Leids Detail 254

We beginnen deze aflevering van Leids Detail met een steen in het plaveisel, daarna een steen uit 1670 en tot slot een fraai hekwerk.  Waar is dit allemaal te vinden? Zoals altijd lees je er weer wat over na de derde foto.

Bijna is het weer zover.  Dan is het weer ‘driektober’ zoals de Leienaar dat pleegt uit te spreken. De reveille om zeven uur in de ochtend is na de taptoeavond, de ouverture voor het dagfeest. Reveille? Wattistattan, juh?  We zeggen hier gewoon reveilllje, hoor!  Traditiegetrouw wordt dan ieder jaar de club ‘Vrienden van de reveilll-je’ opgericht.  De steen ligt op het Stadhuisplein waar ook de reveille wordt geblazen en  gezongen. Op de steen zie je ook het traditionele haring en wittebrood afgebeeld dat in 1574 na maandenlange hongersnood het eerste voedsel was dat de watergeuzen de stad binnen brachten nadat de Spanjaarden op de vlucht waren geslagen.

Aan de andere kant van het Stadhuisplein, aan de Breestraat, vind je links van het stadhuis dit poortje. Oorspronkelijk stond dit poortje aan de achterzijde aan de Vismarkt en sloot de steeg naar de toren af. Het poortje dateert uit 1616, de steen werd in 1670 toegevoegd.

Dit hekwerk vind je in de Lange Scheistraat bij een later gebouwde uitbreiding van museum De Lakenhal. Vroeger zetelde hier het bestuur van de lakennijverheid in de stad en daar vond ook de keuring van geproduceerde weefsels plaats.

Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Leids Detail 254

 1. platoonline zegt:

  Mooie aflevering. Die steen met dat haring en wittebrood is interessant. Je zou er zo overheen lopen maar jij houdt ons even staande. Hoeveel pagina’s zou je al hebben als je alle leidse detais zou uitprinten. Dat moet een flinke zijn. En het houdt niet op, er is nog meer. Een schat aan informatie over de stad. Een standaardwerk van allure. En dat zeg ik, als niet Leidenaar, met volle overtuiging.

 2. Twee stenen en een mooi poortje. Ik ben weer behoorlijk aan mijn trekken gekomen 😉 Het duurde even voordat ik het wittebrood met haring in het plaveisel kon zien, maar het is gelukt. Wel een datum en actie van wereldformaat natuurlijk! Leuk om te zien en te lezen.

 3. Thérèse zegt:

  Wat leuk dat van die steen. Het zijn natuurlijk weer allemaal prachtige foto’s en ik wens je dan ook heel veel plezier met ‘driektober’!

 4. Bij Glibber hadden wij al wat gelezen over deze steen en de schoonmaak. Nu bij jou weer en bijna begint ‘driektober’ bij ons een beetje te leven. Feria de Fuengirola is ook zoiets. Jarenlang aan meegedaan van 6-12 oktober maar sinds een jaar of vijf bewust niet meer aanwezig. Jij veel plezier op 3 oktober Tagrijn. Op die dag vliegen wij een maandje terug naar Holland voor o.a kleinkinderen. Salu2 A&M

 5. Ghita zegt:

  Ik wist alleen de eerste, heel toepasselijk zo in de aanloop naar de 3 oktober feesten.
  groetjes Ghita

 6. schitterend, tagrijn, die eeuwenoude details met hun leerrijke verhalen! 😀

  fijn weekend,

 7. Die steen heb ik vorige week zien liggen toen we door Leiden liepen. Leuk om nu te lezen waat de achtergrond ervan is.
  Haring met wittebrood…..mmmmmmwa….Niet echt mijn combi. Liever de haring met uitjes en het wittebrood met kaas: Leidse kaas voor deze gelegenheid.

 8. Mooi detail weer deze week en helemaal in stijl van de komende week.

 9. RenéSmurf zegt:

  En het staat ook nog prachtig zo, netjes afgewerkt!

 10. Hans zegt:

  Je hebt je steentje bijgedragen voor Leiden.
  Geen hek was te hoog.
  O ja, 3 oktober staat de boel weer op zijn kop en in de rij voor haring en wittebrood. Hans

 11. gewoonhanny zegt:

  Je hebt weer mooie details gevonden. De steen in het plaveisel is in deze tijd van het jaar natuurlijk heel belangrijk.

 12. klaproos zegt:

  het is weer fijn om hier te zijn tagrijn,
  wat laat je dat elke week mooi zien,

 13. Di Mario zegt:

  Weer een mooi stukje leiden heb je laten zien. Elke keer weer een genot om naar te kijken.

  Love As Always
  Di Mario

 14. Marja zegt:

  Ik zie nu mooiere stukjes Leiden dan toen ik om de hoek woonde. Bedankt.

 15. rietepietz zegt:

  Oeps… daar maak ik toch een slechte beurt, nog maar kort geleden liep ik over het Stadhuisplein …maar daarbij is de steen me niet opgevallen ! Nou ja , er daar ook zoveel te zien waarvoor je omhoog moet kijken dat ik dat wel als verontschuldiging aan kan voeren 😉
  Prachtig hekwerk daar bij de Lakenhal, dát heb ik niet over het hoofd gezien … we zijn er gewoon niet geweest !

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s