Een hemels verhaal


De laatste dagen zat God een beetje te simmen op zijn troon. Alleen al dat bericht op de voorpagina van The Heavenly Post dat in dat kleine Nederland bijna zeventig procent niet meer gelooft dat hij bestaat, had er behoorlijk ingehakt. Zijn naaste engelen onder aanvoering van Gabriël probeerden hem wel een beetje op te vrolijken, maar het lukte niet erg.
Petrus, al eeuwen zijn rechterhand, werd er ook wanhopig van en zelfs zijn zoon, die we uit zijn aardse tijd toch kennen als een behoorlijk meegaand tiepje, kon zijn vader niet hendelen.
‘Zal ik je dan nog maar eens naar de aarde sturen?’, riep God wanhopig tegen hem. ‘Nee, God bewaar me’, riep deze. ‘Ik vond mijn laatste dagen daar nu niet écht gezellig.’
‘Maar ze maken er een puinhoop van’, riep God wanhopig.
‘Tja baas’, zei Petrus, ‘maar, met alle respect, waarom doet u daar dan niets aan. Ze moorden elkaar uit en staan elkaar naar het leven. En u zit hier maar chagrijnig op uw troon de ziekte in te hebben. Stuur watervloeden, laat de akkers kaal vreten door legioenen sprinkhanen, maak vuurzeeën en aardbevingen, straf ze. Daar was u altijd zo goed in. U bent nu wel wat ouder, maar als er eentje is die dat heel goed kan bent u dat wel.’
God keek Petrus bestraffend aan. ‘Ik zie hoe je denkt. Je denkt aan mij als een u, zonder hoofdletter, ik wil graag dat je U zegt en geen u. Jij gaat je de laatste eeuwen steeds meer vrijheden permitteren’.
‘Nu legt u opeens op alle slakken zout en…’
‘Slakken zijn een deel van mijn schepping Petrus, daar ga ik heus geen zout op leggen. Die beestjes zijn onschuldig.’
‘Maar die dino’s hebt u ook geschapen en die zijn toch ook mooi pleite’, merkte Lucas op. God zweeg.
‘Weet je wat de makke is’, dacht Johannes hardop. ‘U hebt daar gewoon te veel namen. Een groep noemt u God en een groep noemt u Allah. En dat levert nu al eeuwenlang ellende op. Want die sufferds beneden denken maar steeds dat dat twee elkaar beconcurrerende figuren zijn. Kom bij mij dan bouw ik schooltjes voor je, kom bij mij anders hak ik je kop eraf.’
‘Nee, Johannes’, reageerde de baas glimlachend, ‘je kon destijds lekker dopen, maar hier snap je toch echt totaal niets van. Eigenlijk had ik daar nooit moeten zeggen dat ik achter die hele schepping van de wereld zat. Dan zouden ze nu van God noch gebod en van Allah noch Koran weten.’
‘Maar dan zouden er daar nu niet van die mooie kerken, kathedralen en moskeeën zijn en minder mooie muziek en schilderijen’, vond Mattheus die het toch niet zo’n goed idee zou vinden als de naar hem genoemde Passion van meneer Bach van het toneel zou verdwijnen. Marcus, die bekend stond als cultuurbarbaar, haalde zijn schouders op. ‘Boeiuh…’, reageerde hij.
‘En niemand zou mij meer eren en niemand zou nog voor me zingen’, vulde de Vader aan.
‘Maar op zich is het toch echt niet zo’n slecht idee van me. Misschien gaat het wel beter beneden als ze zich niet meer zo druk over mij zouden maken’.
En zo geschiedt het dan ook. Volgens Zijn plan zullen alle religies nog voor het jaar 2100 uit de wereld zijn verdwenen en pas dan zal er eindelijk vrede op aarde komen.

Dit bericht werd geplaatst in Allerlei, Verhalen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Een hemels verhaal

 1. Rob Alberts zegt:

  Of wij allemaal het jaar 2100 nog halen is een andere vraag.
  Respect voor elkaars Goden is al eerder vervlogen.
  Maar Liefde voor de Aarde waar wij op wonen is er nog minder ….

  Mooi verhaal!

  Vriendelijke groet,

 2. Suskeblogt zegt:

  Leuk verhaal. Alleen de gedachte dat met het verdwijnen van geloof en religie de mensen in vrede zouden leven bezorgt me vraagtekens. Stalin, Lenin en Pol Pot beloofden hetzelfde maar de gevolgen waren een catastrofe.
  Zolang er mensen rondlopen zullen er oorlogen zijn.
  Jammer maar helaas.

 3. logbankje zegt:

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio” Hans

 4. Wieneke zegt:

  Goeie voorspelling 😉
  Nou ja, zonder religie is het ook niets, hoor. Denk maar aan het communisme in de voormalige Sovjet Unie. Toen hakten ze elkaar daar ook in de pan.

