Leids Detail 262

Een gevelsteen, een poortje, een torentje. Dat zijn de ingrediënten van deze aflevering van Leids Detail. Het recept is bekend: eerst kijken of je het herkent en anders meteen doorscrollen tot na de derde foto.


Op de gevelsteen zien we een garenwinder aan het werk aan zijn twijnwiel, niet te verwarren met een spinnenwiel. Het herinnert ons aan de tijd dat het werk in de lakenindustrie in de stad voor een groot deel ook thuis werd verricht. Het pand dateert uit het midden van de zeventiende eeuw en vind je aan de Oude Singel 242.

Dit laatgotische poortje aan de Vrouwenkerksteeg is de oorspronkelijke toegang tot het Caeciliagasthuis. Het gasthuis heeft vier vleugels rond een rechthoekige binnenplaats aan deze steeg en de  Caeciliastraat en is ontstaan uit het vijftiende eeuwse Caeciliaklooster. In 1596 werd een deel van het gebouw verbouwd tot pest- en dolhuis. Een eeuw later was het stadsziekenhuis, waar Boerhaave zijn colleges gaf. Nu vind je er museum Boerhaave, een museum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en de geneeskunde. Een ander deel van het voormalige klooster bevat nog resten van het klooster.

Ga aan het Rapenburg door het hek die toegang geeft tot het universiteitscomplex en je komt op het Academieplein. Onder een glazen dak vind je deze uitbouw van het gebouw.

Dit bericht werd geplaatst in Leids Detail en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Leids Detail 262

  1. Zakina zegt:

    Ik blijf het bijzonder vinden hoe een oud gebouw een glazendak krijgt of een oude binnenplaats op eens overdekt is na eeuwen.

  2. Plato zegt:

    Prachtige aflevering. Ik dacht dat we alle oude dingen al hadden gehad maar Leiden heeft meer, veel meer. Telkens weer. Fascinerend.

  3. Je hebt het weer voor elkaar: ik kijk mijn ogen uit. Schitterende bovenste steen met het twijnwiel. Wat zijn er toch veel historische huizen/gebouwen overeind blijven staan in Leiden. De geschiedenis ligt op straat 😀
    (PS: door het hek DAT toegang geeft…)
    Fijne zondag. Het schijnt morgen prachtig lenteweer te worden, dus ik kan me voorstellen dat je erop uittrekt.

  4. Thérèse zegt:

    Allemaal weer mooie dingen in mooi Leiden. Ik zal even uitleggen dat twijnen het in elkaar draaien van twee apart gesponnen garens is. Ik weet dit omdat ik zelf ook gesponnen en getwijnd heb.
    Mijn volgend cultuurreisje (na Delft laatst) zal vast eens naar Leiden gaan.

  5. dat ‘garen’ gevelsteentje is prachtig!!

    maar dat is de uitbouw onder het glazen dak ook! 😀

    fijn weekend, tagrijn!

    @ 11 juli is een vlaamse (geen nationale!!) feestdag! we herdenken dan de guldensporenslag, maar in de volksmond heet het de 11juli-viering! 😀

  6. Rebelse Huisvrouw zegt:

    Wat enig, dat gevelsteentje. Mensen hadden toen veel meer oog voor detail heb ik wel eens het idee. Een ‘twijnwiel’ – hier had ik nog nooit van gehoord. Weer wat geleerd!

  7. logbankje zegt:

    De eerste gevelsteen doet me aan Repelsteeltje denken, jeugdherinnering.
    Toch had men vroeger wel meer tijd voor details.
    Caeciliagasthuis heeft ook een hele geschiedenis achter zich. Hans

    ot, we waren vroeger ook niet altijd even braaf.

  8. RenéSmurf zegt:

    Het is weer een prachtige aflevering, met een prachtige gevelsteen op een prachtige plek! Elke keer weer ontdekken we meer!

  9. Mooie foto’s en verhalen weer. En ik zie dat je er al een paar op het verkeerde been hebt gebracht.

    Love As Always
    Di Mario

  10. klaproos zegt:

    prachtig tagrijn,
    Leiden blijft genieten,
    heerlijk om aan jouw hand mee te lopen,

    fijn weekend gewenst

  11. Caecil zegt:

    Voor mij is het een betere week. Alleen de derde fout. Ik dacht aan het stadhuis. Niet dus.
    Er is nog hoop voor me hahahaha.
    Fijn weekend, Tagrjin!

  12. slechte beurt dit keer alleen foto twee herkende ik direct

  13. rietepietz zegt:

    Oéps… slechte beurt , foto 2 had ik eigenlijk wel moeten herkennen maar als excuus voer ik aan dat hel alweer een tijd geleden is geleden is dat ik het museum Boerhave bezocht 😉
    het huis aan de oude singel moeten we haast wel gepasseerd zijn tijdens onze rondvaart vorig jaar, het komt me ook wel vaag bekend voor maar de gevelsteen is me dan toch niet opgevallen.

Je kunt hier reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s