Het raadsel van de stoeptegel

In Leids Detail 259 van 9 januari zag je deze foto ook al. Het is een in 2011 door de Drie October Vereeniging aangebrachte tegel in het trottoir van de Nieuwe Beestenmarkt. Vlak voor het huis waar je in de gevel nog een gevelsteen van het vroegere Van Woudendorphofje vindt.
Waarom juist daar, vroeg ik me af. Ook Leidse lezers wisten het niet. Dus ben ik te rade gegaan bij Caecil, organisator van stadswandelingen en gids bij
Groepswijzer.nl (klik als je ooit een wandeling door de stad overweegt). Zij
speelde de vraag op haar beurt door aan Rens Heruer, die zijn sporen binnen deze vereniging heeft verdiend, onder andere de tekst schreef voor het Leidse
volkslied, en nu erelid is.
Hieronder een deel van zijn antwoord:
‘In 2011 bestond de 3 October Vereeniging 125 jaar en zijn er verschillende jubileumactiviteiten ontwikkeld naast de gewone feestonderdelen. Een van die extra elementen was de ‘Vaandelroute’. Bedoeling was en is (?) om d.m.v. stoeptegels een route uit te zetten langs plaatsen in de stad die op enige wijze gekoppeld zijn aan 3 oktober en alles wat daar mee te maken heeft. Het was een project van Vereeniging en gemeente samen. De route werd begeleid door een boekje met toelichting en uitleg van de plekken waar een tegel zou liggen.
Het project is eigenlijk wel afgemaakt (de tegels zijn er en de boekjes ook), er zijn enkele tegels inderdaad geplaatst, maar het project is gestrand door het malen van ambtelijke molens.’

Het Leidsch Dagblad  schreef er op 2 juli 2011 onderstaand stukje over:

Dank voor alle verstrekte informatie en ik wacht nu dus maar af of er nieuwe ontwikkelingen komen, want zo’n wandeling zou natuurlijk erg leuk zijn. Ik zal het volgen en er hier melding van maken.

Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail, Stad en land, Uit Leidse bron en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Het raadsel van de stoeptegel

 1. Plato zegt:

  Die ambtelijke molens toch. Laten ze gewoon ja knikken en de vereniging legt de tegels er wel in. Soms moeten ambtenaren niet meer doen dan knikkebollen en daarna geen formulieren in vijf-voud overhandigen. Hopelijk komt de route er.

 2. Het zal altijd een raadsel blijven waarom de ambtelijke molens zo gruwelijk langzaam malen. Soms denk ik: doen ze dit nou expres? Stagneren ze de boel nu met opzet? Je komt er nooit achter maar af en toe denk je wel eens….

 3. Thérèse zegt:

  Heel jammer. Het lijkt mij juist heel prettig om die tegeltjes te volgen, net als wandelingen in een bos. Ik loop al zo gauw kwijt. Gemeentes moeten misschien wat meer achter hun broek gezeten worden…?!

 4. Caecil zegt:

  @Leidse Glibber: goed dat jij je uitgebreide netwerk eens vraagt hoe het precies zit.
  @ Marja: prachtig boek! Inderdaad voor een aanzienlijk deel in Leiden. Maar vooral het
  Naardense verhaal; is aangrijpend beschreven.
  Tagrijn, dank voor je reclame. Leiden is gewoon een ‘must see’ voor iedereen!!

 5. Di Mario zegt:

  Tuurlijk de malende gemeente. Zonde, want dit project moet toch niet zo moeilijk zijn om te realiseren omdat er al zoveel af van is.

  Love As Always
  Di Mario

 6. dat zou inderdaad heel interessant zijn om de stad te verkennen door het volgen van deze tegeltjes!

  jammer toch dat ambtelijke molens (soms) zo tegendraads kunnen zijn, eh. 😥

 7. RenéSmurf zegt:

  ja, er komt vast een dag dan maken ze het af allemaal. En daar mogen dan best wat jaartjes tussen zitten. Overal is altijd wel een reden voor, dus ook een reden om er mee te stoppen, en zodra men dat is vergeten kan men voort.

 8. Gelukkig heeft Leidse glibber je bericht me gelezen, maar zo stranden er wel meer leuke initiatieven. Hans

 9. Ik zal er ook eens achteraan gaan waarom het gestrand is en of het alsnog weer opgepakt kan worden.

 10. klaproos zegt:

  bekende tegels tagrijn,
  soortgelijk spul kwam ik in een dorp hier vlakbij tegen…
  gemeentes worden te groot, door samen te gaan…. en daarom ook trager denk ik….
  jammer

 11. Hanny zegt:

  Toch niet te snappen. Als het een project is waaraan de gemeente meewerkt, waarom moeten ambtelijke molens dan zo langzaam draaien. Jammer. Een gemiste kans voor de gemeente.

 12. De tegel intrigeert me en het verhaal erachter is zeer de moeite waard. Zonde van de malende molens van de bureaucratie. Een gemiste kans!

 13. Marja zegt:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_sneeuw_in_december
  Dit boek heb ik net uit. Het brengt de tachtigjarige oorlog ineens weer heel dichtbij. Natuurlijk werd Leiden hierin ook genoemd.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s