Open Monumentendagen 2016 in Leiden

Op 10 en 11 september hadden zo’n vijftig monumenten in de Leidse binnenstad hun deuren voor het publiek opengezet. Nieuwsgierig naar het inwendige van de oude universiteitsbibliotheek aan het Rapenburg, naar wellicht de oudste boekhandel van Nederland en het voormalige antiquariaat van Brill op de Nieuwe Rijn ging ik op pad. Drie keer in de boeken dus. Bij de laatste wilde ik beginnen maar drukte: ik kreeg een kaartje dat ik pas over twee uur welkom was.

Dus dan maar eerst naar de oude UB. Waar niet veel aan mijn nieuwsgierigheid te doen was. Want je kon om het gebouw heen lopen en je mocht in de hal komen, waar het Leiderdorps popkoor zijn best deed, maar verder bleef alles potdicht.

Maar je kunt ook in de grote stadstuin komen via de zijkant. Je passeert dan drie al enkele malen gerenoveerde huisjes van het vroegere Begijnhof, waarvan nu nog wat resten. Toen de begijnen waren verdwenen hebben het gebouw en de kapel meerdere bestemmingen gehad. Er is hier al eerder uitgebreid over geschreven, dus wie het precies wil weten, klik hier.

Op naar de Nieuwstraat, hoek Salomonsteeg. Duizend keer langs gelopen, maar nooit binnen geweest, ofschoon het een vrij unieke boekhandel is van maar liefst 644 jaar oud.

In 1372 stichtte Philips van Leiden in de Tuin van Salomon een openbare bibliotheek met deze naam. In 1592 werd het terrein tussen Pieterskerkhof en deze tuin opgesplitst en bebouwd waardoor de Salomonsteeg ontstond. In 1765 kocht architect Van Warendorp het hoekhuis en gaf het een nieuwe voorgevel. Vanaf 1894 is hier het antiquariaat Burgersdijk & Niermans gevestigd. Voor de open dag waren alle boeken over tennis tentoongesteld. Waaronder dit merkwaardige exemplaar.


Tot slot naar de Nieuwe Rijn om het oude antiquariaat van Brill te bezoeken. Zo mooi als op de foto die ik vorig jaar nog vanaf het dakterras van V&D kon maken, ziet het er nu niet uit. (Achter de huizen zie je de burchtheuvel.)

Het gebouw wordt grondig gerenoveerd, is voorzien van een plastic voorgevel en is van binnen volledig gestript. Een gids vertelde enthousiaste verhalen, maar weinig nieuws onder de zon. Dat het huis in 1766 is afgebrand maar door goede gaven van de bewoners weer is opgebouwd, ach, daar hoefde ik geen twee steile trappen voor op om dat aan de weet te komen. Dat staat gewoon met grote letters op de gevel te aan de buitenkant te lezen… Op de gravure kun je zien hoe het er vroeger uit zag. Op beide afbeeldingen is het pand te herkennen aan de nog steeds aanwezige hengelaar.

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Stad en land en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Open Monumentendagen 2016 in Leiden

 1. Kakel zegt:

  Die oudste boekhandel van Nederland fascineert me wel. Zo’n oud gebouw en dan vol boeken!
  Heel, heel jammer van de UB. Daar zou zelfs ik voor naar Leiden willen komen. Tevergeefs helaas.
  Zonnige groet

 2. Thérèse zegt:

  Wij hebben als ‘ateliergebouw’ ook wel meegedaan, een paar jaar geleden. De mensen waren ook teleurgesteld dat ze niet alle ateliers konden zien, maar het is soms een verschrikking. De mensen (niet allemaal natuurlijk) zitten overal aan. Op open atelierdagen kunnen ze die al zien maar het is echt niet te doen.
  Maar je hebt toch vast wel genoten? Hier en daar eens binnenlopen en een kijkje nemen is al de moeite waard en het was ook nog mooi weer ook, dacht ik.

 3. Morgaine zegt:

  Ja gaaf die monumentendag, dan woon je dus in almere welke nog geen 40 jaar oud is, hahaha

  Jammer dat je niet verder kon in het ene, en het ander… Leiden is zo rijk maar 2 uur later pas welkom? Ik denk dat ik al vertrokken was weer op zoek naar wat anders 😉

  X

 4. Het is altijd moeilijk goede keuzes te maken op monumentendag. Jammer dat de oude UB verder dicht was.

 5. spijtig dat je niet verder kon dan het halleke, tagrijn!
  die boekhandel is schitterend!!
  wat heeft leiden toch een rijke geschiedenis!!

 6. gewoonanneke zegt:

  Ik vind het wel leuk hoor die open monumentendagen je kan soms echt ergens in dat meestal dicht is.. Leuk zo’n kijkje door Leiden.

 7. RenéSmurf zegt:

  Als ze wat open zetten zou het wel zo leuk zijn als je dan ook overal even mocht kijken. Daar zijn zulke dagen voor. Maar er was voldoende te bekijken! Mooi zo.

 8. logbankje zegt:

  De Open Monumentendagen heb ik mooi gemist bij Leidseglibber.
  Prachtige foto’s, de straatje en doorkijkjes.
  Dat boek, ja Hitler was gek op sporten, vooral met jongere.
  Een mooie reportage. Hans

 9. Rietepietz zegt:

  Het valt me op dat open monumentendag vaak toch tamelijk dichte gebouwen oplevert en dat is jammer. Bij jou dus een uitgekleed gebouw en en weinig sensationele bezichtigingsmogelijkheden.
  Maar waarschijnlijk heb je in vorige jaren al de krenten uit de pap gehaald.

 10. klaproos zegt:

  Dan was de open monumentendag voor jou niet wat je had gewenst, dat is jammer Tagrijn…
  maar volgend jaar weer een andere kans hé,
  jammer hé, dat je niet over binnen mag, waarom zou dat zijn? hebben ze niet genoeg toezicht?

 11. Rob Alberts zegt:

  Door de foto’s heb ik even mee kunnen lopen.
  Leiden, een mooie stad.

  Vriendelijke groet,

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s