Open Monumentendagen Leiden 2013

Onder de titel Macht & Pracht werden het afgelopen weekend weer in veel steden  de Open Monumentendagen gehouden.  In Leiden waren 35 gebouwen geopend voor publiek en Tagrijn zocht er vijf uit waar hij nog nooit een voet over de drempel had gezet. Dus toen zaterdagmiddag om een uur of twee  de storm was gaan liggen en de buien naar het noorden waren getrokken, trok hij met zijn fototoestel het oude centrum in.
De eerste halte was in de Raamsteeg. Daar bevindt zich het vroegere en nu leegstaande  Rijksmuseum van Natuurlijke Historie.

Het gebouw is hier gekomen op het braakliggende terrein dat was ontstaan  na de kruitramp van 1807. De collectie van de universiteit kon nu verhuizen van de Hof van Zessen (het huidige Rijksmuseum van Oudheden) naar deze nieuwe locatie.  Als gevolg van allerlei procedures kon de bouw pas in 1900 beginnen. De bouwstijl is typerend voor die tijd. Op de foto’s hiervan wat voorbeelden. Kijk ook naar de staalconstructie aan de plafonds want men wilde geen enkel risico lopen. Omdat men ook bang was voor kortsluiting, funest voor de kostbare verzameling, was er geen electriciteit in het gebouw. ’s Winters ging men al om een uur of drie naar huis omdat het er te donker werd. Men vond hier de collegezalen, laboratoria, verzamelingen op sterk water gezette dieren en skeletten. Toen men besloot de collectie ook toegankelijk te maken voor het publiek werd aan de rand van het centrum een nieuw gebouw neergezet dat we nu kennen als Naturalis. Het grote gebouw is nu in gebruik voor culturele initiatieven.

Twee mooie trapgevels naast elkaar op het Steenschuur. Het rechterpand is beneden in gebruik als kantoorruimte en de bovenverdieping die niet toegankelijk was, als woonhuis. Op de foto zie je een zogenaamde piscina, een nis in de muur waarin een wasbekken kon staan, te dateren eind vijftiende eeuw. Het pand was toen nog van hout en werd in het begin van de zeventiende eeuw vervangen door de huidige gevel.

Een paar passen verder staan we voor de Lodewijkskerk, genoemd naar de H.Lodewijk, de patroonheilige van Koning Lodewijk Napoleon, die de stad heeft bijgestaan na de hiervoor al genoemde ramp met het kruitschip. De in 1538 gebouwde kerk was oorspronkelijk de kapel van het Sint Jacobsgasthuis. Na de ramp werd het gebouw gerestaureerd en als kerk ingericht. Maar de toren bleef de Jacobstoren. Dit verklaart dat de kerk aan de buitenkant stukken mooier is dan de protserige en kitscherige inrichting. Even kijken en snel wegwezen dus!

We kijken ook even binnen op Rapenburg 36. Het huis werd omstreeks 1650 tegelijk met nummer 34 en 38 gebouwd door stadsarchitect Arent van ’s Gravesande. Het pand werd bewoond door Abraham Elsevier, die samen met zijn oom Bonaventura boekdrukker en -verkoper was en een winkel had in de galerij naast de universiteit. Het is de voorganger van de nu nog bestaande uitgeverij. Het afgebeelde plafond is in de chinoiseriestijl, die erg in zwang was rond 1780 en dus van die tijd moet dateren. In de tuin  zien we de versieringen aan het tuinhuis die bedoeld waren om  de bewoners in landelijke sferen te brengen.

Tot slot gaan we nog even naar Breestraat 90, hoek Maarsmansteeg. Het pand werd in 1905 gebouwd in de toen zeer modieuze Jugendstil. De sierlijke gebogen vormen vind je nog steeds in de nu leegstaande winkel terug. Jarenlang zat hier het ‘Engelsch Heeren Mode-Magazijn Alb. B. Timmermann’. Binnenkort zal zich hier een juwelier/diamantair vestigen nadat het pand weer geheel is teruggebracht tot de oorspronkelijke vorm. Dit is mogelijk door het project Historische Winkelpuien van de gemeente Leiden.

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Stad en land en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Open Monumentendagen Leiden 2013

 1. staartje zegt:

  WAUW wat een mooie kleur dat trappenhuis en de laatste foto. Dat glas…… zooooo mooi

 2. platoonline zegt:

  Wat een prachtige dingen hebben ze toch in Leiden. Het een nog mooier dan het ander en allemaal goed onderhouden. Dat zie je elders wel eens anders. Mooie foto’s ook nu weer.
  Toch ook een beetje een soort Leids detail, een onecht broertje ervan zeg maar. 🙂

 3. Tagrijn muchos gracias voor deze schitterende reportage monumentendag Leiden 2013. We missen die dag al jaren omdat we de laatste 10 jaar in september altijd in Spanje vertoeven. Juist daarom hebben wij genoten. Foto vijf is ons beider favoriet. Super die trapgevels.
  Ik ga je ook namens Mara groeten vanuit Cordoba, Salu2 Albert

 4. RenéSmurf zegt:

  Mooi he, al die monumenten! We hebben er gelukkig veel, en dat moet zo blijven ook!

