EEN STUKJE STAD IN DE POLDER

In de zestiende eeuw was de kloosterdichtheid van de stad Leiden erg hoog. In en buiten de vesten stonden tientallen prachtige gebouwen, waarvan nu geen spoor meer te vinden is. Toen de Spanjaarden in 1573 de stad dreigden te bezetten, besloten de vroede vaderen van de stad alle kloosters en andere openbare gebouwen om de stad te slopen en te verbranden. Ook toen al werd de tactiek der verschroeide aarde toegepast. Zo moest worden verhinderd dat de vijand zich in de gebouwen kon verschansen.
Wat maar weinig Leidenaars weten is dat de stad in 1966 plotseling toch weer een klooster binnen de gemeentegrenzen kreeg. Een deel van Zoeterwoude werd geannexeerd, de Vrouwenweg en wat grond eromheen werd Leids en daardoor werd ook het Kruisherenklooster aan het eind van de Vrouwenweg plotseling een Leids klooster.

De klad in het kloosterleven
De Kruisheren hadden het gebouw tussen 1926 en 1931 laten bouwen en bij de overname door Leiden werd het het kloosterstudiehuis Mater Dolorosa genoemd. Het Leidse kloosterleven duurde maar kort. Al in 1967 vertrok de Orde der Kruisheren. In het hele land was de klad in het kloosterleven gekomen en de Orde is nu alleen nog te vinden in Cuijk, Nijmegen en Uden.
Het gebouw werd nu tot 1982 gebruikt door de stichting Gemiva voor katholieke meervoudig geestelijk gehandicapten. Daarna nam de Stichting Leidse Studentenhuisvesting het gebouw over en sindsdien biedt het huisvesting aan studenten. De naam van de straat, de Kruisherenweg, is nog het enige dat aan het vroegere klooster herinnert.
Wie nu de fiets pakt en het Polderpark Cronesteijn rondrijdt komt dan via het Boerenpad onder aan de foto tegenover de Vrouwenweg uit. Een merkwaardig fenomeen, ergens nog een stukje stad midden in de polder.

Dit bericht werd geplaatst in Stad en land. Bookmark de permalink .

20 reacties op EEN STUKJE STAD IN DE POLDER

  1. Jos zegt:

    Hallo Tagrijn,
    Uit persoonlijke ervaring kan ik je vertellen dat het een unieke locatie is om te wonen. Met enkele medebewoners ben ik op zoek naar de geschiedenis van het klooster. We zoeken onder andere foto’s van voor de verbouwing. Wellicht dat jij ons misschien kunt helpen?

  2. Jos zegt:

    Hallo Tagrijn,
    Uit persoonlijke ervaring kan ik je vertellen dat het een zeer bijzondere locatie is om te bewonen. Met een aantal medebewoners van de Kapel ben ik aan het zoeken naar foto’s en archiefmateriaal, om te achterhalen hoe het er vroeger – voor de verbouwing – uit zag. Wellicht dat jij kunt helpen?

  3. Thérèse zegt:

    Mooi stukje stad (ik blijf proberen te plaatsen)

  4. Brimstone zegt:

    Heel karakteristiek beeld als je Leiden vanuit het zuiden in komt.
    Wat Henny van Dam schrijft, daar staat me ook wat van bij. Is het niet een tijdje een tehuis voor “gevallen” meisjes/vrouwen (ongewenst zwangere vrouwen) geweest?

  5. plato zegt:

    Een mooi verslag dat mij doet nadenken. Want als het zo doorgaat zijn er straks geen kloosterlingen meer. En wat moet het katholicisme dan? Stort die hele zaak dan niet in elkaar?

  6. hennyvandam zegt:

    ik heb 2 meisjes gekend, die voor straf daar werden geplaatst. zogenaamd, gevallen vrouwen. Wat is daar van waar? het was ongeveer in 1956. groetjes henny.

  7. Zakina zegt:

    Gelukkig is dit dan wel blijven staan en leuk om in te wonen voor studenten lijkt mij heel appart. En mooi zo in de polder. Hopelijk blijft de straatnaam bestaan, zodat de ‘herinnering’ blijft.

  8. cindy zegt:

    Hey Tagrijn,
    Wat zonde dat het is verworden tot een studentenhuis… Die staan nu niet bepaald bekend om hun netheid, toch?! Straks is dat gebouw helemaal uitgewoond, terwijl het toch een mooi stukje historie is.
    Liefs,
    Cin

  9. rietepietz zegt:

    Het is een prachtig gebouw zo te zien al is de naam van de toenmalige eigenaren , de kruisheren , klinkt toch een beetje dubieus bij wat er zich in kloosters nogal eens afspeelde 😉

  10. Di Mario zegt:

    Ik ken iemand die ook in een klooster woont, maar zo groot zijn die kamers daar niet.
    Love As Always
    Di Mario

  11. Ik heb het altijd een betje vreemd maar wel erg mooi stukje niemandsland gevonden.

  12. Vedat zegt:

    Wel leuk als je als student in een klooster kunt wonen. Ik zie trouwens, dat je er wel goed kunt parkeren. Zonder te betalen, neme ik aan. Waar In Leiden kan dat nog meer.

  13. de geschiedenis neemt soms rare wendingen ..
    leidense kloosters ook? :-))

  14. nanos zegt:

    Wie van de A4 komt, heeft een goed uitzicht op het klooster.

  15. klaproos zegt:

    🙂
    of hoe leiden ook buiten het feesten om midden in de natuur kan staan,
    wat een surprise tagrijn:-)
    slaap lekker

  16. Annemarie zegt:

    Je hebt iig als student zijnde wel een mooie locatie!!
    Hier in Drachten is ook een Klooster, maar ook dat is niet meer in gebruik voor de doeleinden waarvoor ze gebouwd is.

  17. Hanny zegt:

    Een studentenhuis midden in een polder. Het lijkt mij dat studenten daar pas willen wonen als er echt geen woonruimte in het centrum te krijgen is.

Je kunt hier reageren