Amazing models

Amazing models. Dat is de titel van de spraakmakende tentoonstelling van anatomische modellen die nu in Boerhaave Leiden is te zien.  Het museum heeft vanuit alle windstreken modellen uit de afgelopen drie eeuwen laten invliegen en een zeer boeiende expo gemaakt. Een van de modellen, waarvoor de actrice Georgina Verbaan heeft geposeerd, is speciaal gemaakt voor de folder.
Waarom wordt deze expositie zo druk bezocht? Waarom toch die fascinatie voor deze modellen, compleet met al hun afwijkingen?
De modellen doen een beroep op de gevoelens van de beschouwer, nieuwsgierigheid speelt mee, maar soms roept deze vleselijke wereld vertedering op, soms afgrijzen.
‘Het lijkt wel een slagerij’, hoorde ik een bezoeker zeggen. Een ander: ‘Ik hoef straks echt geen eten meer.’  Toegegeven, je stapt in een vreemde wereld, maar vroeger was er voor studenten geen andere mogelijkheid dan met uitgewerkte modellen te werken. Hieronder zie je een model, dat Venus wordt genoemd. Het is een kopie van een model uit Wenen dat van gips is gemaakt. Het origineel is van was en te kwetsbaar om te vervoeren. In het midden van het model zie je de zwangere baarmoeder.

Deze twee hoofden werden gebruikt om de hersenen te kunnen bestuderen:

Twee porseleinen vrouwelijke modellen, doctor’s dolls genoemd. Vroeger, maar ook nu nog is de vrouwelijke seksualiteit hier en daar omgeven met taboes.  Bij pijn in borsten, vagina of  buik kon de vrouw bij de dokter, zonder zich te moeten ontkleden, op deze sierlijke poppen aanwijzen waar de pijn  zat.

De Franse arts Louis Auzoux maakte in de negentiende eeuw anatomische modellen van papier-maché. Hij maakte er een demontabel model van waarop zelfs dissectie kon worden uitgevoerd. Hier in de klassieke pose van de Medici Venus.

In 1785 stichtte keizer Joseph II van Oostenrijk een ziekenhuis en een psychiatrische inrichting. Deze vormen ook vandaag nog het medische hart van het land. In Florence kocht hij anatomische wasmodellen waarvan dit mannelijke torso er een van is.

Met echte modellen als voorbeeld maakte de Utrechtse anatoom Petrus Koning maar liefst tweehonderd modellen die vanaf 1826 werden tentoongesteld in een ruimte bij het anatomisch theater. Zij tonen letterlijk de naakte waarheid.

Tallrich maakte met dit model in 1876 de spijsvertering zichtbaar. Door de mond wijd opengesperd weer te geven maakt het geheel toch wat en morbide indruk. Blijkbaar was Tallrich niet vies van effectbejag:

Tot slot een model om aan te raken en mee te spelen: het oog.

De amazing models zijn nog tot en met 1 juni 2014 te zien in Museum Boerhaave,
Lange St. Agnietenstraat 10 in Leiden. Open di tm zo 10 – 17. MK geldig.

Dit bericht werd geplaatst in Allerlei, Cultuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Amazing models

 1. kakel zegt:

  Pas toen ik wat beter naar de eerste foto keek, zag ik pas dat Georgina er minder appetijtelijk bij ligt dan gewoonlijk 😉 Volgens mij smaakt je brood ook anders als je na het bezoeken van deze tentoonstelling naar buiten stapt. Wel leerzaam en zeker de spijsvertering vind ik leuk om te zien.

 2. staartje zegt:

  Mooi in beeld. Zelf heb ik hier niets mee

 3. Thérèse zegt:

  Een mooie reportage, Tagrijn, maar hoewel ik ook anatomie gehad heb, -met spieren en botten enzo- sla ik dit toch maar over. Het is een beetje kinderachtig, ik weet het, maar nee, niets voor mij.

 4. Rebelse Huisvrouw zegt:

  Heel bijzonder.

 5. gewoonanneke zegt:

  Nou ik pas even. Wel mooie foto’s maar laat er maar een velletje omheen zitten…. Die porcelijnen poppen zijn wel mooi. 😉

 6. Plato zegt:

  Een prima overzicht van deze interessante maar inderdaad hier en daar zeer ehhhh… aanschouwelijke- en aangrijpende expositie. Gelukkig weten we dat het poppen zijn.
  Perfect weergegeven.

 7. Wieneke zegt:

  Fascinerend allemaal. Ik zou het best eens in het echie willen zien, maar ik ben bang dat ik dit – door komende toestanden – niet ga halen voor 1 juni.

 8. Staat al een tijdje op mijn to do lijstje moet er nu toch echt maar snel eens van komen. OT je zou juist verwachten dat Samson gewoon op een andere zaterdag eens aanbelt in de Kooi hij woont ernaast of zou het toch met de verkiezingen en zieltjes winnen te maken hebben 🙂

 9. logbankje zegt:

  Men is blijkbaar nog niet uitgekeken en uit gestudeerd op het menselijk lichaam.
  Ach hier wordt ik niet koud of warm van, als kind liep ik al in het slachthuis. Hans

 10. RenéSmurf zegt:

  ja, als je geïnteresseerd bent in biologie kan je je daar zeker mee vermaken. Ik zie er persoonlijk geen schoonheid in. Tot de vel spreekt het me aan, alles daaronder kan ik niet van genieten, wel interessant. Ik heb al eens echte opgezette lijken gezien, ook wel luguber.

 11. rietepietz zegt:

  Ik ga het onthouden, in april komt zoon Ruud met zijn gezin naar Nederland en zij logeren in Leiden (omdat hij daar studeerde en enige tijd gewoond heeft) Misschien een leerzaam uitstapje voor de twee knullen. Ik ben er ooit zelf ook geweest maar toen was deze tentoonstelling er natuurlijk niet!

 12. papier-maché, tje… dat soort dingen zou ik er niet van kunnen maken. Leuke tentoonstelling.

  Love As Always
  Di Mario

 13. gewoonhanny zegt:

  Dat sommige mensen hiervan griezelen, kan ik me voorstellen. Als je echter in een ziekenhuis hebt gewerkt en ook je opleiding hebt gekregen, vind je deze modellen redelijk normaal.

 14. klaproos zegt:

  echt wel heel bijzonder tagrijn….

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s