Lang zal ie leven…

Als je als eik op de wereld komt, kun je je lol op.  Daar sta je dan, eeuwenlang op die zelfde plek in het bos of in het park. Al  honderden keren dat ritueel van blaadjes laten vallen en nieuwe laten groeien.  Soms kletsnat worden, soms kwaad je takken laten zwiepen, dan weer bijna  bezwijken onder een sneeuwlast of een tak verliezen door een storm. Alles  moeten accepteren: vogels die dag en nacht op je takken zitten te kwetteren en  te poepen, die daar ook nog eens hun nesten bouwen, kevers die in je boren en mannen  die je stam als urinoir gebruiken, kinderen die een touw om je dikke takken  binden om eraan te schommelen. Verliefde mensen die  nu al honderden jaren dood zijn die een hart  met een pijl in je lijf kerven dat nog steeds is te zien. Alleen als een eekhoorn  vergeet een van je gevallen eikels op te vreten heb je kans op nageslacht. En  af en toe eens een ommetje maken is er niet bij. Je staat daar maar, jaar in,  jaar uit en je kunt geen kant op. Een praatje maken met buurvrouw bessenstruik  zit er ook niet in. Doet ook geen bek open. Af en toe denk je dan: wat een  bestaan, waarom ben ik niet wat anders geworden, was ik maar dood, maar dat  gebeurt niet. Je bent een eik en voorbestemd stok- en stokoud te worden. Tot op  zekere dag een man van het bos langs komt met een emmer witkalk en zegt: ‘zo,  ouwe jongen, nu is het wel mooi geweest’. Hij kalkt dan een wit kruis op je  stam en verdwijnt. Binnen een paar dagen komen er dan mannen met grote zware cirkelzagen  die rigoreus een eind aan je leven maken.
Ik moest hieraan denken toen ik las dat de Leidse
hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp een boek heeft geschreven ‘Oud  worden zonder het te zijn’.  Daarin stelt  hij dat we steeds ouder worden en dat 135 jaar binnenkort zeker haalbaar is. Af  en toe wat nieuwe onderdelen erin en je kunt er weer tegenaan. Dat is mooi, ik  had al bijgetekend tot 120, maar nu zitten er plots nog 15 jaar in de bonus.
Leuk idee dat je kleinkinderen van negentig je dan met je verjaardag komen  feliciteren. Maar wie even doordenkt, onderkent de problemen die dan op jou en de  maatschappij afkomen. Tot welke leeftijd moet en kun je dan werken? En is er  dan werk voor je? En wie betaalt er voor je onderhoud? Barst het land niet uit  zijn grenzen? Maar nog lastiger te voorspellen: wat kun je dan nog? Toen dat  aan Hendrikje van Andel, ooit de oudste inwoonster van ons land, op 105-jarige  leeftijd werd gevraagd, antwoordde ze: ‘zitten en denken’. En ook al is dat nog aanzienlijk meer dan een eik kan, als dat dan je leven is, mag je toch hopen dat  op zekere dag die man met die emmer witkalk langskomt, een wit kruis op je bast  schildert en zegt: ‘Zo, ouwe jongen, nu is het wel mooi geweest’.

Dit bericht werd geplaatst in Allerlei, Verhalen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Lang zal ie leven…

 1. Johne15 zegt:

  Thanks for this article. I’d also like to convey that it can always be hard if you find yourself in school and starting out to initiate a long history of credit. There are many college students who are only trying to live and have long or good credit history can often be a difficult thing to have. eedaddffbebd

 2. Zakina zegt:

  135 jaar… ik geloof niet, dat ik dat wil worden. 100 lijkt me wel leuk. Mijn oma werd 100, maar de laatste jaren van haar leven werd ze dement. Tot ver in de 90 was ze gezond en kwiek. Dan is oud worden niet erg. Haar oudste dochter was 80 toen mijn oma overleed. Mijn tante kon niet zonder haar moedertje. Mijn oma had het geluk, dat 2 van haar 10 kinderen pas overleden na dat ze zelf overleden was, maar het nadeel van zo oud worden kan ook zijn, dat je je kinderen overleefd. Dat lijkt me zo vreselijk.

 3. Plato zegt:

  Op afstand en nog redelijk gezond zeggen we dat bijna allemaal. Maar hoe reageren we als we ons wel versleten voelen maar nog steeds helder van geest zijn? Wat zeggen we dan tegen die witkalker? Ik denk dat er dan wel wat diversiteit van meningen ontstaat. Maar 120 lijkt me een redelijk alternatief. Dan kan ik met een gerust hart de aarde verlaten in de wetenschap dat de SVB toch meer aan me kwijt is geweest dan ik ooit aan premie heb opgebracht. Een laatste wraakoefening voor al dat belastinggeld dat de overheid er in de loop der decennia heeft doorgedraaid (gna gna gna).

