Boarding! Rondvaart door Leiden

Vroeger waren er in Leiden tientallen grachten. Helaas heeft men er de vorige eeuw ter wille van het verkeer veel gedempt. Toch zijn er nog genoeg over om met een boot een vaartocht te maken. Enkele rondvaartmaatschappijen spinnen daar goed garen bij en vooral toeristen zie je bij bosjes blij door de Leidse wateren drijven om te luisteren naar de waarheden en helaas ook nog al wat onwaarheden die de gids hen met groot enthousiasme vertelt.
Daarom is het natuurlijk heel vreemd dat ik, die al mijn hele leven in de Sleutelstad woon, nog nooit een rondvaart door eigen stad heb gemaakt. En dat terwijl iedereen zegt dat het zo leuk is omdat je dan alles eens van een heel andere kant kunt bekijken. Wat anno 2018 sowieso verstandig is. Maar dit terzijde. Het was er nooit van gekomen. Tot een paar weken geleden. Toen kreeg ik opeens zo maar voor mijn verjaardag een rondvaart door de stad aangeboden. Het was inderdaad erg leuk een deel van de oude binnenstad eens vanaf het water te zien en onder tientallen bruggen door te varen.
Daarom kan ik je vandaag meenemen voor een wat ingekort vaartochtje. Als enige verkoeling met dit warme weer je welkom is, ga dan mee. Boarding!

Met een boot van rederij Rembrandt varen we weg vanaf de Beestenmarkt en gaan onder de Blauwpoortsbrug door.

Dan rechts over het Galgewater (Oude Rijn) langs de oude Stadstimmerwerf, voor je molen De Put en links de Weddesteeg, waar Rembrandt werd geboren en zijn jeugdjaren heeft doorgebracht:


Dan langs het Rembrandtpark en dan linksaf de Witte Singel op. Na een paar honderd meter onder het rustieke bruggetje bij het Paterstraatje door:    Ook gaan we voorbij de Hortus Botanicus, waar gewassen uit den vreemde worden gekweekt voor studiedoeleinden in laboratoria, maar waar het alle seizoenen goed toeven is.

Ook aan de Witte Singel het complex voor de astronomen: de befaamde Sterrenwacht.

Daarna zie je links de brug over de Vliet. Dat is precies de plek waar de Watergeuzen in 1574, nadat ze de Spanjaarden hadden verjaagd, de stad binnenvoeren en de uitgehongerde bevolking van haring en wittebrood voorzagen. Leidens Ontzet wordt nog ieder jaar op 3 oktober uitbundig gevierd.

Vervolgens werpen we een blik op het wat geel geworden Plantsoen.

We varen over de Zijlsingel, gaan dan linksaf en varen over de statige Herengracht, destijds gebouwd voor de hogere klasse.

Zo komen we op de Rijn waar we links de achterzijde van de huizen aan de Hogewoerd zien.

We naderen nu het centrum van de stad en varen over de Nieuwe Rijn waar je links en rechts heel veel terrassen vindt.

Hier zien we de Korenbeursbrug, de enige overdekte brug van Europa. Ook daar gaan we onderdoor.


Na nog een stukje Nieuwe Rijn gaan we onder de Visbrug door en je ziet: ook daar weer terrasjes.
We varen rustig door langs de Apothekersdijk en komen dan na een minuut of vijf weer uit op de plek waar we begonnen. Pas op met uitstappen en denk aan de gids!

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Stad en land en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Boarding! Rondvaart door Leiden

 1. Ghita Pluijmaekers zegt:

  Leuk hoor, toerist zijn in je eigen stad. Je ziet wel mooie plekken vanaf het water, en net even anders dan vanaf de kant. Misschien ga ik het ook wel een keer doen, of als ik bezoekers heb uit een andere stad….. leuk idee, ik heb dus ook nog nooit een rondvaart gemaakt, en woon al ruim 20 jaar in Leiden
  groetjes Ghita

 2. Thérèse zegt:

  Wat leuk Tagrijn. Wij hebben ook in Leiden een paar jaar geleden een rondvaart gemaakt. Ik herinner mij dat de boot een glazen dak had dat naar beneden kon om onder lage bruggen te gaan en wij ook diep moesten bukken. Was dat bij jou ook het geval of zou jij een andere route genomen hebben?

