Leids Detail 254: een gebouw met luiken en ramen met ruitjes, een rijtje oude huisjes en een witte buis… of is het iets heel anders? Wie bekend is in Leiden mag weer een poging doen het te raden en de anderen kunnen direct doorscrollen tot na de derde foto. Want daar vind je de oplossing weer.
Het witte gebouw met de luikjes is terug te vinden op de Kaiserstraat. Het heet officieel nog steeds café-restaurant ’t Keizertje ofschoon je er volgens mij alleen nog maar terecht kunt om gezellig wat te drinken. Niettemin staat ’t Keizertje in de ranking op plek 99 van de 129 restaurants die Leiden momenteel rijk is. Wat me dan wel nieuwsgierig maakt naar die overige dertig. Als er in de stad iets te doen is is er buiten vaak live-muziek. In 1976 begon Henny Eman in deze voormalige timmermanswerkplaats dit café. Hij was rechtenstudent en nadat hij was afgestudeerd verpachtte hij het café en vertrok naar Aruba voor een politieke loopbaan. Van 1986 tot 1989 was hij de de eerste premier van Aruba.
Het ligt buiten de toeristische route maar hoort niettemin tot het oude centrum: de Doelengracht. De huidige naam onstond pas met de komst in 1426 van de voetboogschutters van het Sint Jorisgilde, dat was verhuisd van de huidige Korevaarstraat. In 1477 volgde ook het Sint Sebastiaangilde van de handboogschutters, dat daarvoor oefende op de raamlanden aan de vroegere Hoeflaan buiten de nu afgebroken Koepoort. De Sebastiaansdoelen raakten geleidelijk in verval en vanaf 1657 begon men op het terrein al huisjes te bouwen. In 1732 werd de bouwval gesloopt.
Aan de westzijde van de gracht stond ten zuiden van de Doelensteeg het Sint Catrynenklooster. Dit is voor 1415 gesticht en werd rond 1600 gesloopt voor bouw van huizen. De huisjes hieronder laten mooi zien wat een goede restauratie doet.
We gaan naar de Sterrenwacht en kijken hier recht tegen de opening voor een telescoop aan. Straks zullen deze alleen nog door amateur-astronomen worden gebruikt. De Leidse sterrenkundigen bouwden hun telescopen in Drenthe, waar het zicht op de hemel nog niet is vertroebeld door het licht van de stad.Toen de hoogleraar Frederik Kaiser (aan wie de hiervoor genoemde Kaiserstraat zijn naam dankt) directeur werd kon hij het gemodder met een simpel torentje op het dak van de universiteit niet langer aanzien en hij drong aan op de bouw van een heuse sterrenwacht. Op bijna slinkse wijze wist hij een stuk grond aan de Hortus Botanicus te ontfutselen, dat eigenlijk bestemd was voor de aanleg van een dierentuin. En zo verrees in 1861 op het voormalige Blauwe bolwerk, dat in 1578 als onderdeel van de verdediginglinie van de stad was aangelegd, een op de sterrenwacht van Sint Petersburg geïnspireerd gebouw. Een paar jaar geleden werd een grote renovatie/restauratie voltooid.
Juweeltjes van foto’s weer. Uiteraard niet van de witte buis, maar dat is nou eenmaal de moderniteit 😉
De Doelensteeg had ik goed. Prachtig straatje. De eerste foto , het gebouwtje met de luikjes, ik ken het niet, maar ga dat zeker eens bekijken, wat een leuk plekje in Leiden is dat.
groetjes Ghita
Het mooist vind ik dat oude cafeetje/restaurent. Die oude ramen met verschillend glas erin, waarschijnlijk allemaal oud, dat vind ik zo prachtig. En de wetenswaardigheden in deze reportages zijn ook altijd interessant. Hoe kom je toch aan al die historiën die erachter zitten?
Met die foto van de Sterrewacht zette je mij op het verkeerde been 🙂
Die geveltjes hebben we natuurlijk overal in die wijk dus had de wijk goed maar de gracht hield ik in het midden.
Het zijn prachtige pandjes, die al een tijdje meegaan, en zo te zien ook nog wel een lange tijd mee kunnen gaan! En gelukkig maar.
Het is dus heel iets anders. Interessant die sterrenwacht.
Ondanks dat pronkstuk met de luiken kies ik vandaag toch voor dat stille grachtje met die gerenoveerde huisjes. Het mooie eraan is iets wat ontbreekt, namelijk auto’s. Ik weet niet of ze er gewoon niet kunnen of mogen staan, maar in elk geval is het een verademing dat ze er niet zijn.
Vaak zie je oude stadjes die alsnog door voertuigen ontsierd worden. Hier gelukkig niet. Prachtige foto die zo ingelijst kan.
Mooi weer! Ik had er 2 goed. De middelste had ik op de Papengracht ingezet. Jammer.
Ik hoorde eens dat Kaiser de bouw van de Sterrewacht voor elkaar heeft gekregen tijdens afwezigheid van de rector van de Universiteit of zoiets. Ken jij het hele verhaal? Zal wel de ‘slinkse manier’ zijn waar je op doelt.
Voor zover ik weet zijn de sterrenkijkers van Leiden vooral uitgeweken naar Hawaii en Chili. Ook in Drenthe is het niet heel donker meer. De amateurs maken echter nog graag gebruik van de oude koepels van Leiden.
Ik heb nog geïnformeerd naar de straatsteen op de Beestenmarkt. de vraag is doorgeschoven, dus we moeten nog even wachten op het antwoord!
Fijn weekend!
Wij zagen de sterrenwacht tijdens onze rondvaart door Leiden enige tijd geleden ,maar alleen het stukje dat je liet zien bracht natuurlijk weinig herkenning. Prachtig rijtje geveltjes maar ook het gebouw met de luiken is een plaatje!
van cafébaas tot eerste minister?
’t keizertje heeft naam! 😀
Wat is dat witte gebouw met die luikjes prachtig. Ik leer Leiden echt al een beetje kennen op deze manier, leuk!
Wel mooie panden.
Op foto 1 is een TL lamp die brand, de horeca kijkt niet zo nou.
Is foto 3 een deel van een zinken dak?
Ja lees ik later, het is het dak wat open kan. Hans
Toch jammer dat de lucht vertroebeld is door de stad. Een probleem wat natuurlijk de hele randstad wel heeft. Mooie serie weer Tagrijn, ik heb weer genoten.
Love As Always
Di Mario
Ramen met luiken vind ik prachtig. Ook de gevels van de mooi gerestaureerde panden zijn schitterend. De sterrenwacht herkende ik van toen wij een aantal jaren geleden een stadswandeling hebben gemaakt.