Schatten uit het Rijks

Nederland zucht en puft massaal onder een zon die maar niet van ophouden weet. ’s Avonds zakt hij, moe van het schijnen, voor enkele uren puffend weg achter de horizon om de andere ochtend weer fris en fruitig door te gaan met het teisteren van ons landschap.  Op overvolle stranden of op bomvolle campings met te veel mensen in vaak te kleine tentjes. Het groene gras in weiden en parken verandert zienderogen in een soort woestijnlandschap. Agrariërs klagen steen en been en op de parapluafdeling van Hudson’s Bay is geen kip te zien. Op de andere afdelingen overigens ook niet. Maar dat is weer een ander verhaal.


Ook een ander verhaal is deze kudde schapen, geschilderd door Antony Mauve (1838 – 1888) die ik vorige week aan een muur  in het Westfries Museum in Hoorn zag hangen. Ze komen niet naar je toe, maar lopen van je weg. Waarschijnlijk op zoek naar een koel grazig plekje of wellicht is de verblijfsvergunning verlopen. En dat deed me dan opeens denken aan mijn laatste stukje van half december 2017 waarin ik de toen kleumende herdertjes bij nachte in het veld liet zingen en de belofte deed weer wat van me te laten horen zodra ze met hun schapen vertrokken waren. En kijk, daar gaan ze dan. Eindelijk.
Dit schilderij is trouwens een zogenaamde goedkope Mauve, althans in de tijd dat hij de dieren schilderde. Hij schilderde schapen in opdracht. Schapen waarvan je alleen de achterkanten ziet waren stukken goedkoper dan schapen waarvan hij ook de ingewikkelde koppen moest schilderen.
Nu we toch in dat museum zijn, bekijken we maar meteen wat andere schilderijen van tijdgenoten. Het is de tentoonstelling Lage Landen, schatten uit het Rijks die nog tot en met 30 september in dat museum te zien zijn.


Een van de andere schilders die daar werk hebben hangen is Weissenbruch. Ik laat dit werkje zien, ook al omdat het voor mij onbegrijpelijk is dat om dit leuke kleine werkje zo’n  knots van een protserige lijst zit. Maar in die tijd was dit niet ongebruikelijk. Bovendien: over smaak valt niet te twisten en de kunstenaar heeft altijd gelijk.
Behalve Mauve en Weissenbruch zijn ook Jozef Israëls, v.d. Sande Bakhuijzen en veel andere bekende tijdgenoten vertegenwoordigd.

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Schatten uit het Rijks

 1. Zakina zegt:

  Werkelijk prachtig al zijn het alleen maar schapenkontjes :D. En ook de andere werken zijn prachtig. Mooi blogje Tagrijn

 2. Dwarsbongel zegt:

  Op zulke dagen naar een museum gaan is niet zo’n gek idee, tenminste als je onderweg niet smelt, want binnen is daar uiteraard een gereguleerd klimaat. Ik las net dat een expositie in het UMCG is geschorst en de geleende schilderijen teruggebracht naar het depot, omdat men bang was dat de olieverf en was zouden “smelten”…

 3. Renesmurf zegt:

  Mooi hoor, zo in het verleden kijken! En de tijd er voor nemen, en zomer zindert voort.

 4. Villasappho zegt:

  Het Rijks beviel me vorig jaar wel. Maar dan vooral het gebouw, ik kan me een aantal schilderijen met koeien herinneren ik hou wel van dat werk wat je laat zien.

 5. rietepietz zegt:

  Ik sluit me aan bij de mensen die blij zijn dat je er weer een logje tegenaan gooit. Zo’n grote lijst zl in die tijd misschien wel een kunstwerkje op zichzelf moeten verbeelden. Vooralbij de laatste kunstwerkjes heb ik het gevoel dat je die ook wel zelf geschilderd zou kunnen hebben. Die boom bijv, je zou het zéker kunnen.

 6. Suskeblogt zegt:

  bij zo’n hitte kunje best eens een museum bezoeken.

 7. Iens zegt:

  De schaapjes hier in Drenthe willen hun schaapskooi niet meer uit. En als het dan toch gelukt is om ze naar buiten te krijgen gaan ze meteen beschutting zoeken onder de bomen. Maar hier is het niet meer zo mooi groen als op de schilderijen. Je begint gewoon weer naar sappige groene weiden te verlangen.

 8. boomkruiper zegt:

  Ohhhh Tagrijn wat een heerlijk stukje cultuur serveer je hier. Ja de Lakenhal is dicht he dus jij steekt je neus wat deurtjes verder. Nou met succes moet ik je zeggen. Ik ben dol op deze tijdsperiode vol van romantiek en zelfs de zware gipsen lijsten kan ik bijzonder waarderen. Fijn dat je weer online bent!

 9. ollieherman zegt:

  Ha, Tagrijn, terug van lang weggeweest. De landschappen en het getoonde klimaat doen mij verlangen naar wat minder warme dagen…..

 10. klaproos zegt:

  ohhhh wat fijn Tagrijn is er weer 🙂 na lange afwezigheid straal je hier met een prachtige serie Tagrijn. mooi die schaapje en de koeien,
  de hitte boeit ons niet, je moet je tempo aanpassen 🙂 en dat kunnen wij goed,
  heb het fijn vandaag

 11. Thérèse zegt:

  Ha Tagrijn, daar ben je weer. Ik was al lang van plan naar het West-Fries Museum te gaan, maar vond het laatst te warm. Nu schaam ik mij een beetje. Ik woon er vlakbij en jij komt helemaal uit Leiden nota bene.
  Maar ik ga kijken, als de ergste hitte voorbij is. Fijn dat je er weer bent.

 12. logbankje zegt:

  Europa gaat gebuikt onder een hete zomer, vind het wel prettig weer.
  Het Westfries Museum heeft weer de gestolen schilderijen terug.
  Je omschrijft het schilderij met de kudde schapen heel humor vol.
  De Hollandse landschappen zijn toch mooi op schilderij. Hans

 13. Mooie reportage Tagrijn en leuk dat je weer een blog schrijft. Misschien is inderdaad het museum met dit weer een goede plek om verkoeling te zoeken. 🙂

 14. He.. Tagrijn, moet een mooie post over schilderijen. Goed bezig, ik vind deze serie wel heel mooi.

  Love As always
  Di mario

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s