Leids Detail 249

Twee panden en een binnenplaatsje in de binnenstad. Aan twee van de drie is wel een aardig verhaal verbonden en dat vind je weer als je doorscrollt tot na de derde foto. Succes!

Op Breestraat 97 vind je de oudste nog bestaande muziekhandel van de stad. Fa. H.G. van Luyken verkoopt uitsluitend klassieke cd’s en dvd’s en heeft een grote collectie in huis. Van Luijken opende  in 1912 een Magazijn van Spreekmachines op de Nieuwe Rijn 87. In 1926 verhuisde hij naar Breestraat 39 en specialiseerde hij zich in Pathéplaten met ‘harp- en vioolmuziek’. In 1941 vestigde hij zich in het huidige pand op de Breestraat 93. Destijds had hij de grootste collectie jazzplaten van de regio. De Rotterdammer Jules Deelder schreef ooit dat hij altijd naar Leiden ging om jazzplaten te kopen bij Van Luyken (in feite pikte hij ze, zoals hij later schreef).  De winkel is nu nog maar twee dagen per week open en verkoopt uitsluitend klassieke cd’s en dvd’s.  (Tagrijn herinnert zich nog fa. Van Geelen, de fa. Hofenk  op de Haarlemmerstraat, Elpee op de Vismarkt, van Leest op de Haarlemmerstraat, de Platenboef  op de Nieuwe Rijn en fa. Peltenburg een stukje verder op de Breestraat die ook een grote verzameling klassieke platen op voorraad had. En natuurlijk niet te vergeten de klassieke afdeling op de eerste verdieping van de Free Record Shop aan de Haarlemmerstraat waar een zeer deskundige dame rondliep. En nu moet je je nog maar afvragen of die zaak daar zal blijven bestaan.) Op het spoor gezet door Nanos: ook was er nog een zaak in de Diefsteeg van Niek de Tombe en zo blijven er dan in heel Leiden nu nog maar vier winkels over voor je cd’s: Van Luijken, Plato, Velvet en V&D die nu door de grote verbouwing ook tijdelijk maar een kleine collectie heeft.

Het pand op de foto hieronder vind je op de Hooigracht. Een stukje nieuwbouw in een oud stukje stad. Op deze plek stond in de 19e eeuw het Woensdagsch Venduhuis en later de korpszaal van het Leger des Heils.  Dit pand op deze plek  is weer een stukje studentenhuisvesting.

Wie nu tussen Rapenburg 78 en 80 het Begijnhof betreedt, vindt drie pandjes waarvan vijf  appartementen zijn gemaakt. Het zijn de schamele restanten van het eens zo indrukwekkende Faliede Begijnhof ook wel Sint Agnietenhof genoemd. (De falie is een lange mantel die over het hoofd werd gedragen.) Op zijn hoogtepunt stonden hier meer dan dertig huisjes en een kerk. Al in 1293 wordt dit klooster in stukken genoemd, zij het dat het toen meer westelijk van de Pieterskerk was gelegen. Het complex strekte zich uit tussen de Kloksteeg, het Rapenburg en de Vliet binnen de stad.
Na de reformatie werd vastgesteld dat de begijnen er tot hun dood mochten wonen, maar de vrijkomende huizen en de kerk kregen een andere bestemming. Van 1577 tot 1581 was de jonge universiteit in de kerk gevestigd. Deze ging daarna naar het Witte Nonnenklooster aan de overkant. Na een grondige verbouwing in 1591 diende de kerk onder andere als bibliotheek, planetarium, schermschool en anatomisch theater. De huisjes werden bewoond door personeelsleden en  studenten van de universiteit. Van 1644 tot 1787 werden de diensten van de Engels gereformeerde gemeente in de kerk gehouden. In de 19e eeuw werd er onherstelbaar vertimmerd en verrees hier het gebouw van de Universiteitsbibliotheek. Behalve de gerenoveerde huisjes, zijn er nog wat resten van de kapel te vinden. Na de verhuizing van de UB naar de Witte Singel, bood het huisvesting aan het Rijksherbarium en sinds 1999 aan het bestuurscentrum van de universiteit.

Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Leids Detail 249

 1. Pingback: Open Monumentendagen 2016 in Leiden | tagrijn

 2. platoonline zegt:

  Hier natuurlijk 0 uit drie. Tja, tegen Tjan en andere Leidenaren kan ik niet op. Leuk die info over de historie van die platenwinkel. Vreemd, als ik daarbij aan kwaliteit denk, komt de FRS niet meteen bij me naar boven. Dus dan heeft het aan die deskundige dame gelegen 🙂

  Mooie, informatieve Leidse, Tagrijn

 3. Hildegarde zegt:

  Dat is fijn, zoals je de geschiedenis vertelt, hoe huizen, hun bewoners, hun gebruik, hun uitzicht verandert, zoals het leven verderkabbelt en hoe je erover kan vertellen, dat geeft ergens een gevoel van stabiliteit ondanks alle veranderingen. (ik krijg het niet goed verwoord)

 4. Tjan zegt:

  Ik herinner me verder nog APEX op de Hogewoerd en Har de Vrind op de Nieuwe Rijn, waar ik altijd mijn Top 40 lijstjes haalde. Platenboef heet eigenlijk Plaatboef en bestaat in andere steden nog steeds. Niet meer in Leiden, helaas. Wat de details betreft eindelijk weer eens een 3 uit 3! 🙂

  • Tjan zegt:

   O, en muziekwinkel Barning op de Stationsweg had ook nog een klassieke platenafdeling. En Van Leest natuurlijk. En zat er ook niet nog een klein cd-winkeltje op de Beestenmarkt – ben de naam even kwijt…

   Volgende week trouwens Leids Detail 250. Benieuwd naar de jubileum-editie!

 5. Dwarsbongel zegt:

  Tsjonge, een winkel met nog glas-in-lood in de ramen, prachtig! En dank weer voor je “rondleiding” met toelichting!

 6. ’t is te hopen dat deze muziekhandel kan blijven bestaan!
  de locatie alleen al is een bezoekje waard! 😀

  fijn weekend, tagrijn!

 7. Renesmurf zegt:

  Ik vind het heel erg mooi, vooral nu het zo lekker zomers is! Je legt het prachtig vast allemaal!

 8. rietepietz zegt:

  Prachtige ramen heeft dat oude muziekwinkeltje, ik moet het meerdere malen gepasseerd zijn maar vreemd genoeg is het me nooit opgevallen ,dat zal me nú niet meer overkomen!

 9. ollieherman zegt:

  In de jaren 60 had Van Luijken ook de grootste collectie West Coast muziek, zelfs hele bijzondere en zeldzame platen. Ik heb daar menig middagje doorgebracht op de eerste verdieping, waar je met een topinstallatie kon luisteren.
  Overigens hoorde ik dat de dames Van Luijken er mee gaan stoppen. Weer een geschiedenis minder.
  Plato begon indertijd in de Breestraat, vlakbij de hoek met de Papengracht. Volgens mij was het toen de eerste Plato-zaak in Nederland (of was dat in Schiedam). Het waren, voor zover ik me kan herinneren, twee broers.

 10. Nanos zegt:

  Er zat toch een platenwinkel in de Diefsteeg, hoe heette die?

 11. Hans zegt:

  Pathé kom je overal tegen als het om film en muziek gaat.
  Als je bij Fa. H.G. van Luyken mocht snuffelen, kon je best nog wel heel historische grammofoons vinden.
  mooie winkel, de geschiedenis van de stad lees je af.
  Je ontkomt niet altijd aan nieuwbouw in de stad.
  in een stad kom je vaak wel een Begijnhoftegen. Hans

 12. terrebel zegt:

  Helaas een uitstervend verschijnsel, platenwinkels. Misschien dat men eentje in stand kan houden als museum? Dan wil ik wel als betaald vrijwilliger verkoper spelen…;-)

 13. Mooie aflevering dit keer en moest echt lang nadenken over de laatste foto. Jammer inderdaad dat de oude namen als Peltenburg en Gé Hofenk verdwenen zijn maar gelukkig met Plato en Velvet heel goede vervangers.

 14. klaproos zegt:

  het mooiste vind ik toch wel die binnentuintjes tagrijn:-)
  genieten met een hoofdletter vandaag 🙂

 15. Di Mario zegt:

  Mooie stukjes Leiden laat je ons weer zien. Blijft een mooie en leuke stad.

  Love AS Always
  Di Mario

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s