Herfstachtig Cronesteyn

De herfst liet zich zondag van zijn vriendelijke kant zien: mooie wolkenluchten, af en toe een zonnetje en een mensvriendelijke temperatuur. Het is voor Tagrijn maar tien minuten lopen naar polderpark Cronesteyn. Het is genoemd naar het kasteel dat hier vroeger stond, maar alleen de slotgracht is nog te vinden.  Tot de grenswijziging van 1966 hoorde dit gebied nog tot Zoeterwoude. Ondanks de grote behoefte aan bouwgrond besloot de gemeente toch deze oase van rust vlakbij de spoorweg naar Utrecht en de A4, ongeveer 88,5 hectare groot, geschikt te maken als recreatiegebied.

Dit rijtje bomen vormt de afsluiting van het reigerbos.  Hier zijn in de broedtijd tientallen reigernesten te vinden.

Een van die reigers had een prooi te pakken en deed zich hier tegoed aan een zondagsmaaltje.

Een heus watervalletje voorbij lopen en je komt in de bebossing van het vroegere kasteel terecht.

Hieronder zie je links nog een stukje van de oude slotgracht. Af en toe zorgde een zonnestraaltje door de bladeren voor een mooi spel van licht en donker.

Om te laten zien dat deze foto’s echt in de herfst zijn gemaakt het plaatje hieronder, maar veel herfstkleuren waren nog niet te zien en de paddenstoelen lieten het nog helemaal afweten.

Geheel zonder gevaar is zo’n wandeling in het donkere bomenbos natuurlijk niet. Met gevaar voor eigen leven fotografeerde ik dit monster.

Tot slot een door de zon oplichtend rijtje bomen.

Dit bericht werd geplaatst in Stad en land en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op Herfstachtig Cronesteyn

 1. staartje zegt:

  Wauw wat mooi en wat een prachtige foto’s. Dank, ik heb even een rondje meegelopen

 2. Novelle zegt:

  Een mooi parken die Reigersfoto`s zijn supertjes hoor.

 3. Knijp maar in je handen dat de gemeente zo wijs is om het park te behouden. Dat is tegenwoordig een unicum! Gebieden met een verleden hebben altijd iets extra’s, vind ik. En de foto van het monster is super. Alleen daarvoor zou ik al naar het park willen komen. Maar ja, dan moeten mijn ogen wel zien, wat jij hebt vastgelegd…

 4. We hebben de naam vastgelegd in de iPad van Mara. Mochten we in de buurt zijn dan gaan we zeker een stukje wandelen in Cronesteyn. Zoeterwoude is voor mij altijd SHOESterwoude vanwege Theo van Es en zijn makkers met o.a. Osaka.
  Je hebt mooi foto’s neergezet die rust uitstralen. Hier mag je diep het Leuvenumse Bos in om zoiets mee te kunnen maken. Die reiger en het monster zijn allebei dus gevaarlijk. Voor wie mag jij uitmaken. Ook wij hebben op zondag j.l. nog een mooie dag meegemaakt. Dat heb je gelezen.
  OT: Geweldig jij les in een Fiat 850. Een buurvrouw had een Fiat 850 coupé spider. Heb ik altijd mooi gevonden, maar MG geniet toch mijn voorkeur. Ik heb rijles gehad (mijn ouders hebben dat betaald) in een Ford Taunus 17M. Je kent dit type nog?
  Adios Tagrijn. Saludos de Albert

 5. Wát een rpachtig park , moet heerlijk zijn om er zo dichtbij te wonen ….hoewel… nu ik dat monster zie is dat toch wat minder geruststellend , sluit je wél goed af ’s avonds ? 😉

 6. Thérèse zegt:

  Wat heerlijk zo’n mooi wandelpark vlakbij je huis. En de herfst, hè, een mooi seizoen om de bomen te fotograferen. Dat is genieten. Vaker doen, zou ik zeggen, bemoeial die ik ben.

 7. hannekelive zegt:

  wat een prachtige foto’s!
  en dan dat monster: doodeng!

 8. platoonline zegt:

  Wat een prachtpark. Wat een geluk dat er nog gemeenten zijn die durven kiezen voor behoud van rustige plekken en niet klakkeloos er alweer een nieuwbouwwijk uitpersen. De foto’s zijn zo mooi en die van dat gruwelijke monster nog wel het meest.

 9. Ghita zegt:

  Ohh ik ben er al een tijdje niet geweest en als ik dit zie krijg ik ook weer zin in een wandelingetje door het polderpark, wat heb je het mooi in beeld gebracht. vooral het donkere bos rond de slotgracht, wat zal het daar over een paar weken mooi zijn, als de blaadjes meer bruin gekleurd zijn.
  groetjes Ghita

 10. ik ging net zeggen hoe een bevoorrecht man jij moet zijn, met zo’n paradijsje binnen loopafstand van je woning, tagrijn!

  tot …

  dat monster bijna in mijn neus bijt!

  wat een griezel .. 😉

 11. Het is recht tegenover mijn ouders maar ik kom eigenlijk nooit in Cronesteyn maar het is wel prachtig hoor.
  Of topic, nee ze lijkt op Melanie maar is het nie 🙂

 12. boomkruiper zegt:

  Jij woont gunstig Tagrijn. Zoeterwoude doet me altijd nog aan een klasgenootje denken die daar met haar ouders in een zelfkazende boerderij woonde. Prachtig vond ik dat 🙂
  Heerlijk wandelgebied!

 13. Dwarsbongel zegt:

  Nou, dat ziet er prachtig uit! Maar is het echt zo’n oase van rust, met die snelweg en die spoorlijn vlakbij? Ik vind het verkeer op die paar lokale wegen door de Emmerdennen al behoorlijk storend…

 14. Emmelinda zegt:

  Het licht is nu ook zo prachtig om te fotograferen he? Niet dat de omgeving het nodig heeft, dat ziet er vast zo al super uit !

 15. RenéSmurf zegt:

  Toch zonde dat alleen een stukje gracht is overgebleven.
  En kasteeltje had daar mooi gestaan.

 16. Caecil zegt:

  Práchtig!!!

 17. Hahahaha, dat monster. Geweldig. Je moet het maar willen zien. Trouwens mooie omgeving daar.

  Love As Always
  Di Mario

 18. klaproos zegt:

  wauw tagrijn, die reiger heeft gewoon een snoek te pakken man 🙂
  da’s ook een soort van monster hé:-)
  geweldig hoe je de lichtval gevangenhebt,

  een herfst die héél erg mooi wordt,
  ik voorspel het je:-)

 19. Hanny zegt:

  Dat was een heerlijke wandeling met het zonnetje erbij. Bij jullie zijn dus nog niet veel herfstkleuren te zien. Hier ook niet. Hopelijk waaien de bladeren niet ineens van de bomen, maar kleuren ze eerst nog.
  Je bent heel moedig geweest door zo dicht bij dat monster te komen. 🙂
  Je kunt je niet voorstellen dat zo’n dikke vis door de keel van de reiger kan glijden. Hij had wel een beste te pakken.

 20. ram1955 zegt:

  Prachtig vastgelegd. Hier heb ik ook nog wat voetstapjes staan.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s