Een kerstige ontmoeting

kerstman-tOpeens zag ik hem staan: een wat droevig kijkende oude man met een wat sleets rood pak aan dat ondanks de leeftijd van de drager op de groei gekocht leek, een grote zak op zijn rug en een bel in zijn hand.
‘Ja, kereltje, je ziet het goed’, zei hij. ‘De kerstman is vroeg dit jaar’.
Het wat trieste tafereeltje ontroerde me. De kerstman in hoogst eigen persoon in zo’n desolate toestand, zomaar op de hoek van de Langebrug en de Diefsteeg. Dat overkomt toch niet veel eenvoudige lieden zoals ik.
‘Weet je dat ik hier al was toen die kerel uit Spanje hier nog heen en weer huppelde. Of dat paard van hem. Ik wil er even afwezen wie of wat er nu eigenlijk huppelde. Ik zag hem hier binnenvaren met een stel boten op de Beestenmarkt. Nou, dat gaat maar makkelijk. Maar ja, of hij echt uit Spanje komt, ik weet het niet hoor. Mensen denken dat nu wel, maar volgens mij is het een verklede wijkagent uit zuidwest. Hij lijkt er sprekend op.’
Nu had ik nooit de indruk gehad dat de kerstman veel moeite heeft moeten doen om ons land te bezoeken. De kerstman las dan ook de verbazing op mijn gezicht.
‘Het is eeuwen goed gegaan, maar opeens gezeur over een inreisvisum omdat Lapland niet tot de EU behoort. Ik schreeuwde nog: ‘de kerstman kent geen grenzen’, maar dat was tegen het zere been van die rechtlijnige grenswachten. Met drie straaljagers hebben ze mij met rendier Rudolph en zijn personeel met slee en al tot landen gedwongen. De ene douanier zei tegen de ander: ‘Ik zal hem even vragen naar zijn naam’. Ik legde nogal opgewonden uit dat hij wat dat betreft aan persoonsverwisseling deed en gelukkig slikte hij daarna die woorden in. De kerstman, wie kent hem niet? Maar wel met honden achterin alle pakjes controleren op drugs. Uiteindelijk sprak het opperhoofd van die lui: ‘Nou, tot zover in orde. U zou nu binnen mogen, ware het niet dat…’ Joh, je snapt dat ik toen best een beetje pissig werd. ‘Wat nu dan nog’, schreeuwde ik.
‘We geloven best dat u de kerstman bent, maar we zien hier dat u zich met slee en rendieren al honderden jaren zonder geldig vliegbrevet in ons luchtruim door de lucht verplaatst. We zullen het nu door de vingers zien, maar volgend jaar moet u voorzien zijn van geldige papieren.’
Ik probeerde het gesprek een andere wending te geven. ‘Maar heeft u nog personeel kunnen krijgen? Of was daar net zo’n gezeur over als met Sint Nicolaas?’ De kerstman keek om zich heen of niemand meeluisterde. ‘Weet je’, zei hij, ‘vroeger had ik sleeladingen vol met spoortreintjes, maar nu zijn het aaipotten en aaipetten of hoe dat spul ook heten mag. Gooi het maar in m’n puntmuts. Een stuk duurder, dat wel, maar scheelt een stuk aan gewicht. Mag ook wel, want Rudolph wordt tenslotte ook een dagje ouder. Die trekt het ook bijna niet meer die roedel in toom te houden. Dus om hem te helpen heb ik wat ZZP’ers overgenomen van die sinterklaas. ZZP staat nu voor Zielige Zwarte Pieten.’
‘Niet meer helemaal zwart toch? ‘, dacht ik.
‘Zeker wel, ventje. Ik betaal ze hartstikke zwart. Scheelt een stuk, hoor.’
Ik kreeg medelijden met de man die zich toch al zo lang inzet voor ons land. ‘Zullen we even ergens wat gaan drinken?”, stelde ik voor.
‘OK’, zei hij en even later zaten we aan een tafeltje in een van de etablissementen aan de Breestraat. Hij plaatste de bel op het tafeltje. ‘Zo’, zei hij vermoeid, ‘en in dat gehohoho heb ik ook geen zin meer. Doe mij maar een glühwein. Want van al dat gezemel en geregel van jullie krijg ik het steeds kouder in dit land.’

slee-t

Dit bericht werd geplaatst in Allerlei, Verhalen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Een kerstige ontmoeting

 1. Leo Bol zegt:

  Maar Tagrijn, de kestman komt toch uit het Noorden, The Noordpool??

