Leiden op z’n kop

Heel veel zon, weinig wind, een aangename temperatuur. Meer heeft de Leienaar niet nodig om op ‘drriektoberr’ het ontzet van de stad in 1574 te vieren. Al deze ingrediënten waren aanwezig, dus barstte de stad weer volledig uit zijn voegen. Na de rreveillje (zo zeg je dat hier), de uitdeling van haring en wittebrood in De Waag, koraalmuziek en dienst in de Pieterskerk is de optocht het volgende niet te missen onderdeel. Je ziet het al op de foto links: de wereld stond op zijn kop. Of achterstevoren of in spiegelbeeld. Zelfs de route van de optocht was dit jaar andersom, maar dat kwam door werkzaamheden aan de weg waar de stoet anders altijd wordt samengesteld. Hieronder een kleine selectie. (Zelfs Tagrijn stond niet op z’n vaste stekkie aan het Levendaal, maar stond nu op de stoep aan de Zoeterwoudse singel.

Na de vastigheidjes, zoals de koetsen met burgemeester, bestuur van de Drie Octobervereeniging, Gronings Ontzet en de 8 October vereeniging uit Alkmaar, de Gouden Koets (die dus nog wel in Leiden reed) waarin dit keer vertegenwoordigers van The Holland Society of New York,volgde een bonte stoet van wentelende, wervelende, draaiende en op hun kop lopende figuren. Zelfs Epke Zonderland vertoonde zijn kunsten en hing ondersteboven aan de rekstok. Je zou er zelf van doordraaien! En dat alles gelardeerd met vele plaatselijke muziekkorpsen.

Behalve muziekkorpsen was er ook andere muziek, zoals van het gezelschap hieronder en van Musicalgezelschap Otis dat een mini-uitvoering van de musical Wicked liet zien en horen.

 Je zag al dingen ondersteboven en achterstevoren en nu ga je ook nog dubbel zien: Deze twee kinderen gingen vooraf aan de stoet tweelingen.Daarna naar de sprookjes van 1001 nacht, waarvan hieronder twee foto’s. In de feestgids was een vliegend tapijt aangekondigd. Maar waarschijnlijk was ie ondersteboven weggevlogen want ik heb het kleed niet gezien.De traditionele afsluiting van de optocht is het korps K&G.


Daarna nog wat verder het centrum in om nog wat feestelijke sfeer te proeven en tot slot neergestreken op een terrasje aan de oever van de Nieuwe Rijn. Voor wie echt álles wil weten: witte wijn en bitterballen.

Dit bericht werd geplaatst in Stad en land en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Leiden op z’n kop

 1. boomkruiper zegt:

  Zou graag met een bordje haring en wittebrood op schoot bij de koraalmuziek in de Pieters hebben gezeten 🙂

 2. gewoonanneke zegt:

  Mooi verslag en ze hadden er echt ook een uitgelezen dag voor met dat prachtige weer. Leuk zo’n feest waar nog zoveel aandacht aan wordt besteed en mensen aan meedoen.

 3. Thérèse zegt:

  Wat een geweldig feest is dit toch! Wat een werk maakt men ervan. Prachtig. Er zal ook steeds wat anders verzonnen worden, denk ik zo. Tenminste de optocht der tweelingen komt mij niet bekend voor. En als je dit alles gehad hebt, een heerlijk glas witte wijn met bitterballen. Een mooi besluit. (Wel altijd opletten met die HETE bitterballen, alles goed gegaan?)
  Een mooie optocht, Tagrijn. Dan je wel.

 4. Plato zegt:

  Een boeiend verslag, Tagrijn. Was Cornelis Joppensz met zijn hutspot ook nog aanwezig? Of was het meer een eigentijds gebeuren?

 5. als stond jij niet op je vertrouwd plekje en al stond de wereld op zijn kop ..

  jij maakte een boeiende reeks foto’s van dit prachtige feest, tagrijn! 😀

 6. Kakel zegt:

  Van alle voorbereidingen voor dit oktoberrrfeest, heb ik al heel wat bij Leidse Glibber voorbij zien komen. Ik vind het een gigantisch spektakel. Heel leuk dat jong en oud, dik en dun, kortom: iedereen zich er in vindt. Echt heel de stad doet mee! DWDD is er niets bij 🙂
  Die nar is wel uitermate lenig.

 7. Zoals jij in Leiden 1 dag de 3 oktoberfeesten hebt, hebben wij in Los Boliches/Fuengirola de feria de Fuengirola die op woensdag 7 oktober begin en duurt tot en met 12 oktober. Een voorproefje van een paar mooie koetsen kan je al vinden op onze fotoblog.
  Een hartelijke groet van ons Tagrijn.

 8. Het was inderdaad weer een geweldige 3 october ik heb genoten en ……………….. ben nu volledig gebroken 🙂

 9. RenéSmurf zegt:

  Dat wordt elk jaar weer groots gevierd, en nu het weer meezat was dit ook een geslaagd feest!
  En eens een andere route, moet kunnen.

 10. Ik dacht, morgen maar even een haring halen, maar morgen is Arie gesloten. Mmmmmmmm, dan moet ik er toch maar even van dromen. Jullie hebben echt mooi weer gehad dit jaar. Heerlijk.

  Love As always
  Di Mario

 11. logbankje zegt:

  Dat mag je wel Zeggen het is weer een groot feest deze vierde oktober.
  Het wittebroos en haring zijn al op. Hans

 12. rietepietz zegt:

  Al was je vaste plekje niet beschikbaar, je hebt toch weer een goed overzicht kunnen maken van de optocht, de laatste foto vind ik eigenlijk het leukst met dat rijtje “roeptoeters” !

 13. Ghita zegt:

  Wat was het dit jaar mooi weer op en rond 3 oktober, jullie zullen vast genoten hebben en alle mensen in de optocht ook, dat is op je foto’s zeker te zien. Met mooi weer is iedereen toch veel vrolijker. Waar ik was…..niet in Leiden, ik ben import Leidenaar en heb 1 keer het gebeuren meegemaakt, maar ik heb er niets mee…..dus wij zoeken rond die tijd de rust op…..we waren niet in de duinen (dat was een week eerder) maar wel in het hele stille mooie Drenthe.
  groetjes Ghita

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s