En dit gebeurde 100 jaar geleden…


Vandaag, 8 december 2015, duiken we weer eens in het nieuws van honderd jaar geleden, dus van 8 december 1915. We doen dat met behulp van het gedigitaliseerde krantenarchief van de Leidsche Courant en het Leidsch Dagblad.
Het is 1915, en het neutrale Nederland is omgeven door landen die verwikkeld zijn in de Eerste Wereldoorlog. In onderstaande berichtjes krijg je daar dan ook wat van mee. Duidelijk is dat een deel van Nederland pro Duitsland c.s en een ander deel pro Engeland c.s. was. En eigenlijk was dat ook in WOII weer zo.

Dit bericht werd geplaatst in Allerlei, De media en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op En dit gebeurde 100 jaar geleden…

 1. Plato zegt:

  Niet mogende werken vóór het 13e jaar. Als het aan deze regering ligt komen die oude tijden weer terug, zo lijkt het. Als ze dan ook nog de pensioengerechtigde leeftijd opschroeven naar 73 jaar, kan een mens toch mooi een jubileum van 60 jaar arbeid bereiken. Met een verzilverd horloge als beloning.

 2. Hanny zegt:

  Prachtig die oude berichtjes. Wat is het leven inmiddels veranderd. Niet alleen ten goede, maar ook ten kwade. Het zijn onzekere tijden momenteel. Ik geloof dat het ten tijde van de eerste wereldoorlog rustiger was, maar dat zal ook wel komen doordat we nu overspoeld worden met nieuws via alle media.

 3. klaproos zegt:

  🙂 Emma staat in bloei, mooier kan haast niet,
  meesterlijk tagrijn

 4. Thérèse zegt:

  Honderd jaar geleden en ook toen was men het lang niet over dingen eens. Gek is dat je niet écht veel merkt van WO I. Ik ben blij dat het niet doorgegaan is van die voornamen. Ik heb er 4 zelfs: Theresia Petronella Johanna Catharina. Het nadeel was dat het op de lagere school moeilijk te onthouden was en je moest het vaak ergens opgeven, vooral de volgorde waarin, haha. Ik zal het wel vaak fout gedaan hebben.

 5. belastingwet op voornamen ..

  laat het de regering niet weten, tagrijn, of je brengt ze nog op ideeën! 😉

 6. Handig he dat gedigitaliseerde archief en ben blij te weten dat de hyacinten gelukkig al bloeiden begin december, was toen dus ook al warm 🙂

 7. Apart he.. 100 jaar geleden stond de wereld in brand door een eerste wereldoorlog. We zijn zoveel ‘slimmer’ geworden.. en nog steeds staat de wereld in brand. Misschien zijn we dus wel gewoon dommer geworden.

  Love As Always
  Di Mario

 8. Renesmurf zegt:

  Ja, leuk hoor, die oude stukjes! Wat werd er toen al geschreven he.
  Voorlichting, propaganda, en een tijdsbeeld van toendertijd, en ze moesten eens weten hoe de wereld nu geworden is.

 9. logbankje zegt:

  Het is leuk om de oude advertenties te lezen, net als de berichten.
  Dan realiseer je dat het tijdens de eerste wereld oorlog was. Hans

  ot, met dieren erin blijft de boom gevaarlijk, het is ook vreemd om zo te werken.
  Nu kunnen de diertjes nog ander onderdak vinden voor de winter.

 10. gewoonanneke zegt:

  Wat een leuke oude berichten. Vooral dat berichtje uit 1916 over die namen, het jaar dat mijn moeder werd geboren. Vandaar dat ze maar een naam heeft zeker ;). En ook dat stukje dat iemand onder de 13 niet mocht werken. 13 jaar !!! Toen werd mijn moeder ook al naar de boer gestuurd om te gaan werken. Ze kon goed leren maar moest gaan werken omdat de andere meisjes dat ook moesten. Het hoofdonderwijzer kwam het vragen of ze door mocht leren maar er was geen sprake van. Dat vertelt ze nog heel vaak…..

 11. boomkruiper zegt:

  Genieten Tagrijn in al die oude krantenarchieven. Ben zelf ook een groot fan van Delpher, heb zo kunnen vinden waar voorouders hebben gewoond. Enig!

 12. rietepietz zegt:

  Blijft leuk die oude krantenberichtjes, wat moet een mens in hemelsnaam met 60 kg. vet, al at men in die tijd natuurlijk wel veel meer vet dan tegenwoordig. Alleen al om warm te blijven verbrandde men heel veel energie..Kan me nog herinneren dat m’n vader het vet dat overbleef als het spek uitgebakken was, als beleg op brood had.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s