 3. RenéSmurf zegt:

  ja, denk aan de gids, dat klinkt altijd zo schooierig, maar ach, als het leuk was. In vreemde steden mag ik altijd graag een rondvaart maken, zo mogelijk.

 4. boomkruiper zegt:

  Ach hoe verrassend Tagrijn! Nog nooit…? Ja hoe dichter bij huis des te eerder de kans dat deze bezoeken worden uitgesteld. Ik vond het een verkoelend tochtje want ja ook vandaag was het hier nog best wel warm

 5. Hermieneke zegt:

  Leuk al die bekende plekjes maar dan vanaf het water!

 6. Had je toch veel eerder moeten doen Tagrijn 🙂 Ook een aanrader is om eens een cursus Leids te volgen op een van de rondvaartboten van de Leidse Rederij.

 7. Rob Alberts zegt:

  Met een Drakenboot mocht ik ooit meevaren door de Bijlmermeer.
  Dat was ook een aparte tocht.
  Door de Amsterdamse grachten ben ik een paar weken terug gevaren.

  Maar in Leiden heb ik alleen maar naar het water gekeken.
  Misschien moet ik daar ook maar eens een boottocht maken.

  Maar ik begrijp dat ik jou ook nog mag feliciteren met je verjaardag.

  Van harte proficiat

  Vrolijke groet,

 8. Corja zegt:

  Dat was een leuk tochtje! Het is een welbekend fenomeen dat mensen in hun eigen stad (bijna) geen uitjes maken. Goed dat er iemand aan gedacht heeft om je dat cadeau te doen. (Alsnog van harte!) Omdat ik elk jaar minstens één keer naar mijn geboortestad ‘moet’, was ik vorige week nog in de Hortus. Het was heerlijk daar. En het maakte niet zo’n groot verschil of je in de kassen was of daarbuiten. Er staat een gigantische kastanjeboom aan het water waar jullie langs voeren. Die moet je wel gezien hebben…

 9. Geweldig. Binnen twee jaar hoop ik ook een rondvaart te maken in Leiden. Volgend jaar hebben Shirel en Yaron nog de bus die te water kan in Rotterdam gekozen, maar op de tweede plek stond toch wel Leiden. Hopelijk dus het jaar erna. Ik heb er nu al zin in.

  Love As always
  Di mario

 10. logbankje zegt:

  Door regen en verdroging wil men in steeds meer steden de kanalen en beken weer open maken voor de opvang van water.
  Is vaak zo, je eigen stad bezoek je het minst.
  De toch is erg leuk en herkenbaar door de Leidseglibber zijn weblog.
  Vanaf het water heb je toch een heel andere kijk op de omgeving. Hans

 11. gewoonanneke zegt:

  Wat een leuk overzicht. Op mijn buitenradiootje luister ik momenteel wel eens naar radio West en ik begreep dat er zelfs een Sail Leiden was geweest vorige week of die week ervoor. Bij Leiden had ik me eigenlijk niet zoveel water voorgesteld. Nu ken ik ook Leiden amper dat scheelt. Verder dan het ziekenhuis ben ik eigenlijk nooit gekomen.

 12. Marja zegt:

  Prachtig. Dank voor je uitleg en kiekjes.
  De Ponte Vecchio is toch ook overdekt?

  • tagrijn zegt:

   Waarschijnlijk werd ik te veel beïnvloed door de gids die alles het mooiste, het eerste en het oudste noemde. Maar het is wel de eerste overdekte brug van ons land. Inderdaad is de Ponte Vecchio ook overdekt, evenals de Ponte Rialto.

 13. rietepietz zegt:

  Dat valt me nou weer van je tegen Tagrijn, al is dat plantsoen wat geel geworden., dat is geen reden om er je blik te gaan werpen , maar dit terzijde. Zo gaat het vaak hoor, dat juist de inwoners van een stad dat soort dingen niet doen. Ik was er dus inderdaad eerder bij dan jij want ik deed het een jaar of drie geleden ook!

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s