 4. henny zegt:

  wat een mooi verhaal, Tagrijn!!!!!!!!!

 5. RenéSmurf zegt:

  Ik vind het helemaal niet mooi geweest.
  Boeken, veelal gemaakt van papier, moeten verkopen, en dat kan met zulke sprookjes.
  Laten we eerst de aarde maar redden, want als de mensheid zo doorgaat stikken of verzuipen we nog, reeds lang voor onze 230ste.

 6. Onze kleindochter Roos is 5 januari j.l. één jaar geworden en haar levensverwachting is minstens 100 jaar. Dat halen Mara en ik niet. Toch hopen wij SAMEN gezond ouder te mogen worden.
  Salu2 Albert

 7. Thérèse zegt:

  Mooi verhaald, zeker Tagrijn. Als alles meezit, wil ik best graag oud worden en die man met die witkwast wil ik zeker niet. Ik heb het liever zelf voor het zeggen, ik wil zelf die kwast hanteren. En ach, die eik kan tegen een stoot(je) , die heeft het niet zo slecht, dunkt mij.

 8. boomkruiper zegt:

  Klinkt heel wat vriendelijker dan de ‘Man met de Zeis’
  Tegen die tijd hebben we verpleeghuizen met enkel verzorg-robots.
  Tuut tuut Tagrijnnnn voeten omhoog tuut tuut zelf stofzuigende brmmmm komt langs …

 9. jeetjemina zegt:

  Ja allemaal leuk en aardig maar geef mijn portie maar aan fikkie. Nee, ik moet er toch niet aan denken om 120 of ouder te worden. Het behalen lijkt belangrijker te worden dan het hoe!
  Soms denk ik stiekem dat van dit soort onderzoeken de uitkomst van te voren al vast staat om de pensioenleeftijd maar weer op te kunnen schroeven.
  Mooie metafoor met die eik heb je gebruikt. Laat mj dan maar een eik zijn.
  gr eva

 10. gewoonanneke zegt:

  Ja dat idee heb ik ook wel. Mijn moeder is bijna 98 en voor haar leeftijd best goed en ze wil wel 100 worden zegt ze vaak dus nog geen kruis. Maar toch , weet niet of ik het wel zou willen, misschien groei je er naar toe om steeds minder te doen. Moeilijk lijkt het me want volgens mij blijft je hoofd (als je geluk hebt) nog steeds jong maar je lichaam wil niet meer. Een mooi verhaal.

 11. Ik zou het wel willen worden, 135, maar dan voeg ik aan het ‘zitten en denken’ ook nog schrijven toe. Want stel dat je dat alle drie kunt en je hebt verder weinig noemenswaardige klachten dan lijkt het me heerlijk, ik teken ervoor! Prachtfoto, van die eik. Het blijven bijzondere bomen.

 12. Wieneke zegt:

  Hier in Friesland is het witte kruis een rood lichtgevend kruis. Staat toch wat vrolijker 😉

 13. klaproos zegt:

  wees als een eik,
  er werd gevraagd aan een 103 jarige “denkt U dat u er volgend jaar nog bent”
  zegt ze, jawel want het sterfte percentage onder 103 jarigen is heel klein:-)
  “humor” voor jou hoop ik dat je 135 mag worden, ik zelf… neem met véél minder genoegen als ik maar ter been mag blijven 🙂

 14. ja, we worden alsmaar ouder, maar dat is niet altijd een zegen.

  niet de kwantiteit telt, maar de kwaliteit! 😉

 15. logbankje zegt:

  Wel een heel mooie eik, krom en scheeft gevormd door het leven.
  Zo gaat het met mensen ook, maar die hebben minder tijd daar voor nodig. Hans

  ot, Sade is nog steeds actief in de muziek http://www.sade.com/gb/home/

 16. Het is gewoon te lang 135 alhoewel als je tweehonderd jaar geleden tegen iemand gezegd zou hebben dat mensen wel negentig kunnnen worden hadden ze je ook voor gek verklaard 🙂

 17. gewoonhanny zegt:

  Wat heb je dit mooi verwoord. Zo is het. Als je in je leven niet veel anders meer kunt doen dan zitten en denken, wat heeft het leven dan nog voor zin.

 18. Marja zegt:

  Goed verwoord. Ik ben het hartgrondig met je eens.

 19. rietepietz zegt:

  Je hebt op alle fronten gelijk…. die emmer witkalk is een zegen op zekere leeftijd!
  Ik voel het in m’n “takken’ maar dát begrijp je pas na een bezoekje aan m’n huidige logje;-)!

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s