Leids Detail 230

Vandaag maar één onderwerp in Leids Detail. Want het is een heel verhaal. In een nis op de Hogewoerd staat een beeld waarvan Tagrijn zich afvroeg wie dat in hemelsnaam was. In hemelsnaam,  want het is ongetwijfeld een heilige. Op een steenworp afstand vind je de Sint Jorissteeg. Toen deze steeg moest worden verbreed voor het verkeer werd een aantal panden aan de Hogewoerd gesloopt.  Het beeld bevindt zich boven een toegangsdeur van een nieuw gebouwd appartementencomplex. Tagrijn ging op zoek. Vroeg links en rechts aan mensen die geacht worden Leiden goed te kennen wie daar nu toch stond. Zelfs de bewoners die hij heeft gesproken hadden geen flauw idee.
Eerste en voor de hand liggende gedachte: Sint Joris, want zo heet de steeg om de hoek.   Achter dit pand bevindt zich het complex Lambertushof. Was het dan St. Lambertus? Of misschien Sint Joseph naar een hier eveneens verdwenen school? Deze drie mogelijkheden vielen af, want het is onmiskenbaar een vrouw.
Iemand opperde Sint Barbara, omdat de Sint Barbaraschool een stukje verderop stond en eveneens slachtoffer werd van de slopershamer.  Zou kunnen. Leidse Glibber scoorde hoog op de lijst van  mogelijkheden: het is Mater Amabile, want op die plek heeft vroeger een tehuis met die naam voor ‘gevallen’ meisjes gestaan.
Maar Tagrijn wilde zekerheid en opeens… lees verder onder het fotootje.

We hadden het allemaal bij het verkeerde eind. De vrouw in de nis heet Cunera. Het voormalige klooster Cunera werd tegelijk met de bioscoop Camera en de Sint Barbaraschool gesloopt. Maar het beeld kon nog net uit de handen van de slopers worden gered en kreeg een plekje in een nis boven de toegangsdeur van Hogewoerd 53. Waarmee het mysterie is opgelost.
Sint Cunera was een van de duizend maagden die rond 1200 op pelgrimstocht gingen. Ze werden overvallen en op gruwelijke wijze vermoord. Maar één maagd ontsprong de dans: Cunera werd door de Friese koning Radboud gered. Als tegenprestatie moest ze bij hem komen wonen. Dit was zeer tegen de zin van  de jaloerse echtgenote van Radboud. Ze zon op een list. Ze gaf Cunera een sjaal cadeau, die ze op een gegeven moment wat te stevig heeft aangetrokken. Zo kwam Cunera toch nog vroegtijdig aan haar eind. Maar ze werd daardoor wel heilig verklaard.
( Tagrijn vond deze informatie uiteindelijk in het Leidsch Dagblad van 1 maart 1988.)

Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail. Bookmark de permalink .

18 reacties op Leids Detail 230

 1. fransje denie zegt:

  dat beeld van cunera stond aan de gevel van het kindertehuis de Goddelijke voorzienigheid Heb daar jaren gezeten vanaf dat ik 4jaar was tot 14 beslist geen leuke tijd om daar over na te denken, bener vorig jaar nog langs gelopen en werd daar erg emotioneel van ..in de oorlog waren er ook duitsers in dat huis..

 2. Platoonline zegt:

  Heel bijzonder dat je die info toch boven water hebt weten te halen. Een mooie aanvulling van de stadskennis. Eerlijk gezegd had ik me kunnen voorstellen dat de gemeente de moeite zou hebben gedaan het beeld te voorzien van en herkomstplaquette. Dan had je niet zo hoeven zoeken. Elders in de stad doen ze wel aan historische aanduidingen voorzover ik gezien heb. Enfin, het beeld heeft een naam en wat voor een. Gruwelijk verhaal. Wel boeiend.

 3. Ghita zegt:

  Je zoektocht heeft wel wat opgeleverd, en ik weet nu van wie dat beeld is waar ik toch regelmatig langsfiets. Groetjes Ghita

 4. Thérèse zegt:

  Dat was een heel gezoek, Tagrijn. De heilige Cunera, nooit van gehoord tot nu. Arme maagden, allemaal gruwelijk vermoord zonder zelfs een eervolle vermelding. En Cunera gewurgd en daarom heilig verklaard. De Paus zijn wegen zijn ondoorgrondelijk.

 5. ik vind het geweldig om lezen hoe groot jouw interesse is in de geschiedenis van je stad, tagrijn!!
  mijn petje af voor jou!

  en voor cunera, natuurlijk!
  wat een vreselijk leven moet zij gehad hebben? 😦

  fijne zondag,

 6. Ik ben er niet “heilig” van overtuigd dat ze nog steeds maagd was toen ze bij Radbout woonde 😉

 7. Annespike zegt:

  Wat een verhaal erbij!
  Leuk zo’n andere leids detail! 🙂

 8. Wieneke zegt:

  Ja hoor, het oude liedje: een Friezin heeft het weer gedaan. 😦
  Ik dacht altijd dat als je heilig werd verklaard dat je dan iets meer voor het heil van de mensheid gedaan moest hebben dan achter een rotsblok gaan zitten terwijl de rest van de club wordt afgeslacht, maitresse zijn van een andere roverhoofdman en uiteindelijk iets stoms met een sjaal.

 9. Tjan zegt:

  Boeiende speurtocht, en eindelijk duidelijkheid dus. Ik zou er in aanvang mijn hand niet eens voor in het vuur gestoken durven hebben dat dit een vrouwelijke heilige was. Cunera dus. Ik dacht even dat ik op de site van het RMO ook haar voetstuk had gevonden, maar daar is het te klein voor: http://www.rmo.nl/collectie/zoeken?object=h+1989%2f5.45

 10. Dwarsbongel zegt:

  Grappig, bij de naam Cunera dacht ik eerst aan Cunera van Selm ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Cunera_van_Selm ), ooit een tijdje bij NOS Sport. Er zat eens een fan op een tribune met een spandoek: “Cunera, wil je met me trouwen?”
  Afkomstig uit Almelo schijnt ze vanaf haar studie in Groningen, nog steeds te presenteren en interviewen bij RTV-Noord.

 11. Hanny zegt:

  Cunera, een bekende naam. De schoonmoeder van de oudste dochter heette zo, evenals haar schoonzus. Daarom wist ik van de legende van Cunera: http://www.beleven.org/verhaal/de_legende_van_cunera

 12. Nanos zegt:

  Ik dacht dat de bioscoop aan de Hogewoerd Casino heette.

 13. Emmelinda zegt:

  Zo is dit raadsel opgelost. Maar als ik op wikipedia kijk zijn er weer nieuwe raadsels (http://nl.wikipedia.org/wiki/Cunera_van_Rhenen)…..raadselachtig he?

 14. klaproos zegt:

  prachtig tagrijn,
  dat moet uitleg krijgen , en niet verloren gaan,
  héél bijzonder mooi,

 15. Caecil zegt:

  Hè hè, eíndelijk weet ik hoe het zit met dat beeld. Wat goed van je dat je het uitgevonden hebt, Tagrijn, ik ben trots op je!!! Wat een lekker weekend zal dit worden…..

 16. RenéSmurf zegt:

  Ik vind dat er een bordje bij moet komen met uitleg.
  In Winschoten staan ook beelden zonder enig idee van hoe of wat.

 17. staartje zegt:

  Ik schold haar uit voor Maria, maar dat was niet goed dus.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s