CHURCHILLLAANTJES

Toen Johan Cruijff onlangs zijn zestigste verjaardag vierde, werd hier meer aandacht aan besteed dan aan de verjaardag van de gemiddelde koningin in dit land. In een van de vele artikelen die men meende aan deze voetbalheld te moeten besteden, werd gerept over zijn goede werk voor straatjochies: de Cruijfffoundation. En Tagrijn heeft dan de tic dat hem in dat woord iets opvalt, wat hem ook opvalt in de Churchilllaan: er staan namelijk drie gelijke medeklinkers op een rijtje. Is het een wonder dat buitenlanders onze taal moeilijk kunnen uitspreken? Want wij zeggen wel een iets over de medeklinkerstapels in Polen of Rusland, maar over onze eigen ‘angstschreeuw reppen we niet.

Ssssst!
Tagrijn ging eens op zoek naar andere woorden, die hij voor het gemak maar even ‘churchilllaantjes’ noemde. Daardoor kwam hij al snel in een stresssituatie terecht. Dus zette hij ter ontspanning maar een cd op van een jazzzangeres;daarna ging hij even zijn haar wassen. Hierbij kreeg hij shampoo in zijn oor: jawel, een shampoooor! Ondertussen vroeg hij zich af wat wat hij met de letter e aanmoest, want wat is beter: een zeeeend of een tweeeenheid? En bestaat er zoiets als een accuuurwerk? En wat is op een gloeilamp ook alweer het wattteken?Gelukkig kreeg hij er geen astmaaanval van. (Zoiets komt veel voor op de businessschool.) De cd was afgelopen en hij hoorde het nieuws. Bush had weer iets onhandigs gezegd. Dat is toch ook een cowboyyankee. OK, dat zijn er maar twee, maar toch wel een mooi woord, evenals hasjjacht en de harem van een sneeuwwitte sjah: een sjahharem. Tagrijn kent wel abdijbier, maar wist je dat er ook abdijijs bestaat? Mmm, lekker, maar ssst, niet verder vertellen! Weten jullie nog leuke ‘Churchilllaantjes’?

Dit bericht werd geplaatst in Allerlei. Bookmark de permalink .

17 reacties op CHURCHILLLAANTJES

 1. Jaco zegt:

  @Tagrijn: Tjan heeft het bij het rechte eind. Ere wie ere toekomt, maar dat log is nog steeds van Wenz (zeer lezenswaardig mijns inziens), en ik moest bij jouw letterbrijen gelijk aan die van haar denken. Ik vind het altijd bijzonder als verschillende mensen onafhankelijk van elkaar vergelijkbare en leuke ideeën hebben. Raar dat die reactie verdwenen is, had je misschien in het codeveld iets verkeerds ingevuld?

 2. sylvester zegt:

  @Tagrijn: het is geen probleem nee, maar het leest wat makkelijker vind ik 😉

 3. rietepietz zegt:

  Pffft, hier past mij bescheiden zwijgen , gewéldig goed gedaan !
  liefs, Riet

 4. bij het lezen van dit log krijg ik bijna een astmAAAnval met nawEEEn. ;-))
  en dan te bedenken dat ik de sleCHTSTSCHRijvende gereCHTSSCHRijfster ben die de idEEEn opgevat heeft om een programmAAAnbod op te stellen voor het bereiden van papegAAIEËIEren met een knoRRRecept.
  een showbiZZZeurpiet die hierom maalt. :-))

 5. Tjan zelf zegt:

  Volgens mij heeft Jaco, zoals hij ook uitlegt, het URL-veld van het reactieformulier eenmalig ‘misbruikt’ om te linken naar een weblog van iemand anders. Wordt wel vaker gedaan, en dat is dus gewoon een wwwweetje (www-weetje) 😉

 6. tagrijn zelf zegt:

  @Jaco: Is ‘Denken doet geen zeer’ waar je op komt als je op jaco@werk klikt een andere weblog van jou waar een logje van Wenz op geplaatst is? Het is een logje van 22/4 en de reactie die ik onmiddellijk heb geschreven, is spoorloos…
  @Sylvester: Maar Sylvester, dit logje is toch niet geschreven omdat het een probleem oplevert!?

 7. sylvester zegt:

  ik zet bij zoiets woorden altijd een streepje ertussen en opgelost is het probleem 😉

 8. lenie zegt:

  hahahahahahahahahahaha zijn leuke woordspelingen , hou het wel bij fliepsen hihihihihi
  komt even niets bij me op !!

 9. Rianne zegt:

  Een originele log. Ik heb er ook eentje, tevens palindroom: testset

 10. Jaco@werk zegt:

  Een mooi geval van parallelle ideeënvorming: de log die ik bij wijze van uitzondering in mijn URL heb geplaatst behandelt gelijksoortige taalmangelingen. Ook leuk. Wat is Nederlands toch een rare, maar mooie taal.
  @Judith: bizar dat Finnen woorden met rare medeklinkercombinaties bizar vinden. De pot verwijt de ketel een letterbrij te bevatten.

 11. paco painter zegt:

  Goed gevonden.Nooit over nagedacht eigenlijk maar het is wel een feit

 12. Judith zegt:

  Het past niet helemaal in de categorie, maar ik zat ooit met wat Finnen in de trein toen we langs station Hoofddorp kwamen. Zij vonden dat zo’n rare plaatsnaam: met een f en twee d’s achter elkaar.

 13. f r e d zegt:

  heRFSTSCHRaapsel??

 14. quidam zegt:

  hahaha geweldig gevonden, ik zou er niet opgekomen zijn. Wie let er nou op zoiets? tagrijn dus…. 😉

 15. Pasula zegt:

  Pasulaaanval… zoiets? 😛
  Wel leuk gevonden!

 16. Hanny zegt:

  Het zijn er maar 2 achter elkaar, maar past hier ook wel bij: heiig.

 17. Di Mario zegt:

  Probeer het woord zeeëgel maar eens in de kroeg uit te leggen aan een buitenlander.
  Love As Always
  Di Mario

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s