 5. Caecil zegt:

  Mooie foto’s, Tagrijn!
  Ik ben niet naar de Raamsteeg geweest, maar krijg vast nog wel eens gelegenheid om dat alsnog te doen met alle kunstenaars die er huizen. Prachtig gebouw!
  Op het Rapenburg ben ik (weer) in het huis van Geertsema geweest (over protserig gesproken) en in het v/m woonhuis van Herman Boerhaave.
  Ik ben het helemaal met je eens wat betreft de Lodewijkskerk. Ik hoor regelmatig mensen zeggen dat ze het zo mooi vinden van binnen, maar ik vind het helemaal niks.
  Steenschuur 11 was mijn absolute favoriet dit jaar. Heb heel lang gesproken met de eigenaar. Wat een mooi vak heeft die man en wat kan ik van hem veel leren. Ik mag bij hem binnenlopen als ik vragen heb en dat vind ik heeeeel leuk!
  Dank voor jouw aanvullende info met foto’s. Tot gauw!

 6. gewoonanneke zegt:

  Je hebt echt een rondje gedaan, doe ik meestal ook bij ons in het dorp. Dit keer een fietstocht gecombineerd met bezoek aan museum Bisdom van Vliet in Haastrecht, echt leuk ook, was er nog nooit geweest.

 7. Wieneke zegt:

  Het interieur van de kerk is misschien wel wat kitscherig, maar ach……..wat is kitsch? 😉
  Leuke reportage weer!

 8. goh, wat een prachtige monumenten heb jij mogen bezoeken, tagrijn!!

  aan de buitenkant zijn ze ’t bewonderen al waard, maar als je dan ook nog ‘ns je neusje mag binnensteken .. 😀

 9. Hanny zegt:

  Je hebt heel wat afgewandeld om de prachtige gebouwen te bekijken. Je hebt je ogen goed de kost gegeven en je vinger op de ontspanknop goed bestuurd, zodat wij mee konden genieten. Dankjewel.

 10. klaproos zegt:

  een prachtige serie foto’s van gebouwen waar ze nog even zuinig op moeten zijn tagrijn,
  wat een schitterende lichtinval ook,

  heerlijk dat zo’n dag bestaat hé, dan kom je nog eens ergens:-)

 11. Annespike zegt:

  Ik ben even afgeleid door de prachtige herfstkleuren op de eerste foto… geweldig!

  Trouwens stuk voor stuk mogen de gebouwen er ook zijn. Maar je kent me. Die bomen interesseren me meer 😉

 12. Hans zegt:

  Dit is heel andere cultuur dan bij de Leidseglibber.
  Mooie panden, zowel binnen als buiten. Hans

 13. Ik heb dit jaar door alle drukte helaas helemaal niets mee gekregen van de Open Monumentendagen. Fijn er hier nog iets over te kunnen lezen.

 14. Di Mario zegt:

  Wat een mooie serie deze keer. Het zijn allemaal pareltjes en zo heb je Leiden weer eens mooi op de foto kunnen zetten.

  Love As Always
  Di Mario

 15. rietepietz zegt:

  Evengoed toch stuk voor stuk de moeite waard om er eens rond te kijken! Vooral dat laatste pandje, mooi dat het behouden blijft!

 16. Rebelse Huisvrouw zegt:

  Om een uur of drie naar huis omdat het te donker werd – je houdt het niet voor mogelijk. Ongelooflijk! Wat heb ik weer genoten van de foto’s, prachtig.

 17. leo zegt:

  Ja Tagrijn je heeft het weer gedaan, met de mooie photoos en schrijven, Ik denk niet dat het plafon, is gemaakt met het oog, op die lamp, ze horen niet bijelkaar.

 18. Ik viel van de ene verbazing in de andere:
  -het Rijksmuseum van N.H. is een gebouw zonder elektriciteit. Zal behoorlijk koud zijn in de winter! En ze deden er 97 jaar over om de vergunning rond te krijgen, ongelofelijk.
  – de trapgevels zijn echt pláátjes en dateren uit de 15e eeuw. Mijn klus viel op dek toen ik het las. In ons vorige huis hadden we ook een nis, maar dat kwam omdat daar vroeger de bedstee in had gezeten 😉
  – de kerk. Dat iets wat mooi is van buiten van binnen zo lelijk kan zijn. Nou ja, dat tref je ook bij mensen aan…
  – het afgebeelde plafond vind ik niks, de lamp afgrijselijk
  – het Jugendstil pand is een voltreffer. Helemaal als ’t gerestaureerd is!
  Mooie foto’s. Wat zeg ik? Een ware reportage, Tagrijn!

 19. Marja zegt:

  Schitterend. Dank voor de mooie foto’s.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s