De smalste en de breedste

ar-steeg

Vorige week had ik de smalste steeg van Leiden uitgezocht als decor voor een persiflage op de te bouwen Mexicaanse Trumpwall. Helaas bleek uit de reacties dat niet iedereen dit zag. Maar ik wil toch nog even doorgaan over die Arend Roelandsteeg, want niet voor niets staat boven dit weblog: voor Leidenaars en overige wereldburgers. Aan deze steeg zit namelijk een aardig verhaal vast waarbij ook een andere Leidse steeg, ook al met een verhaal, betrokken is. De smalste steeg van de stad is namelijk nauw betrokken bij de breedste steeg van de stad en wellicht van heel Nederland.
Wie was Arend Roeland of Arent van Rollant? Van 1434 tot 1456 was hij een van de schepenen van de stad. De straatnaam kwam ik het eerst tegen in 1606 in het Schoorsteengeldboek, maar aangenomen mag worden dat de naam al eerder bestond. Deze smalste steeg van Leiden loopt van de Langebrug naar de Pieterskerkgracht. Halverwege bevindt zich een oude vertakking naar de Pieterskerk Choorsteeg, die Roelofstraat genoemd werd, later Stinksteeg en nu William Brewstersteeg, omdat in deze buurt de Pilgrimfathers bivakkeerden.

st-jorissteeg-oud-resizedDeze Arent Roeland had ook nog ergens anders gewoond. Ook deze steeg (zie foto hierboven) werd omstreeks 1452 Aernt Rollantsteghe genoemd. Deze steeg heet nu Sint Jorissteeg en is genoemd naar Sint Joris, de heilige die een draak bevocht. Hij was de schutspatroon van de schutters. Tot 1424 bevonden zich namelijk in de driehoek gevormd door de in 1886 gedempte Zijdgracht (nu Korevaarstraat), Levendaal en Geregracht, de Sint Jorisdoelen, de plaats waar de voetboogschutters oefenden. De Sint Jorissteeg die via een brug toegang tot de doelen gaf is van oorsprong een laan die naar een brug over het Levendaal leidde. De schutterij verhuisde in 1424 naar een terrein bij de Doelengracht en twee jaar later waren de oude doelen afgebroken.
Maar hiermee is de geschiedenis nog niet afgelopen. Al in 1910 waren er plannen voor een betere noord-zuidverbinding in het centrum maar deze konden om financiële redenen niet gerealiseerd worden. Pas in 1962 werden de huizen aan de rechterzijde van de steeg ten behoeve van een noord-zuidverbinding afgebroken. Het torentje op de hoek van de Hogewoerd is zowel op de foto hierboven als hieronder te zien. Op  de afbeelding hieronder kun je zien dat van een steeg nauwelijks sprake meer is en,  zoals hiervoor al opgemerkt,  misschien is dit dan niet alleen de breedste steeg van de stad maar ook van Nederland. Wie het weet mag het zeggen.

st_jorissteeg_nu-resized

Dit bericht werd geplaatst in Stad en land, Uit Leidse bron en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op De smalste en de breedste

 1. Zakina zegt:

  En nu houden na het lezen hiervan mij twee dingen bezig. Die bolle slager en schoorsteengelden.

 2. Suskeblogt zegt:

  Zo leer ik deze stad beter kennen. Wel jammer dat het een eindje ver is van waar ik woon.

 3. gewoonanneke zegt:

  Mooi verhaal weer, je weet er heel wat van af. Hoe is het gegaan, je was toch een boek aan het schrijven, is dat al klaar??

 4. boomkruiper zegt:

  Oh ja leuk met dat torentje als herkenningspunt. De letters van Slagerij Bolle steken prachtig af tegen het wit, en dan ook nog dat mooie diepe blauw …

 5. Morgaine zegt:

  Leuk om meer te leren over jouw stad, waar ik pas over gelezen heb, rode sneeuw in december van simone van der vlugt, misschien leuk voor jou ook om te lezen, ook al speelt het zich in meer plaatsen af, het eindigt in Leiden met het ontzet etc 😉

  X

 6. Rob Alberts, de slagerij is nu een patatzaak geworden met biofriet. 🙂

 7. Wij hebben het altijd over de St Joris boulevard.

 8. RenéSmurf zegt:

  Afbraak is altijd zonde. Een steeg staat voor mij gelijk aan nauw, een nauwe doorgang.

 9. Ghita zegt:

  Leuk verhaal, weer wat van opgestoken, ik fiets elke dag langs dat torentje, nu heb ik er een verhaal bij.
  groetjes Ghita

 10. rietepietz zegt:

  Ach over die “gele Bever” moet je gewoon niet teveel woorden vuil maken, blijven hopen dat ze uitgestorven raken.Als leiden nog een heel goede stadsgids zoekt kan ik ze jou aanbevelen, wat weet je véél over leiden.

 11. klaproos zegt:

  nee ik heb het ook niet meegekregen Tagrijn, maar dat dit geen steeg mee is, moge duidelijk zijn 🙂

 12. logbankje zegt:

  Het is voor mij een aanvulling aan de kennis over Leiden.
  De geschiedenis ligt tussen de muren, maar stat ook op het dat.
  De Schoorsteengelden komen me bekend voor, hoe rijker men was hoe meer schoorstenen men op het dat had. Hans

 13. Ik ken geen bredere steeg. Toch leuk al die geschiedenis. Helemaal als je nog in de stad woont ook.

  Love As Always
  Di Mario

 14. Marja zegt:

  Leuke weetjes. Die mensen links hebben wel ineens een bak licht gekregen en uitzicht.

 15. Rob Alberts zegt:

  Heeft die Bolle slager er ook nog iets mee te maken?

  Vriendelijke groet,

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s