Jarige Jet, Malle Eppie en andere familie

In mijn familie heeft iedereen een bijnaam. Gewoon, omdat het dan handiger is ze uit elkaar te houden. Want neem nou eens al die ooms, neven en achterneven die allemaal Jan heten. Echt, dat hou je op den duur niet meer uit elkaar. Dus die oom Jan die altijd loopt te stofzuigen en de afwas doet, noemen we Jan Hen en zijn zoon die dat dan ook maar doet Jan Lul. Zijn broer, ook al een Jan (veel fantasie heeft die tak niet) kun je niet serieus nemen en werd dus Jan Klaassen gedoopt. Dan was er nog een drieling en op drie had men destijds niet gerekend, dus die werden alle drie maar Piet genoemd. De een was een saaie Piet en de ander, die nogal precies was natuurlijk Pietje Precies. De derde Piet had altijd een loopneus en noemden we Piet Snot. Die laatste had trouwens nog een zoon die voor de afwisseling Piet heette en het nogal ver had geschopt. Dat was dus de Hoge Piet. Drie neven Eppie, Gerrit en Henk die ze niet allemaal op een rijtje hadden werden Malle Eppie, Gekke Gerritje en Gekke Henkie gedoopt.
Ook Roel die nogal bereisd was en snel kwaad werd had twee namen: Bereisde Roel en Razende Roeland. Zijn broer Frans was precies het tegengestelde, altijd een Vrolijke Frans. Tante Miep, die typiste was, werd daardoor niet alleen Tiepmiep genoemd maar door haar opvallende haar ook een Blonde Miep. Toen zij trouwde met de niet-kerkelijke oom Thomas, werd hij natuurlijk de ongelovige Thomas in de familie. Dan was er nog een tweeling Job en Jet, die na hun huwelijk met de ware Jacob en de ware Jacoba niet meer op het zelfde adres woonden. Dus was de jaarlijkse vraag bij hun verjaardag: ‘Gaan we naar de jarige Job of naar de Jarige Jet?’ Dan was er ook nog die achterneef Joris die men voor iedere karretje kon spannen. Eigenlijk zou hij dus Joris Goedbloed moeten heten, maar hoe dan ook, hij was altijd de Sjaak. Daardoor noemden wij zijn vrouw Mie dus ook Goeie Mie, maar die scheen er ook duistere praktijken op na te houden die je zo op Google kunt terugvinden. Zijn vader Hein handelde net als zijn vader Nelis (Nikkelen Nelis) in oud ijzer en kreeg op latere leeftijd de bijnaam Malle Pietje. Daarvoor was hij gewoon IJzeren Hein. Zijn broer Klaas runde een houthandel en dus, ja inderdaad, houten Klaas. De vrouw van Klaas heette Aagje, en die wilde graag alles weten. Haar bijnaam ligt dus voor de hand: nieuwsgierig Aagje.
Jelle, diens zoon, was een hardloper en werd dus Snelle Jelle genoemd. Over zijn broer Hendrik niets dan goeds; hij was de Brave Hendrik van de familie. Ben tot slot is de jongste telg van de familie. Die heeft nog geen bijnaam. Dat is gewoon de Benjamin.
Graag had ik je ook nog voorgesteld aan Dappere Dodo, Dolle Mina en Linke Loetje, maar helaas horen die niet tot mijn familie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Allerlei. Bookmark de permalink .

14 reacties op Jarige Jet, Malle Eppie en andere familie

 1. logbankje zegt:

  Heb de Jannen en Pieten maar genoemd. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 2. Thérèse zegt:

  Knap gedaan, Tagrijn. Al is ons land maar klein, we hebben toch een rijke taal en dat zien we alleen al in jouw familie.

 3. boomkruiper zegt:

  Laat ik tot nu toe gedacht hebben dat Handige Harry een volle neef van je was? Leuk Tagrijn, om nog lekker over na te fantaseren 🙂

 4. rietepietz zegt:

  Oh wat een héérlijk logje weer en natuurlijk heel interessant hoe jouw familie in elkaar zit.;-)
  Je bent natuurlijk vást hier en daar nog wel een familielid vergeten , dat kán gewoon niet anders bij zo’n grote familie. Bijv. Jan Salie, maar dat snap ik, die heeft zo’n trage geest dat hij altijd helemaal achteraan komt sukkelen;-)

 5. 😆
  heerlijke familie heb jij, tagrijn! :mrgreen:

 6. En dan mis ik eigenlijk nog de steeksleutels van Tjan 🙂

 7. RenéSmurf zegt:

  Ojee, wat een namengedoe he! En zo is het ook met de smurfen, maar toch anders.

 8. gewoonanneke zegt:

  Een prachtig verhaal. Je hebt heel wat (bij)namen bij elkaar gezocht zo. Ik heb het echt van horen vertellen bij mensen waar jong al een paar kinderen overleden waren dat ze de volgende ook ik zal maar zeggen Piet noemden. Maar de eerste Piet bleef wel leven en dus waren er twee met de naam Piet in een gezin. Zo’n gek verhaal maar wel echt waar gebeurd. Mijn broer werd Mart Marmot genoemd omdat hij dat geluid zo goed na kon doen van Cavia’s. Daar kwam hij nooit meer vanaf. .

 9. Dwarsbongel zegt:

  Tja, bij ons in de familie kijkt de driekwart van de dames als je “Lies” roept, en driekwart van de mannen als je “Klaas” roept. Het schijnt dat opa daar een punt van maakte bij nieuwgeborenen, zeker de eerste loot aan elke tak. En er waren nogal wat takken. Bij de overigen was het vaak de tweede voornaam…
  Bijnamen waren niet in zwang, Klaas van tante … en Lies van oom … is de omslachtige methode bij ons.

 10. logbankje zegt:

  Een bijnaam is altijd handig als veel voor namen de zelfde zijn.
  De bijnamen zijn veel leuker dan de echte naam, zo valt er wat te lachen en weet je gelijk wat voor soort vlees je in de kuip hebt. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op de Bank voor de volgende show.
  Abba – Thank You For The Music
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

 11. Wieneke zegt:

  Nu weet ik jouw voornaam, dus voortaan heet jij ………… Hejjeum?

 12. Kakel zegt:

  Wat een bof dat jij uit zo’n uitzonderlijk begaafde en benoemde familie stamt (-: Je hebt er wel je best op gedaan, Tagrijn. En het las zo lekker weg. Ik had willen afsluiten met een typerende bijnaam maar je heb het gras onder mijn voeten weggemaaid. Rietepietz weet er vast nog wel eentje uit haar fantasierijke mouw te schudden.
  Lieve groet

 13. Die familie van jou… die spoort niet altijd he… 😉
  Wat een verhaal joh… leuk om te lezen.

  Love As Always
  Di Mario

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s