Kunstroute 2013 in Leiden

Afgelopen weekend hadden zo’n 150 Leidse kunstenaars hun ateliers opengesteld  om ons kennis te laten maken met hun werk en hun techniek. Het is natuurlijk niet mogelijk om op een middagje 78 locaties af te lopen, dus moest zoals ieder jaar een selectie worden gemaakt.
Heel toepasselijk voor deze kunstwandeling is de geschilderde plattegrond van een stukje centrum Leiden van Irene Cecil.

Er viel die middag weer veel moois en interessants te zien. Tagrijn viel als een blok voor dit op water geïnspireerd werk van Fenny van der Wal, die in 2012 terecht de Ars prijs won.

Inge van der Broek schildert en maakt objecten in haar atelier aan de Langebrug Dit werk Julia was te zien in Galerie De Pieter.

Marlies van Boekel schildert en fotografeert. Hier het oude Leidse universiteitsgebouw gespiegeld in het water van het Rapenburg. Door de spiegeling 180 graden te draaien ontstaat een andere werkelijkheid.

Marijk Gerritsma schildert, tekent en maakt grafisch werk. Hierboven in schitterende op elkaar afgestemde tinten: peulen.

Wim Tegelaar doopte dit werk Eenheid in onrust. Een titel die ik niet echt kon duiden, maar het werk is wel plezierig om naar te kijken.

In het gebouw De Nieuwe Energie was onder andere het werk van Marga Klumper te zien. Voor dit werk Floating Cups 1 heeft zij oude vloerdelen bewerkt en beschilderd.

Annemarie van der Vlist is een van de leden van Ars die acte de presence gaf.  Zij schilderde dit Noorse berkenbos.

Een aantal kunstenaars liet zich inspireren door de Leidse meesters uit de gouden eeuw. Zoals hier Barthel Brussee met zijn huiselijke Jan Steentafereeltje.

Een bijzondere techniek van Eliza Kopec. In de achtergrond worden messcherpe inkepinkjes gemaakt waarin de kleine vlakjes worden gestoken tot een prachtig patroon.

Joke Elzinga is docente abstract schilderen bij Ars. In haar atelier is nu te zien dat zij zich de laatste jaren zelf vooral bezighoudt met zeeschilderijen.

Het werk van Barbara van Druten vinden we door het gehele centrum. Leegstaande winkels of bedrijven die worden verbouwd krijgen op slag een minder troosteloos aanzien zodra zij zich ermee heeft bemoeid. Hier een pand aan de Nieuwe Beestenmarkt. Om de vele details te ontdekken moet je er eigenlijk zelf even gaan kijken.

In verband met de viering van Leidens Ontzet op 3 oktober geen nieuw logje op donderdag, maar in de loop van vrijdag, met verslag van de viering.

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Stad en land. Bookmark de permalink .

19 reacties op Kunstroute 2013 in Leiden

 1. boomkruiper zegt:

  Heel bijzonder het kunstwerk met de inkepinkjes!

 2. Ghita zegt:

  Wat een variatie. Die van Barbara van Druten vind ik wel erg leuk, ik ga eens een kijkje nemen op de Nieuwe Beestenmarkt.
  groetjes Ghita

 3. platoonline zegt:

  Meestal heb ik toch wel een favoriete kunstenaar maar vandaag zijn het er wel een stuk of zes. Het is moeilijk kiezen tussen een fraaie houtbewerking een fascinerend zeeschilderij en een werkelijk prachtige berkenbos. Om maar eens wat te noemen. Een mooi overzicht Tagrijn. Het is prettig dat je ons steeds laat meedelen in de dingen die je op exposities tegenkomt.

 4. Thérèse zegt:

  Je hebt een interessante keuze gemaakt, vind ik. En ik zie opeens dat het morgen al Ontzetviering is. Heel veel plezier gewenst!

 5. Gossie een Jan Steen-tafreeltje met reclame voor peijnenburg-koek……
  Kunst kan de boel enorm opfleuren en opbeuren (wat betreft die leegstaande panden e.d.) En nu nog maar hopen dat het ook wat oplevert.

 6. Hans zegt:

  Het is vandaag tenslotte 1 oktober.
  Dacht schrijf ook een logje over Leiden, “Leiden en natte voeten” als start voor 3 oktober, komt er niet een Leidenaar langs. Hans

 7. rietepietz zegt:

  Marlies van Boekel spreekt mij het meest aan ,maar Barbara van Druten kan er óók wat van en doet héél nuttig werk,op deze manier blijft de stad een aantal lelijke zwarte gaten bespaard !
  Maar er is meer moois bij zoals het door jou gekozen water stuk!

 8. Tjan zegt:

  Wat bedoelt de kunstenaar met het twee keer publiceren van de peulen? 😉 Mooi verslag, en een paar bekende namen van vroegere klas- en studiegenoten.

 9. Leuk om mijn werk hier tegen te komen! Het is nu overigens helemaal bijgewerkt, ik zie dat op jouw foto de ezelsoren nog te zien zijn:D En helemaal met je eens hoor Di Mario, dat winkels gewoon lekker open moeten zijn, dit betreft gelukkig een renovatieproject i.v.m. een nieuwe winkel. Ook is dit concept toepasbaar t.b.v. interieur.

 10. fantasie kent geen grenzen, da’s alweer duidelijk! 😀

  prachtige selectie heb je gemaakt, tagrijn!

 11. Het blijft knap dat mensen dit doen. Ik heb direct Barthel Brussee gegoogeld – had nog nooit van hem gehoord maar wat hij maakt vind ik erg mooi.

 12. RenéSmurf zegt:

  Ja, dat zijn toch een flink aantal werken, en ze sieren de boel goed op!
  Mits men er van houdt natuurlijk, maar daar is het dan ook kunst voor.

 13. Hanny zegt:

  PS Veel plezier de komende dagen!

 14. Hanny zegt:

  Het op water geïnspireerd werk van Fenny van der Wal vind ik, als waterliefhebster, fantastisch.
  Ook het werk van Eliza Kopec spreekt mij wel aan.

 15. klaproos zegt:

  er zit nogal verschil in he tagrijn bij de een zeg je mwahh,
  en voor de ander ga je helemaal plat:-)

 16. Hans zegt:

  Leiden is wel een stad die in beweging is.
  Er zitten leuke stukken bij, het werk van Eliza Kopec is wel bijzonder als je scrolt bewegen de uitsnijdingen. Hans

 17. Marja zegt:

  Eenheid in onrust doet me denken aan een stel dat mot heeft. Kijk naar haar mondhoek …. ;o)

 18. Di Mario zegt:

  We leuk om zo de binnenstad op te fleuren, maar liever had ik er winkels gezien die gewoon open gaan elke dag. (behalve de zondag ;-))

  Love as Always
  Di Mario

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s