Leiden zonnig ontzet

De viering van Leidens Ontzet: altijd de hamvraag wat het weer die dag doet.  Dit jaar was het droog en overdag zonovergoten, dus de bledderdrooghouders konden opgevouwen blijven.   Blije gezichten, volle terrassen, niemand had reden tot klagen. De avond ervoor de taptoe, de kranslegging bij de Leidse helden en de hutspotmaaltijd op de Hooglandse Kerkgracht. Op de dag zelf de aftrap met de reveille en daarna werd in De Waag traditiegetrouw weer haring en wittebrood uitgedeeld en klonk er weer prachtige koraalmuziek in de ochtend, waarbij het Leidse volkslied weer uit volle borst werd meegezongen:
‘Leiden, trots van Neerlands steden
parel van het Hollands land,

stad met eeuwenlang verleden
heeft mijn toekomst in de hand.’
Ook het lunapark (zeg in Leiden nooit kermis) draaide natuurlijk weer op volle toeren, overal klonk volop muziek en de drank vloeide rijkelijk.  Hoezo crisis? De politie had niet veel te doen: dit jaar slechts 28 aanhoudingen door vechtpartijtjes en zakkenrollerij, een bommelding met loos alarm en de ambulance die 13 keer moest uitrukken. Een rustige viering dus.

De optocht had dit jaar als titel ‘Per (on)geluk 31013′, waarin dus overduidelijk ook omgekeerd het jaartal datum 3 10 13 valt te herkennen. We zien gelukkige en ongelukkige zaken, geluk- en ongelukbrengers.
Tagrijn kwam thuis met bijna tweehonderd foto’s voor zijn weblog. Na een aantal schiftingen bleven er 75 over die echt de moeite waard waren, dus kill your darlings: les Miserables,  de wensput, Toen was geluk heel gewoon, de gouden koets en veel andere groepen zijn gesneuveld. Er resten er uiteindelijk 21 en die zie je hier:
‘Schip’breuk met de Apollo 13, de man die de Mercedes heeft gewonnen – ook Gaston liep er rond – , het complete kaartspel, de lieveheersbeestjes. Afijn , je ziet het zelf wel. Natuurlijk was er ook weer veel muziek (kritische noot: wanneer gaat de Band of Liberation nu eens zuiver spelen?) en sloot K&G de optocht af.

Dan nog een doorkijkje van een steeg die even als fietsenstalling fungeerde met uitzicht op de naar de optocht kijkende menigte op het Levendaal (sommigen waren zelfs op een bushokje geklommen) en het op dat moment rustige Stadhuisplein (op de Breestraat passeerde op dat moment de optocht)  met wel erg veel voorzieningen om je afval in te werpen.
Op de Nieuwe Rijn trof hij goede bekenden op een terras en daar genoot hij voordat hij huiswaarts keerde van drankje en bitterballen. Een doodmoe Leienaartje kroop, na de foto’s te hebben gesorteerd, vervolgens dankbaar in zijn bed. Goed uitrusten want voordat je het weet is het weer ‘drriektoberr’. En dan moet je er weer tegenaan!

Ter wille van de actualiteit én als gevolg van het feestvieren is dit een wat later logje. Maandagavond ben ik weer op tijd!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

18 reacties op Leiden zonnig ontzet

 1. Staart zegt:

  Mooie impressie. wat een heerlijk feest lijkt me dat

 2. Thérèse zegt:

  Een zonnig ontzet en een prachtige fotoreportage. Wat een prachtige optocht ook. En wat een leuke terzijde-foto van al die fietsen. Het was een mooie dag, zal je wel gedacht hebben.

 3. platoonline zegt:

  Wat een foto’s. Een heel mooie serie die de dag goed lijkt weer te geven. Leidenaren kunnen wel vieren he? Erg leuk logje.

 4. Wat een heerlijke reportage heb je er weer van gemaakt. Leuk dat we elkaar nog even zagen en bedankt voor de foto.

  Sorry een plakberichtje, laatste week natuurlijk heel druk bezig geweest met 3 oktober en daar tussendoor nog even mevr Glibber verzorgen en alles rond de verhuizing regelen. Inpakken (vooral veel weggooien)al die kleine dingen regelen die opeens naar boven komen etc etc etc. Redenen genoeg om te besluiten dit is hopelijk mijn laatste verhuizing. Vandaar wel gelezen of nu aan het inhalen maar niet gereageerd. Zometeen verschijnt mijn laatste blog vanuit ons oude huis, daarna zal het een paar dagen stil zijn voordat alles weer aangesloten is en de eerste verhuisellende achter de rug is.