  Mooi verhaal, Merry Christmas. to all.

 2. Kakel zegt:

  Veel kouder kan het in dit land niet meer worden… Dan heeft Roos het beter bekeken in Lapland. Die heeft de échte gezien. Of zou dat de nepperd geweest zijn en heb jij met de….ah….nu vat ik ‘m. Sorry, Tagrijn, de leeftijd (-:

 3. Arme kerstman, hij krijgt het steeds moeilijker hè? Gelukkig ging het dit jaar in elk geval nog goed!

 4. Wieneke zegt:

  Ja, al die regeltjes en dat geneuzel……… niet alleen de kerstman wordt er moe(deloos) van. Als ik hem was zou ik de lage landen maar overslaan voortaan.

 5. Morgaine zegt:

  Misschien moet Sint volgend jaar maar wat elfen inhuren van de kerstman, whahahaha

  X

 6. boomkruiper zegt:

  Hoe krijg je het weer voor elkaar Tagrijn! 🙂 Hoop dat de Kerstman niet te diep in het glaasje van de gluhwijn zal kijken

 7. Schitterend ik heb genoten met bijna tranen in mijn ogen.

 8. RenéSmurf zegt:

  Lapland ligt gewoon in de EU, ze hebben daar zelfs de euro, tenminste dat gedeelte dat Finland heet en waar de Kerstman woont.

 9. gewoonanneke zegt:

  Mooi verhaal. Die arme kerstman wordt het hem ook al moeilijk gemaakt om zijn werk te doen….kunnen ze niet samen een politieke partij oprichten…… dat doet toch iedereen momenteel met een mening (of zelfs zonder mening) in Nederland…… Mijn stem krijgen ze wel ik hou wel van mensen die cadeautjes uitdelen.

 10. Thérèse zegt:

  En ik denken dat Sinterklaas het zwaar had, -ja, hij rijdt in donkere nachten, op zijn paardje o zo snel..” maar die kerstman lijkt opeens ook al zo zielig en wie weet wat er nog allemaal komt, de dierenbescherming voor de rendieren en een schoonheidsspecialiste voor Rudolf’s rode neus, laat staan de lastige mensen die nergens blij meer mee kunnen zijn.

 11. klaproos zegt:

  Jeetje Tagrijn, de kerstman heeft het niet eenvoudig, je zou bijna gaan denken dat ze maar moeten samensmelten klaas en manneke,
  klaasmanneke…. dat is toch al wat 🙂

  leuk verhaal… op z’n Tagrijns

 12. rietepietz zegt:

  Ik krijg bijna tranen in m’n ogen, wát een ellende voor die arme kerstman. gelukkig heb jij even aandacht aan hem besteed en deel je het verhaal met ons.

 13. Een prachtverhaal. Wat leuk om te lezen. Zo hou je ons mooi even bezig. Nu maar een middagdutje doen… 😉

  Love As Always
  Di Mario

 14. Suskeblogt zegt:

  Een vroeg kerstverhaal dat is steeds leuk om lezen. Dit is ook een mooi geschreven verhaal.

 15. logbankje zegt:

  De kerstman, ja wie kent hem niet, net al de Sint een bekende december gast.
  Kouder in dit land, nou niet zo koud als Rovaniemi. Hans

 16. Marja zegt:

  Een heerlijk kerstverhaal. Met plezier gelezen.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s