 5. RenéSmurf zegt:

  Het zou god sieren als hij hier zelf een reactie op zou plaatsen, maar dat zal wel weer niet natuurlijk. Die is al lang en breed vertrokken,

 6. Helaas is het geloof door de hele geschiedenis heen de oorzaak van oorlogen en ellende geweest. Waarom kunnen mensen niet gewoon in hun eigen geloof geloven en anderen in hun geloof niet lastig vallen. Het hele geloof opheffen , ik weet het niet de mens zoekt altijd wel weer iets anders om macht te hebben of zichzelf te vernietigen.

 7. inderdaad, weg met alle godsdiensten .. het zou al heel wat oplossen ivm de vrede op aarde!
  wat heb je die weer op z’n tagrijns geschreven, tagrijn! 😀

 8. logbankje zegt:

  Het is een verhaal wat je grijpt tijdens het lezen en een onverwachte wending in de proloog. Hans

  ot, zal de tandartsassistente wel voor je draaien in de Bankshow. 🙂

 9. Die Tagrijn, die weet het weer mooi te verzinnen. Geweldig verhaal. ik heb er van genoten.

  Love As always
  di Mario

 10. rietepietz zegt:

  Alleen jij kunt het verhaal zó schrijven ,maar eh…. kan die grote twistappel “geloof” niet wat éérder verdwijnen!
  Of laten mensen op z’n minst zorgen zij hun geloofsbeleving voor zichzelf houden.

 11. boomkruiper zegt:

  Vrees dat ze in 2100 wel weer een nieuwe afgesplitste vorm hebben uitgevonden. Wat kun je toch heerlijk schrijven Tagrijn

 12. Villasappho zegt:

  Hij gaf de mens keuzevrijheid, moord en doodslag is een keuze. Martelaar of niet. Prachtig verhaal wat een juweel!

 13. Kakel zegt:

  Volgens mij zijn alle goden één. Maar ja, wie ben ik?
  Ik heb een zwak voor Judas. Lees hier maar waarom http://kakelbont.freeweb.nl/?p=13216
  Mooi verhaal weer! Dat kunnen we aan jou wel overlaten…
  Lieve groet

 14. Thérèse zegt:

  Een bijzonder origineel verhaal, Tagrijn en zo vlak voor Pasen. En geestig ook! Je hebt je behoorlijk verdiept in die god of drie-in-ééngoden. Maar of het helpt? Hij (met een hoofdletter) had ons wat zorgvuldiger moeten scheppen en van ons niet van die slechte mensen moeten maken, wat dát zijn we, vrees ik. Maar misschien zou het wel een béétje helpen als we zonder een god zouden leven.

  • Wieneke zegt:

   Ik denk wel eens, dat degene die God/Allah/Jahweh enz. genoemd wordt, het bij vijf dagen scheppen had moeten houden. Halverwege de zesde dag heeft hij e.e.a. behoorlijk afgeraffeld. Hier nog even de gang van zaken:
   De schepping heeft volgens Genesis 1 als volgt plaatsgevonden:

   Dag 1
   God scheidde licht en duisternis. Het licht noemde hij dag, de duisternis noemde hij nacht.
   Dag 2
   God schiep het hemelgewelf, het uitspansel, dat de watermassa onder het gewelf scheidde van het water erboven.
   Dag 3
   God liet het water samenvloeien. Het droge noemde hij aarde, het samengestroomde water noemde hij zee. Voorts liet God zaadvormende planten en bomen ontkiemen.
   Dag 4
   God schiep de lichten aan het hemelgewelf, zon, maan en sterren als markering voor seizoenen, dagen en jaren. Het grote licht (de zon) om over de dag te heersen, het kleine (de maan) om over de nacht te heersen.
   Dag 5
   God liet het water wemelen van levende wezens, en boven de aarde liet hij vogels vliegen. En God zegende hen, opdat de vogels en de vissen talrijk zouden worden.
   Dag 6
   God schiep de landdieren: het vee, kruipende dieren en wilde dieren. Vervolgens besloot God de mens te maken, naar zijn evenbeeld, om heerschappij te voeren over alle andere schepselen. God schiep eerst de mens (als hem) en in tweede instantie als man en vrouw (hen). Hij zegende ze met de woorden, “Wees vruchtbaar en word talrijk” en heers over de vissen, vogels en alle dieren die op aarde rondkruipen. Aan het eind van deze dag, na de schepping van de mens, staat er “God keek naar alles wat hij had gemaakt en zag dat het zeer goed was. ”
   Behalve op dag twee staat er telkens geschreven “En God zag dat het goed was”. NB: op dag 1 staat “En God zag dat het ‘licht’ goed was” (Genesis 1:4)

   Dag 7
   Op de zevende dag was Gods schepping voltooid, en rustte hij. Die dag wordt door God heilig verklaard. In Exodus 20:11, in de Tien geboden, wordt deze gebeurtenis aangehaald bij het verbod om op de sabbat werk te verrichten.

 15. Marja zegt:

  Petje af voor dit geweldige verhaal.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s