 5. gewoonanneke zegt:

  Wat een mooi fotoverslag en het prachtige weer maakt het ook zo vrolijk alles er uit zien he.

 6. Mooi weer, de foto’s. Wat heerlijk tegenwoordig met de digitale camera’s he? Gewoon foto’s maken en dan eens kijken welke leuk is. ‘Vroeger’ moesten we het doen met fotorolletjes waarmee je 24 foto’s kon maken. Of 36. Wat een narigheid!

 7. Onvoorstelbaar Tagrijn dat je van 200 foto’s 10% uitkiest en er een mooi verslag van maakt. Mijn favoriete foto, de Mercedes SLK cabrio. Complimenten voor dit verslag. Als niet Leienaar geeft het leuk de sfeer weer. Salu2 Albert

 8. Wat een enerverend spektakel! Van 200 foto’s er 21 uitzoeken…een hele taak.
  De bovenste foto spreekt me aan, omdat het allemaal jongelui zijn. Toch wel bijzonder! Of het moet gewoon een ongewoon Leids gebeuren zijn, dat kan ook. De fietsenstalling is ook een treffer, je moet er maar net ook voor hebben. Mooie foto’s!

 9. Ghita zegt:

  Het was dit jaar een zonnige 3 oktober, voor veel Leidenaren is dit het feest van het jaar. Ik als import-Leidenaar heb net zoveel met 3 oktober als met Carnaval (helemaal niets dus,,;-) ) en zat afgelopen week in het rustige Drentse land. Maar je impressie van de optocht vind ik toch leuk om te bekijken.
  groetjes Ghita

 10. Caecil zegt:

  Trots op ons mooie stadje waar ieder jaar gewoon gezellig gefeest wordt.
  Maar, bítterballen op 3 oktober……………..? Waar was de harrring dan juh! 😉

 11. Wieneke zegt:

  Wat een goeie sfeer en wat een mooi weer was het.
  Heerlijk dat het zo gezellig was en zonder vervelende toestanden of ellende. Het is misschien raar, maar dat is het eerste dat ik me bij dergelijke festijnen altijd afvraag tegenwoordig.

 12. dit is een blog vol feest en plezier, tagrijn! 😀

  een pluimpje voor àlle feestvierders, omdat ze hun zo goed gedragen hebben! 😉
  én natuurlijk voor jou, voor deze heerlijke (foto)reportage!!

  vier lekker verder, tagrijn! 😀

 13. Hans zegt:

  Het was gewoon warm vandaag, geeft het feest wel meer vreugde.
  Goed voor de middenstand en even wennen om hutspot te eten.
  Gezellige optocht, veel werk van gemaakt.
  Kan me voorstellen dat je rust neemt. Hans

 14. RenéSmurf zegt:

  ha, ja, dat is een mooi verslag geworden! Het weer zat mee, het was reuze gezellig, en het moet nu eenmaal gevierd worden, en dan ook goed!

 15. Di Mario zegt:

  Wat een heerlijk weer hadden jullie erbij. Geweldig toch dat het zo ‘rustig’ is verlopen. Dat is een compliment voor iedereen daar.

  Love As Always
  Di Mario

 16. rietepietz zegt:

  Wat wil een Leiienaar op 3 oktobet nou nog méér dan haring ,wittebrood en hutspot! De zón natuurlijk en dat kwam dik voor elkaar ! Ik kan me voorstellen dat het lastig was om de foto’s te kiezen voor het log want als er zóveel leuks te zien moet je eigenlijk niet hoeven kiezen!

 17. klaproos zegt:

  prachtig feest tagrijn, wat een zalig weer had je erbij,
  dat zal ook wel eens anders zijn geweest,
  een feest om naar de kleurrijke mensen te kijken

 18. Hanny zegt:

  Feestvieren zonder veel rotzooischoppers en aanhoudingen is dus mogelijk. Leiden bewijst het. Zoveel mensen op de been en zo weinig wanklanken.
  Je schotelt ons mooie foto’s voor van de optocht. Er was weer veel werk aan besteed.
  Het weer werkte enorm mee. Wat hebben jullie het getroffen.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s