Leids Detail 266

Drie smalle afbeeldingen als paasmenu van Leids Detail. Omdat de tekst op de eerste nog nauwelijks is te lezen, krijg je die cadeau: De goedkoope winkel. Na de derde foto kom je er weer wat meer over te weten.
 Nog even dit: In verband met Pasen wordt het maandaglogje van 21 april overgeslagen. Donderdag 24 april ben ik hier weer. Ik wens iedereen gezellige en zonnige paasdagen!

De Goedkoope Winkel van Spaandonk was in de jaren twintig van de vorige eeuw gevestigd op de hoek van de Janvossensteeg en de Van der Werfstraat. Hieronder eerst een advertentie uit de krant van 19 mei 1923 en daarna de zaak zoals die er nu uitziet. Oudere Leidse lezers zullen zich op deze plek vast nog de ijssalon van Voortman herinneren. Hij beconcurreerde zijn broer die een koffie-en ijssalon had op de Haarlemmerstraat en ijs verkocht in een kar op de Hoogstraat.

De tweede foto laat je Hotel Restaurant Nieuw Minerva op de Boommarkt zien. Tikkie vergane glorie. Een van de hotelkamers is ingericht met meubilair van de in Leiden geboren Zangeres Zonder Naam. Een kamer met een speciaal prijskaartje; speciaal voor de fans.

De laatste foto, je zag de naam al, is de Waaghoofdbrug voor voetgangers en fietsers uit 1988 die de Aalmarkt met de Stille Mare verbindt. Na iets meer dan een kwart eeuw trouwe dienst wordt hij hoogstwaarschijnlijk afgebroken en vervangen door de Catharinabrug die een stukje verder komt te liggen. Hierdoor sluiten de twee winkelgebieden beter op elkaar aan. De upgrade van het gebied is al in volle gang. V&D beet met een immense verbouwing het spits af en die is in volle gang. Ernaast is inmiddels een grote kledingzaak van The Sting verrezen met mannen- en vrouwenkleding en de andere kleinere vestiging (alleen vrouwenkleding) op de Haarlemmerstraat blijft voorlopig ook bestaan. In de nieuw aan te leggen Catharinasteeg tussen Breestraat en Aalmarkt komen ook grote modeconcerns, waaronder waarschijnlijk Zara. De Waag krijgt een horecafunctie met terras op het Waaghoofd.

Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Leids Detail 266

 1. Willem Kruit zegt:

  Erg leuk, dat onderwerp over De Goedkoope Winkel. Ik ben weliswaar geen Leidenaar, maar mijn vader en grootouders wel. Mijn opa had een stoffeerdersbedrijfje op de Oude Vest en als kind logeerde ik daar regelmatig met mijn ouders. Soms kreeg ik dan een wafel met slagroom bij Voortman (als kind lustte ik, vreemd genoeg, geen ijs…) op weg naar de Haarlemmerstraat om daar de Gele Tram te pakken. Leuk om dit weer eens terug te zien. Bedankt!

 2. Plato zegt:

  De goedkope winkel, een soort voorloper van de Action. Leuk. Wat is er trouwens mis met deze fietsbrug? Hij ziet er nog goed uit. Maar dat zullen echte Leidenaars wel beter weten.

 3. rietepietz zegt:

  Toch weer nét niet de plekjes in leiden waar ik vorige week was, ik merk wél dat ik steeds om me heen loop te kijken of ik details zie waar je het eerder al over had 😉

 4. kakel zegt:

  Wat een prachtige stad is Leiden toch! Elke keer opnieuw denk ik het weer. Met ook nog eens een heel interessante geschiedenis. En weer van die mooie foto’s. Zelfs de vergane glorie van foto twee vind ik mooi. Foto drie is de beste!
  Fijne zonnige dagen en liefs,
  Kakel

 5. jammer dat de tekst bijna verdwenen is, van de ‘goedkoope winkel’.

  fijne paasdagen, tagrijn! 🙂

 6. Hanneke zegt:

  Alle drie de foto’s komen van vlak bij de plek waar ik opgroeide. Er zijn in ons gezin heel wat Voortmanijsjes verorberd, van beide broers Voortman daar deden we niet moeilijk over. De brug naar het Waaghoofd was er nog niet, Hotel Minerva natuurlijk wel en daar stond altijd al allerlei oud spul.
  Vorige week was ik weer eens in Leiden. Het gat van Van Nelle is geen schoonheid en ik vraag me af waarom er op die plek nog een steeg bij moet komen, maar daarvoor zal wel een heel goede reden zijn. Ach, de Subway aan de overkant verdient ook geen schoonheidsprijs (Op die plek was heeeel vroeger onze tuin, achter die oude tuinmuur die je op oude foto’s van voor de demping van de Stille Mare ziet).

 7. Altijd weer genieten van de oude panden in Leiden die je ons voorschotelt.

 8. Hans zegt:

  Wat aanbiedingen betreft is er weinig veranderd, vroeger stuntte men ook al.
  Als je fan bent is de kamer zeker speciaal.
  De Waaghoofdbrug is eigenlijk wel een recentelijke brug, dus een andere brug die beter aansluit is niet zo verkeerd.
  We wensen je ook fijne Paasdagen toe. Hans

 9. Er gaat inderdaad een hoop veranderen in de omgeving van de Aalmarkt. Ik was vanmiddag bij de opening van de Waagstalling en realiseerde mij opeens dat daar destijds de Edah zat en voelde de pijn in benen van het duwen toen ik de oude stalling van V&D zag met die steile trap 🙂

 10. די מריו zegt:

  Ja.. ik had er een goed. De derde… goed he. Maa de informatie wist ik er niet bij te vermelden. Dacht haast nog dat de brug gebouwd was vanwege het ek.

  Love As Always
  Di Mario

 11. Jan Willem zegt:

  Hotel Minerva heeft veel leuke oude dingen staan zag ik laatst. Misschien toch binnenkort daar ook eens een bakkie doen!

  Fijne paasdagen Tagrijn! Altijd weer fijn om je nieuwsbrief te ontvangen.

 12. RenéSmurf zegt:

  Weer wat schitterende panden, die samen een heel fraai beeld vormen!

 13. klaproos zegt:

  Het is weer een mooi leids detail geworden tagrijn, steeds genieten:-)
  ik wist niet dat Mary in leiden geboren is, ik dacht ergens in limburg:-)
  leuk om te weten..

  Fijne paasdagen gewenst, ga j e eitjes verstoppen voor je kleinkind:-)

  OT,
  René bedoelde het schertsend hoor:-)

 14. Caecil zegt:

  2 uit 3. De eerste herkende ik niet.
  Fijne Paasdagen, Tagrijn!

 15. gewoonhanny zegt:

  Het zijn mooie details die je laat zien. Ook al woon je niet in Leiden, het is toch leuk om op deze manier de stad een beetje te leren kennen.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s