De Leidse KLM-huisjes

Het moest er toch een keer van komen: eindelijk heeft iemand alle 94 huisjes die KLM-reizigers in de businessclass cadeau krijgen, gefotografeerd en uitvoerig beschreven en daar een voor de liefhebbers mooi boek van gemaakt. Er zijn mensen die deze verzameling ‘Blokkerkunst’ compleet proberen te krijgen en ook voor hen is dit een zeer geschikt boek.
Van de 94 huisjes komen er vier uit Leiden. Een wat schamele oogst als  de bedenkers van dit concept in de toelichting zelf al stellen dat Leiden  met 1199 historische panden alleen wordt overtroffen door Amsterdam, Maastricht en Utrecht.
Laten we eens kijken welke huizen zijn uitverkoren: twee panden aan het Rapenburg, namelijk het Sieboldhuis (Japans museum) en het pand op nummer 31.  Verder een deel van het weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht en de voormalige Stadstimmerwerf aan het Kort Galgewater.
De gelijkenis is redelijk. Je kunt natuurlijk niet alle details weergeven in zo’n huisje waar je ook nog eens een maatje Bolsjenever in moet verstoppen. Maar het zou toch wel aardig zijn geweest als het aantal raampjes bijvoorbeeld zou kloppen. Zoals op de foto is te zien wijkt het aantal ramen boven de deur van de stadstimmerwerf af en dat is toch wel een beetje slordig.  (Dit huis is ook hierboven rechts naast het bruggetje te zien.) Bij het weeshuis dat een veel te grote voorgevel heeft voor zo’n huisje is, zoals je ziet, dus slechts voor een deel van de gevel gekozen.
Hieronder kun je de vier huisjes bekijken en daaronder steeds een foto van dat huis.
(Nee, ik heb dat boek niet aangeschaft. Alle huisjes zijn ook op internet te vinden.)

Dit bericht werd geplaatst in Allerlei, Cultuur, Stad en land en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op De Leidse KLM-huisjes

 1. Thérèse zegt:

  Hahaha, jouw foto’s zijn prachtig en het is ook goed dat je dit eens onder de loep neemt, maar -mijn god- wat zijn die KLM krengen smakeloos lelijk. Ik heb ze nooit in het echt gezien, maar als ik het zo zie…

 2. Rebelse Huisvrouw zegt:

  Wat een leuk idee. Voor de verzamelaar de moeite waard. De echte huizen vind ik persoonlijk wat mooier, onderste foto is prachtig!

 3. boomkruiper zegt:

  Leuk idee van je Tagrijn! De verzamelaars zullen het boek vast willen hebben. Daar behoor ik niet toe

 4. Ghita zegt:

  Wat leuk zeg, die 4 Leidse huisjes met daaronder de foto van het echte gebouw.En ik vind ze toch best wel lijken op de stadstimmerwerf na. En zo zie ik ook weer wat Leiden toch rijk is aan monumentale panden.
  groetjes Ghita

 5. Staart zegt:

  Zo af en toe zag ik een paar van die huisjes bij kennissen. Ik vond ze altijd wel leuk. Ik zag het item over het boek ook. Ik weet niet of in het boek net als hier echte foto’s staan. ik vind dat geweldig. Superlog! persoonlijk vind ik de huisjes goed lijken. een beetje smokkelen mag. genoten van je blog dus! Dank

 6. heel interessant om de huisje ook in het echt te zien, tagrijn! 😀

  ik kan mij voorstellen dat dit gegeerde verzamelobjecten zijn.
  of het die verzamelaars iets uitmaakt of de huisje al dan niet correct zijn nagemaakt .. tja ..

  fijn weekend, tagrijn!

 7. gewoonanneke zegt:

  Ja ik zag er een uitzendig over, schijnt dat de koninklijke familie er in grossiert. Leuk gedaan zo met de echte panden er bij die veel mooie zijn natuurlijk 😉

 8. RenéSmurf zegt:

  ja, als je iets wilt dan moet je dat ook goed doen. Maar ach, ze zullen hun redenen wel hebben he, dat is altijd zo, en ze gelijken toch heel aardig.

 9. platoonline zegt:

  Wat een leuk verhaal. Ik kende heel die KLM huisjes niet. Blokkerkunst. Zou het de kopers van die huisjes iets kunnen schelen of het aantal ramen klopt. Ik denk van niet. Ik ga het boek niet kopen. Liever zie ik jouw foto’s van die echte Leidse panden.

 10. Hans zegt:

  De KLM huisjes zijn gewilde verzamel objecten.
  Leuk om de werkelijke woningen er bij te zien, die helemaal niet klein zijn. Hans

 11. Di Mario zegt:

  De KLM is voor ons zoveel duurder, dat ik die huisjes beter in het echt zou kunnen bezoeken. 😉

  Love As Always
  Di Mario

 12. Klasse is het niet maar business wel 🙂

 13. rietepietz zegt:

  Het zóu inderdaad wat meer moeten kloppen, maar ja , voor de mensen die ze krijgen is het waarschijnlijk een soort statussymbool ,het maakt ze niet uit of het een beetje lijkt!

 14. klaproos zegt:

  🙂 ik kom ze toch écht liever in het echt bekijken tagrijn,
  wie zou zo’n boek nou kopen vraag ik me af, een verzamelaar misschien?

 15. Hanny zegt:

  Ik zie liever de echte huizen. Aangezien ik nooit met de KLM vlieg en zeker niet business-class, zal ik er nooit eentje uit deze serie zien.

 16. Marja zegt:

  De echte zijn veel mooier.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s