruik voor de steeg tussen Oude Rijn en Haarlemmerstraat; daarom werd vanaf 10 december 1903 uitsluitend de naam Berkendaalstraatje gebruikt.
Rond 1724 was in het verlengde de Berkelpoort te vinden dat doorliep tot aan de Breestraat. Bij uitbreiding van het Rijnlandhuis verdween dit gedeelte. De straat werd soms ook Berk en Daalstraatje genoemd. Vroeger was er ook nog een Berkendaalstraatje tussen Steenschuur en Levendaal.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Leids Detail 246

 1. Pingback: Berkendaalstraatje | tagrijn

 2. Zakina zegt:

  Wat een mooi stukje Leiden zeg

 3. platoonline zegt:

  Hoe die straatjes en gebouwen toch steeds meer gaan leven na zo’n grondige uitleg met interessante informatie. Je ziet meer, je kijkt anders, waardevol. Eigenlijk zou ik nu al die Leidse details willen gaan uitprinten en er dan mee naar Leiden gaan voor een week rondwandelingen.

  Heb je wel eens mensen rondgeleid door Leiden. Het moet geweldig zijn door jou eens door die stad gegidst te worden.

 4. Ghita zegt:

  Wat leuk om wat meer te lezen over het pand waar V&D nu zit,ik had deze leids detail geraden, de andere 2 niet. Mooie oude foto ook van het pand aan de Beestraat, ik hoop dat ze met de nieuwbouwplannen niet te modern gaan, want de oude gebouwen hebben toch de meeste sfeer.

 5. gewoonanneke zegt:

  Ik dacht in eerste instantie dat het een gaper was van een drogisterij of oude apotheek, op het verkeerde been gezet ook door de esculaap. Maar wel mooi dat die oude panden gebruikt blijven worden door bijvoorbeeld winkels, vind dat altijd wel iets aparts hebben.

 6. Annespike zegt:

  Wat een leuke plekjes heb je weer gevonden Tagrijn!
  Toen heb ik dat detail ook al gezien maar ik herkende het alsnog niet. 😉

 7. een gezellig steegje, waar gezellige mensen wonen, dat zie je aan de vele bloemekes, die er staan! 😀

  gezellig weekend, tagrijn!

 8. Hanny zegt:

  Een prachtige Turk en een prachtig straatje. Een geweldige promotie van Leiden!

 9. Die bovenste foto is wel een aandachttrekker. En zo’n oud hoofd zonder rimpels! Prachtige gebouwen, de een nog mooier dan de andere. Afgewisseld met een pittoresk straatje…je komt ogen tekort 🙂 Je zult toch maar in Leiden wonen…
  Prettig weekend Tagrijn, en geniet van de zon.
  Liefs kakel

 10. Thérèse zegt:

  Oooo wat een prachtige foto’s! Ik ga Leiden nu op mijn reislijstje zetten. Mooi weekend, Tagrijn.

 11. rietepietz zegt:

  Beeldig straatje en ik kan me herinneren dat er heel véél van dit soort leuke straatje zijn in Leiden.Ik kom er helaas niet vaak genoeg om vaak iets te herkennen ,maar ik probeer het allemaal te onthouden voor als ik weer eens door jouw mooie stad wandel!

 12. Renesmurf zegt:

  Vooral die kop spreekt me aan! Die overziet het geheel, en hoewel het nep is is het toch zo!

 13. Drie uit drie maar dat zat er wel en beetje in natuurlijk. Maar geweldige beschrijvingen erbij vandaag, zeker voor niet Leidenaren.

 14. Marja zegt:

  Gossie, ik leer Leiden pas kennen nu ik er 17 jaar niet meer naast woon.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s