Leids Detail 214

In deze aflevering van Leids Detail zien we, als we door het poortje naar binnen kijken, een pomp staan . Verder een soort torentje uit 1883 en tot slot een gebouw met een fraaie ronding. Wat en waar kom je weer te weten onder de derde afbeelding.

We kijken door het poortje in het Brouckhovenhof aan de Papengracht. Het werd in 1631 gesticht door Jacob van Brouchoven.  Zowel in Leiden als landelijk speelde hij een belangrijke rol.  Zo was hij een van de rechters die Johan van Oldenbarneveldt ter dood veroordeelden. De huisjes in het hofje zijn later met een verdieping verhoogd. De laatste restauratie was in 1985.

Het torentje is het middenstuk van het vroegere gymnasium aan de Doezastraat 2a dat tot 1883 aan de Lokhorststraat was te vinden, maar te klein was geworden. Op de ruïne die in 1807 was ontstaan door de ontploffing van een kruitschip werd nu dit toen eigenlijk al wat ouderwetse neogotische gebouw gezet.
Het gebouw met de ronding staat op de hoek van de Raamsteeg. Het maakt deel uit van en complex van zeven huizen. Ook deze  huizen werden gebouwd op de plek van de ruïne uit 1807, zij het al een jaar na de ramp. Het hoekpand bevat nog enkele elementen van het oorspronkelijke 17e-eeuwse huis.

Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Leids Detail 214

 1. Wat is Leiden toch mooi Tagrijn. Albert en ik laten het steeds liggen als we weer eens naar Rijswijk gaan, naar (schoon)moeder of naar die oom in Leidschendam, terwijl Leiden zo dichtbij is dan. Misschien een keer een stadswandeling doen met jou als gids?? Wie weet. Wij staan er open voor,
  Die eerste foto past trouwens mooi in onze categorie doorkijkjes. Ken jij ze? Ga naar:
  http://albertymara.blogspot.com/search/label/doorkijkjes
  Groetjes
  Mara

 2. het gebouw met de ronde vensters trekt deze keer alle aandacht, tagrijn!!

  wat heeft leiden een rijkdom qua architectuur!!!

 3. boomkruiper zegt:

  Prachtig dat rondlopende glas. Lijkt me duur te vervangen

 4. Hildegarde zegt:

  Heel grote ramen met vakjesverdeling, dat vind ik mooi en gezellig, je hebt contact met de buitenwereld en toch voel je je beschut. En wie weet ook goed geïsoleerd (geluid, koude), dat heb je hier (VL) met zo’n antieke woningen niet.

 5. Mijn dag is weer helemaal goed 3 uit 3 vandaag, maar wel een gelukstreffer hoor omdat ik toevallig donderdag voor het pand op de Doezastraat stond.

 6. Ghita zegt:

  Ja, die eerste zag ik meteen. Ik heb daar zelf ook ooit eens een serie foto’s gemaakt, in dat hofje, onderandere van de pomp. Weer een leuke Leids detail.
  groetjes Ghita

 7. rietepietz zegt:

  Vooral het laatste gebouw is beeldschoon maar de zijn hofjes natuurlijk alleen al een bezoekje aan Leiden waard;-)

 8. renesmurf zegt:

  Dat ziet er allemaal netjes onderhouden uit!
  Dat laatste pand doet me wel denken aan een postkantoor, misschien zitten er wel dezelfde elementen in.
  Mooi is het zeker!

 9. plato zegt:

  Een echte Leidse. Een stevige log met fraaie doorkijkjes. Ik wist weer niks. Maar dat is niet nieuw. Het komende voorjaar gaan we weer naar Leiden en dan ga ik me terdege voorbereiden. Want ik wil hier verdorie nu wel eens scoren. Al is het mar één piepklein puntje.

 10. hanneke zegt:

  ik weet het nu zeker: ik moet echt een keertje naar leiden!
  ben er ooit wel eens geweest (zeker zo’n 30 jaar geleden) en dan te bedenken dat ik er niet eens zo gek ver vandaan gewoond heb (voorburg)

 11. Thérèse zegt:

  Ook ik ben dol op hofjes. Ik heb eens zo’n tocht gedaan in Amsterdam, in de Jordaan. Mooie details weer, Tagrijn. Alleen dat gymnasium: dat torentje is neo-gotisch, maar de rest, de voorkant is toch meer neo-classisistisch of zo iets?
  En dat ronde gebouw vind ik helemaal fantastisch en zo moeilijk om te maken, lijkt mij, vooral die ramen. IK ben benieuwd hoe dat uitzicht dan zal zijn, gewoon of min of meer vertekend?
  *zucht* Een prachtige stad, dat Leiden.
  Gr. Th.

 12. Wieneke zegt:

  Ik ben dol op hofjes en de bijbehorende poortjes. Vorig jaar een hofjestocht in Haarlem gedaan. Oók heel mooi.

 13. klaproos zegt:

  schitterende details weer tagrijn,
  leiden heeft enorm veel mooie gebouwen,
  en het fijne is wel dat ze zo goed onderhouden worden,

  een heel fijn weekend gewenst tagrijn

 14. Caecil zegt:

  2 uit 3………. al die torentjes kan ik niet uit elkaar houden. Bij 1883 dacht ik eerder aan de ‘Leidse Jordaan’, is al best lang na de Kruitramp. Heb je het nieuwste boek over de hofjes al gezien, Tagrijn? Voor een gids een heel praktisch boek qua info.
  Fijn weekend!

 15. Hanny zegt:

  De Leidse details zijn weer heel mooi. Poortjes naar hofjes vind ik altijd spannend. Wat zou er achter zijn. In ieder geval een mooie pomp.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s