Carthago

De Romeinse senator Cato eindigde zijn toespraken steevast met de zin: Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden. Aan het eind van de derde Punische oorlog in 146 voor Chr. kreeg hij zijn zin: deze wereldstad aan de noordkust van Afrika werd met de grond gelijk gemaakt. Wat van deze handelsstad rest is een enorm complex van ruïnes en een fors aantal kunstobjecten. Een deel hiervan (ongeveer 250 objecten) is nu te zien in het RMO aan het Rapenburg in Leiden.

 Op deze afbeelding uit 1858 zien we een groep Engelse archeologen onder leiding van Nathan Davis, die bevriend was met de Bey van Tunis, aan het werk op de site. Hierdoor verdwenen kratten vol oudheden naar het British Museum in Londen. Toen Tunis in 1881 een Franse kolonie werd, namen zij het werk over. (In 1957 werd Tunis zelfstandig.)

Op deze stèle uit Amrit, een Fenicische stad noordelijk van Tyrus, zien we de god Melqart, de belangrijkste god in deze streken.

Nog drie kalkstenen Punische stèles met namen van veel voorkomende Fenicische goden, o.a. Baal en Tanit.

Masker van een lachende man, gevonden bij Carthago.

Het beeld is van god Baal-Hammon. Baal betekent Heer. Hammon heeft de betekenis brandend, strijdend. Het gezicht van zijn vrouw Tanit is afgebeeld op het babyflesje (4e tot 3e eeuw v. Chr.

Een mannelijke sfinx tussen de planten en een Egyptische dubbele kroon, waarschijnlijk gemaakt door een Punische handwerksman tussen 900 en 700 v. Chr.

Dit is een vaas, tweede helft zevende eeuw v. Chr. in de vorm van een sfinx met een Egyptisch kapsel.

Met recht klein maar fijn. Een uit dunne glasrietjes opgebouwd parfumflesje met daartussen rietjes van goudglas. Derde tot tweede eeuw v. Chr.

Dit beeld uit de tweede eeuw na Chr. is geen verdwaald Manneke Pis uit Brussel, maar de god Heracles of Hercules, in deze houding ook Hercules Mingens (de dronken Hercules) genoemd. De hierboven al afgebeelde god Melqart werd door de Romeinen en Grieken geadopteerd en omgedoopt tot Hercules of Heracles.

De tentoonstelling is nog t/m 10 mei 2015 t zien in Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Open: di tm zo 10-17 uur, op donderdagavond tot 21 uur. Voor deze tentoonstelling geldt een toeslag van € 2,50. MK-houders betalen alleen de toeslag.

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Carthago

 1. rietepietz zegt:

  Ik zwaai nog maar eens in het voorbij gaan, zodat je ons niet helemáál vergeet;-)

 2. Zakina zegt:

  Wij zijn vorige week ook geweest en wat een prachtige tentoonstelling. Werkelijk Genoten!!!

 3. boomkruiper zegt:

  Ahh Tagrijn fijn te zien dat jij weer aan het bezoeken van exposities toekomt. Bijzonder mooi wat je hier laat zien. Gelukkig zijn deze schatten uit de handen van de barbaren gebleven

 4. Mooie tentoonstelling he ik heb hem bij de opening ( vluchtig) gezien echt prachtig

 5. gewoonanneke zegt:

  Als ik dat zo zie wat bijzonder is het eigenlijk dat dit allemaal zolang al bewaard is gebleven. Mooi verslag er van. Gaat het goed met je boek???

 6. Thérèse zegt:

  Wat fijn dat je er weer bent, Tagrijn. Een mooie tentoonstelling daar met een uitgebreide en goede uitleg van jou. Ook nog mooie foto’s erbij. Steeds verbaast het mij hoe knap men al te werk ging in de heel oude Oudheid. En dan die beroemde zin, hahaha. Ik vond dat zo’n vervelende vent, die Cato maar wel vlot te vertalen vanwege die herhaling. Ik geloof dat ik ‘m nóg weet.

 7. klaproos zegt:

  prachtig tagrijn,
  wat een genot om naar t e kijken, ook je fotografie is een hoogstandje.

 8. Plato zegt:

  Mooi overzichtelijk blogje met een enorme variatie aan kunstschatten. Daar moet ik zeker naar toe. Gelukkig is er nog tijd genoeg.

 9. RenéSmurf zegt:

  Er is heel veel verloren gegaan, en er zullen vast ook nog veel dingen verloren gaan, maar dit heb jij toch maar even bewonderd!

 10. staartje zegt:

  Prachtig! Probeer ik heen te gaan. Dat parfumflesje… Wauw

 11. jeetjemina zegt:

  Hopelijk blijven de musea nog even gespaard van de barbaren!!
  Mooie tentoonstelling. Moet nodig weer eens naar Leiden!

 12. logbankje zegt:

  Eigenlijk wel bijzonder dat men naar zoveel eeuwen nog zulke mooie schatten heeft kunnen vinden.
  Mannekepis is zeker even van zijn voetstuk gevallen.
  Ben wel vaker in het museum van oudheden geweest. Hans

 13. kakel zegt:

  Je bent er weer! Dat doet mij deugd.
  Jouw blog deed me meteen denken aan de IS-strijders die historische gebouwen, standbeelden en kunstschatten gesloopt hebben in Irak. Voor altijd onherstelbaar beschadigd. Te triest voor woorden…
  De mannelijk sfinx is mijn favoriet. Maar voor alle werken geldt hetzelfde: het mag dan heel lang geleden zijn, onze “voorouders” wisten van wanten.
  Groetjes Kakel

 14. Wat werden vroeger toch mooie dingen gemaakt. Beter dan een hoop dingen van tegenwoordig. Vroeger was natuurlijk alles uniek. Want massaproductie kende men nog niet.

  Love As Always
  Di Mario

 15. gewoonhanny zegt:

  Fijn om weer een log van je te lezen.
  Geweldige voorwerpen. Ze moeten maar hier in Europa blijven, want als ze teruggaan naar de noordkust van Afrika is het de vraag hoe lang het duurt voor ze vernietigd of geroofd worden.

 16. rietepietz zegt:

  Waarschijnlijk van pure blijdschap dat je weer een logje hebt gemaakt heb ik behoorlijk zitten knoeien. Ik doe het even over en misschien wil je de vorige reactie dan voor me verwijderen?

  Ha, wat een prettige verrassing om weer nieuw logje tegen te komen, je bent ook weer aan museumbezoek toegekomen, dat is wel duidelijk!
  Gelukkig dat deze kunstschatten allemaal goed bewaard gebleven zijn, helaas zien we óók heden ten dagen weer dat er maar een páár dwaze terroristen nodig zijn om oude kunstschatten voorgoed te vernielen.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s