Het nieuws van 15 augustus 1918

15 Augustus 1918  Ook Nederland was een eeuw geleden in de ban van de Eerste Wereldoorlog. En ook al was ons land neutraal, dat wil niet zeggen dat we er hier geen last van hadden. We hadden dat laatste oorlogsjaar niet minder dan zeventien partijen, want de laatste verkiezingen hadden de boel flink door elkaar geschud. De liberalen, die voor de verkiezingen nog veertig zetels hadden, hielden er, na zich te hebben opgesplitst in drie partijen, totaal vijftien over. De uiteindelijk ontstane coalitie onder Cort van der Linden, die zonder meerderheid was samengesteld, zag zelfs in deze crisistijd geen kans behoorlijk samen te werken en dat was dan ook niet bevorderlijk voor de gang van zaken in ons land.
Overal heerste zware armoe, de Spaanse griep stak ook hier de kop op, er was honger, er was schaarste aan alles en bovendien heerste de angst dat Duitsland onze neutraliteit op den duur zou schenden en onze grens zou passeren om zodoende België vanuit het noorden te kunnen aanvallen. De confessionele partijen opperden nog even om onze neutraliteit dan maar op te geven, zodat Duitsland zonder bloedvergieten hier de grens over kon, maar dit plan kreeg geen bijval.
De stukjes hieronder komen uit het Leidsch Dagblad van 15 augustus 1918. Waarschijnlijk als gevolg van papierschaarste telde de krant die dag slechts vier pagina’s en de Leidsche Courant, een katholiek dagblad, verscheen die dag helemaal niet.Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, De media, Stad en land en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Het nieuws van 15 augustus 1918

 1. Thérèse zegt:

  Ik kan niet nalaten te denken hoe wij geboft hebben niet in die oorlog betrokken te zijn geweest. Zo erg: een groot gedeelte van die jonge generatie weggevaagd en waarvoor?
  Wel goed hoor dat je door die oude kranten een zicht krijgt op hoe het hier was.

 2. boomkruiper zegt:

  ‘Lichtlooze gezinnen’ wat een fantastische boektitel zou dat kunnen zijn 🙂 en ach die arme te dopen kindjes zonder hun verwekkers in de kerk. Schande! Ha ha weer geweldige vondsten Tagrijn! Bedoelde je dit filmpje? : https://www.youtube.com/watch?v=ThmaGMgWRlY

 3. rietepietz zegt:

  Geweldig die oude Nederlandse spelling. Het laat ook zien dat ons eetpatroon wel veranderd is in die 100 jaar. Een bon voor 4 kg. aardappels p. p. per week. Ik haal nu 2,kg en doe daar met z’n tweetjes twee weken mee. Mijn moeder haalde in de jaren 40/50 3 kg aardappels per dag voor een gezin met 5 kinderen.

 4. Suskeblogt zegt:

  100 jaar geleden ging het er hier anders aan toe.
  Hopelijk blijven we hier nog lang van deze miserie gespaard.
  Jammer genoeg gaat de oorlog elders verder.

 5. logbankje zegt:

  Door het internet kom je toch heel veel aan de weet.
  Niet allemaal even prettig, maar we interessant. Hans

 6. Villasappho zegt:

  Keibedankt voor dit oude nieuws heel interessant.

 7. Heerlijk he die oude krantenberichten

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s