Over hertjes, herdertjes en heerlijkheden


Tegen het eind van het jaar wordt het voor iedere blogger die het goed met de mensheid voor heeft, tijd voor een passende kerstgedachte. En dan daar achteraan natuurlijk de allerbeste wensen voor het komende jaar. Je ontkomt er niet aan. Ook de postbodes sjouwen zich weer tientallen breuken om jou namens de verzenders toch vooral hele fijne kerstdagen en het allerbeste voor het nieuwe jaar toe te wensen.  Vaak zijn het kaarten met kerstbomen die op het moment waarop de foto werd genomen nog fijn met z’n allen in het bos stonden, maar nu ontworteld in een warme huiskamer o zo gezellig op hun eind staan te wachten. Ook worden er meer dan anders ook duizenden andere bomen omgezaagd, maar die dienen om u via ongevraagd drukwerk alle heerlijkheden waarmee de supermarkten zijn volgestouwd smaakvol te presenteren.
Op je kerstkaarten van die leuke hertjes in de sneeuw. Foto nog net op tijd genomen, want ze zijn er, net als de kerstbomen, ook niet meer, maar maken onderdeel uit van uw viergangenkerstmenu.
Met een glas glühwein in de hand staan we bij de kerstboom lekker knus over die kleumende herdertjes  bij nachte in het veld te zingen. Bij nachte in de kou  hoor, vergeet dat niet. Best een zwaar leven, herder in Bethlehem. Zeker nu. Maar kom, laten we niet somberen en welgemoed op stap gaan om onze boodschappen voor de kerst en de jaarwisseling in te slaan. De economie trekt weer aan, dus vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan. Je stapt je Jumbo, je Lidl, je Appie of welke grootgrutter dan ook binnen en uit alle luidsprekers hoor je daar de hele dag ‘Nu sijt wellecome’ schallen. Deze uitnodigende welkomstgroet is pure noodzaak, want al die volgestouwde vakken worden we wel geacht met z’n allen in goed een week leeg te kopen en te eten. En dat doen we dan ook… Bedenk zelf maar eens waarom ik drie puntjes achter ‘ook’ heb gezet. (Heb je ook zo’n acceptgiro van Unicef in de bus gekregen?)

Maar al met al gaat het ons in dit land, ondanks ons aller kleingeestig gevit af en toe, behoorlijk goed in dit land. Wat kan ik u dan nog toewensen? Welke zinvolle gedachte kan ik nog toevoegen? Tja, ik hou het maar op de traditionele tekst.  Tot 2018!

 

Dit bericht werd geplaatst in Allerlei. Bookmark de permalink .

18 reacties op Over hertjes, herdertjes en heerlijkheden

 1. rietepietz zegt:

  Wat jammer toch dat er hier nooit meer een nieuw logjestaat, ik neem je zo trouwmee in m’n rondje;-)

 2. Plato zegt:

  Het is natuurlijk veel te laat voor gelukwensen (maar in gedachten doe ik het toch) en dus zeg ik alleen dat ik hoop dat 2018 voor jou hopelijk weer een mooi blogjaar zal worden. Daar profiteren wij dan natuurlijk ook van en dat is fijn. Het is nu februari en er is nog niets verschenen. Maar misschien ben je te druk met je boek in de weer of staan er andere projecten op stapel. Ik bedwing mijn ongeduld.

 3. Ghita Pluijmaekers zegt:

  hoi Tagrijn,
  Ik kwam weer even buurten, maar zie geen nieuwe blog.
  Gaat alles goed met je? Hoop snel weer een blogje van je te lezen
  groetjes Ghita

 4. Ghita zegt:

  Voor de Kerstwens ben ik nu bijna te laat, maar ik kan je nog wel een heel mooi, gezond 2018 wensen. Ik heb de uitbundigheid met Kerst nooit zo begrepen, hier geen grote Kerstboom met cadeautjes en 5 gangen menu…. Gewoon lekker boerenkool met worst, ook lekker toch.
  Kerstkaartjes, het viel mij op dat ik er dit jaar heel weinig zijn, terwijl ik dat nou juist zo leuk vind, om in het digitale leven toch ook weer eens de pen te pakken en elkaar een kaartje te sturen…
  de bergen kaartjes in de bus dat is ook verleden tijd denk ik….. over een paar jaar gaat ook de Kerstpost via Whatsapp.

  groetjes Ghita

 5. Kakel zegt:

  Traditioneel is voor mij goed genoeg: het gaat om de intentie.
  Fijne dagen, Tagrijn, en de allerbeste wensen voor 2018. Voor jou en allen die je lief zijn ♥

 6. Zakina zegt:

  Ook voor jou de beste wensen voor 2018 en geniet van de kerstdagen.

 7. Thérèse zegt:

  Sorry dat ik zo laat reageer. Ja, het is me wat, dat Kerstgedoe. RenéSmurf heeft wel gelijk, vind ik. Over de welvaart hier in ons land. Ik wens jou een fijne Kerstvakantie en een goed 2018. Dank nog voor de sneeuwtip.

 8. RenéSmurf zegt:

  Het gaat helemaal niet goed met dit land, we gaan er aan! De verschillen worden steeds groter en het einde daarvan is nog steeds niet in zicht.

 9. Joke zegt:

  Fijne dagen Tagrijn, met of zonder grootgrutter. Kerstmis is so wie so een tijd voor bezinning.

 10. Hier verdient de grootgrutter er ook niet veel aan, wel maak ik het altijd extra gezellig in huis en heerlijk als dat begin januari weer eg is . 🙂 Ook voor jou de beste wensen Tagrijn en tot in 20178

 11. gewoonanneke zegt:

  Voor jou ook de beste wensen en een mooi 2018….. Ja dat eten, doe nooit zo ingewikkeld en verbaas me dan ook regelmatig om die overvolle wagens…… daar doe ik maanden mee. Maar goed, krijg ook 8 eters dus moet deze week ook even in de winkels duiken……

 12. Villasappho zegt:

  Ik heb ga me niet vol eten ga ook geen onnodige zooi bij de super halen en werk met kerst.

 13. Bethlehem, is het nu gewoon 23 graden. Heerlijk toch.
  Fijne feestdagen en tot in 2018

  Love As Always
  Di mario

 14. rietepietz zegt:

  In ieder geval wens ik jou natuurlijk van harte “hetzelfde”, Kerst wordt in huize Rietzelpietz nooit héél erg overdreven gevierd, in ieder geval zonder een hertenruggetje maar mét een boompje met kluit. Met een béétje geluk overleeft dat boompje het nog een jaar.;-)

 15. willy zegt:

  knap geschreven Tagrijn..
  en ik sluit me er graag bij aan
  wederkerige wensen voor fijne kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar

 16. Suskeblogt zegt:

  kerst is één en al commerce geworeden. Geen wonder dat heel wat mensen rond deze tijd van het jaar moedeloos en deprie worden wegens geen centen om met dit circus mee te doen.
  Hoe dan ook, het allerbeste voor kerst en nieuw gewenst.

 17. Marja zegt:

  Ik wens jullie ook een prachtig en gezond 2018.

 18. Hans zegt:

  Het is een waar verhaal, zowel het kerst als wat je hier schrijft.
  Het zou mooier zijn als men elke week of maand eens tergen elkaar zou zeggen dat het je goed mag gaan.
  Maar goed de grootgrutter en andere commerciële instellingen varen er weer wel bij.
  Fijne kerstdagen en een voorspoedig uiteinde, die komt ook nog. Hans

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s