Petra, wonder in de woestijn

In Jordanië vind je zo’n 250 kilometer van de
hoofdstad Amman de indrukwekkende ruïnes van de stad Petra. De stad ligt verborgen in een vallei die door een smalle bergkloof tussen de rode rotsen  toegankelijk is. Tot 106 na Chr. was de stad de hoofdstad van het Nabatëische Rijk,  dat daarna werd ingelijfd als de Provincia Arabia in het Romeinse Rijk.
De Nabateeërs werden rijk door hun handel in specerijen, wierook en andere zaken
en Petra was een belangrijke stad op de handelsroute van de Levant.  Deze rijkdom straalt nog steeds af van de talrijke tempels en andere bouwwerken. Een aardbeving in de zesde eeuw  maakte een einde aan die gouden tijden en de stad werd een vergeten plek.
Totdat de Zwitserse archeoloog Burckhardt het in 1812 terugvond.  Sindsdien wordt de plek druk bezocht door toeristen, maar vooral door  wetenschappers en kunstenaars, zoals de Nederlandse Gerti Bierenbroodspot van wie hier vorige week werk te zien was.

Deze afbeelding toont ons het Soldatengraf, genoemd naar de soldatenbeelden boven de ingang. Dit graf werd gebouwd in de tweede helft van de eerste eeuw, dus nog voordat de Romeinen hier kwamen.

In de bloeitijd van het Nabatese Rijk, dus rond het  begin van onze jaartelling, was de kunst een weerspiegeling van hun leefwijze.
Weliswaar oriënteerden ze zich op de omliggende culturen van de Grieken, de
Mesopotamiërs en de Egyptenaren, maar ze waren ook trots op hun Arabische
wortels. Door buitenlandse elementen op te nemen toonden zij hun openheid voor deze handelsrelaties. Hierboven zijn daar enkele voorbeelden van te zien.

Bij opgravingen in de huizen op de heuvel van az-Zantur werden veel aardenwerken lampjes gevonden. Voor de jaartelling was dit handwerk, maar daarna werden mallen gebruikt en kwam massaproductie op gang. Op de bovenkant zijn vaak geometrische motieven aangebracht.

De expositie van de kunstschatten, over de stad en van het werk van Bierenbroodspot is nog tot en met 23 maart 2014 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg in Leiden. Open di t/m 10-17. Toeslag € 2,50, ook met MK.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Petra, wonder in de woestijn

 1. staartje zegt:

  Daar wil ik dus nog heen op een donderdagavond

 2. Zakina zegt:

  Wat een prachtige tentoonstelling lijkt mij dit zeg. Misschien ga ik er toch maar eens heen. Even kijken of we het financieel kunnen bolwerken. En of C de reis wil maken.

 3. Plato zegt:

  Heel interessant. Goede aanleiding eens wat meer over Petra te gaan lezen. Mooi ook, die in de rotsen uitgehouwen huizen. Ik zet de tentoonstelling op mijn lijstje.

 4. ollieherman zegt:

  Prachtige tentoonstelling met al meer dan 50.000 bezoekers. Gaat dat zien!

 5. Hans zegt:

  Het is een wereld wonderdat zo’n plaas midden in de woestijn is gebouwd.
  Datis meer dan door simple zielen gedaan. Hans

 6. boomkruiper zegt:

  Heb me laten vertellen dat het daar het allermooist is om heel vroeg net na zonsopgang er rond te dolen. Nog geen toerist te bekennen. Mooie expositie zo te zien!

 7. Thérèse zegt:

  Het lijkt mij een prachtige tentoonstelling. Gelukkig duurt hij nog een tijdje. Dus misschien ga ik er nog wel heen. Het is dichterbij dan het echte Petra in ieder geval.

 8. rietepietz zegt:

  Ik schat zómaar in dat jij maar wát graag zélf een weekje in Petra zou willen rondlopen!

 9. Rebelse Huisvrouw zegt:

  Ik blijf me verbazen over het feit dat er zo ontzettend lang geleden al zoveel mooie kunst gemaakt werd, dat er zo een hoogstaande cultuur was. Wat zou ik graag even terug gaan in de tijd om het in het echt te zien. Prachtig.

 10. klaproos zegt:

  prachtige tentoonstelling tagrijn, en mooi dat er nog zoveel van gevonden is, en in goede staat

 11. ik vind het bijzonder mooi hoe ze die beelden tentoongesteld hebben, met die levensgrote, -echte foto’s op de achtergrond!!

  schitterende reportage, tagrijn! 😀

 12. RenéSmurf zegt:

  Wat zo`n aardbeving wel teweeg bracht he.
  Er waren in die tijd vast al steden op andere plekken, maar die zijn gemoderniseerd, zo gaat dat.

 13. d zegt:

  Er lopen nog aardig wat mensen rond daar. Mooie dingen hebben ze daar bij Petra vandaan gehaald. Ik vind het nu al mooi.

  Love AS Always
  Di Mario

 14. Heb al meer mensen gehoord die onder de indruk zijn van deze tentoonstelling.

 15. gewoonhanny zegt:

  Ook wat betreft deze schatten uit Petra is het wonderbaarlijk hoe men heel vroeger met heel beperkt gereedschap zulke prachtige voorwerpen, beelden en gebouwen kon maken. Heel interessante tentoonstelling.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s