Mummiekisten van de Amon-priesters

In 1891 deden twee Franse Egyptologen een bijzondere ontdekking. Zij vonden in Deir el-Bahari het drieduizend jaar oude graf van de priesters van de tempel van Amon en hun familie: maar liefst 153 sets mummiekisten die op een spectaculaire manier waren beschilderd. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zijn negen van deze kisten tentoongesteld. Zeven behoren tot de collectie, twee zijn tijdelijk in bruikleen van het Louvre en de Vaticaanse musea. De kisten worden momenteel in nauwe samenwerking met deze musea gerestaureerd tijdens de expositie. Stukje voor beetje komen zo weer de originele kleuren van de beschildering tevoorschijn.

Het aantal gevonden kisten was te groot voor het depot van het Egyptisch Museum dat toen in Giza was gevestigd. Daarom besloot de regering een deel van de grafinhoud te schenken aan zeventien landen.  Ook Nederland behoorde tot de gelukkigen en ontving vier sets mummiekisten, twee shabtikisten en 92 shabits.

Behalve de kisten zijn tijdens de tentoonstelling ook foto’s van het graf en aquarellen van de opgraving te zien. Ook zijn papyri, wierookbranders en een  bronzen priesteres te zien.

De tentoonstelling is tot en met 15 september dagelijks te bezoeken tussen 10 en 17 uur in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 in Leiden. Met een Museumkaart is de toegang gratis.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink .

20 reacties op Mummiekisten van de Amon-priesters

 1. In 2008 is het Vaticaans Museum begonnen met onderzoek naar zijn eigen mummiekisten uit de periode 1070 en 712 voor Christus, een tijdvak waarin Egypte veel onrust kende en geen centraal bestuur had en dat bekend staat als de Derde Tussenperiode. Het RMO en het Louvre hebben zich intussen bij het project aangesloten.

 2. boomkruiper zegt:

  Wat heerlijk om te lezen dat het een gift betrof. Dan kunnen ze eeuwig hier blijven. Prachtig zijn ze!

 3. ongelooflijk dat deze 3000j oude kisten nog in zo’n voortreffelijke staat zijn, beschilderingen incluis!!!

  ik kijk mijn ogen uit! 😀

 4. platoonline zegt:

  Fenomenaal verslag Tagrijn. Ik ga eens kijken of ik vóór 15 september nog eens naar het museum kan gaan. Prachtige foto’s ook.

  Overigens en in reactie op Kakel: wie zou nu toch hebben beweerd dat ze in de oudheid dom waren? Kakel niet, Tagrijn niet, Plato niet. Enfin, het is duidelijk dat ze in die tijd al veel in hun mars hadden. De overeenkomst tussen de plaatsing en de inrichting van de piramiden en de stand van de sterren geeft al aan dat ze gedetailleerd van zaken op de hoogte waren waar wij nu computers op los laten.

 5. Renesmurf zegt:

  Wat een merkwaardig gegeven, dat er een aantal geschonken zijn en zo.
  Dat maakt het nog vreemder allemaal.
  En het is boeiend spul, die oude dingen.

 6. gewoonanneke zegt:

  Zo wat prachtig zeg, wat hebben die oude beschavingen veel prachtige kunstwerken zo en dingen die we nog steeds niet weten. Fascinerend.

 7. Deze tentoonstelling lijkt me geweldig! Als ik een goede dag heb, staat dit bovenaan mijn wensenlijstje! Fascinerend dergelijke opgravingen. En ik ben elke keer opnieuw onder de indruk dat de “domme” mensen die toentertijd leefden, tot het maken van zulke prachtige dingen in staat waren. Een aanwinst voor de Nederlandse musea, de gekregen mummiekisten.

 8. Hildegarde zegt:

  Spectaculair en fascinerend ! OT : Bedankt voor het volhouden om door de code van mijn blog te breken !

 9. Ooit had ik nog eens de wens om naar Luxor te gaan en het allemaal in het echt te zien. Wat me weerhield waren de massa’s toeristen die er ook rondliepen. Als ik zo naar de ellende kijk die zich momenteel daar afspeelt zal het er voorlopig wel niet van komen maar het blijft mooi om te zien. Erg indrukwekkend altijd.

 10. rietepietz zegt:

  eh… de moeite waard , natuurlijk !

 11. rietepietz zegt:

  Wat een prachtige kisten ,wel jammer dat “de bewoner” van de kist daar destijds niets meer van kon zien! Lijkt me de moeite waar die tentoonstelling !

 12. Wieneke zegt:

  Wat een mooie kleuren. Heel speciale tentoonstelling. Je hebt echt een boeiende zomer, he?
  OT: Ik heb een oplossing voor je fruitvliegenprobleem.
  Heel simpel en ook doeltreffend. Neem een klein plastic bakje met een dekseltje. Doe er een laagje honing in. Dekseltje erop. Prik een gaatje in het dekseltje. De fruitvliegjes kruipen door het gaatje en kunnen vervolgens niet meer terug naar buiten. Het schijnt te werken als een tierelier. Als je geen honing hebt, dan kun je ook een mengseltje van water en azijn doen.
  Het proberen waard, toch?

 13. Je zou bijna voor je plezier in zo’n kist gaan liggen 🙂 Mooie tentoonstelling

 14. Hanny zegt:

  Als je dat vergelijkt met onze kisten, dan is er een wereld van verschil. Prachtig beschilderd. Mooi om te zien!

 15. Hans zegt:

  Het is altijd een dubbel gevoel.
  Het is interessant om het in een museum in je eigen land te kunnen zien.
  maar eigenlijk hoort het in het land van herkomst te zijn. Hans

 16. staartje zegt:

  Heeee dat is leuk. Zo even digitaal een museumpje pikken

 17. Thérèse zegt:

  Ik heb altijd erg van die oude Egyptische kunst gehouden, vooral van de schilderkunst. Zulke prachtige kleuren en expressieve tekeningen. Het lijkt mij ook heel interessant om zo’n restauratie enigszins mee te maken, maar beloven doe ik maar even niets.

 18. Di Mario zegt:

  Schitterend die oude dingen. Een genot om naar te kijken toch. Mooi dat je dat met ons gedeeld hebt.

  Love as Always
  Di Mario

 19. klaproos zegt:

  prachtig mooi om te zien tagrijn,
  ja ik zou gewoon dichter in de buurt moeten wonen hé:-)

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s